האם הממצאים של שרידי פוליו נוספים בערערה ותל שבע והקריאה של משרד הבריאות לילדים להתחסן - צריכה לגרום לנו לבהלה? האם יש דרך נוספת להתגונן מפני המחלה מלבד חיסון? מנהל המחלקה למיקרוביולוגיה קלינית במרכז הרפואי שיבא ויו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, פרופסור נתי קלר, מסביר מה הסיכונים, מה התסמינים ומה אפשר לעשות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מה הסיכויים להידבק במחלה מהשרידים שנמצאו בביוב?
"הכי נוח לבדוק הימצאות של נגיף פוליו במערכות ביוב. אם אני לוקח דגימת ביוב של בית אחד, אני יכול דרכה לבדוק את כל הבית המשותף ואם אני לוקח דגימות לאורך כל קווי הביוב אני מצליח לעקוב אחרי כל הבתים - כך למעשה ממפים את הימצאותו של הנגיף".
האם יש סיבה לבהלה?
"ארגון הבריאות העולמי מאז שאני זוכר את עצמי כרופא שם לו למטרה לחסל את מחלת הפוליו כמו את מגיפת האבעבועות השחורות - אבל הוא לא מצליח. לאחרונה דחו את הדד ליין למיגור המחלה משנת 2015 ל-2020. אנחנו אחת המדינות היחידות בעולם בה משרד הבריאות בודק בצורה קבועה לפי תוכנית שנתית מסודרת את הימצאותו של נגיף הפוליו. אין סיבה לבהלה וכולם יכולים להיות מאוד רגועים כי משרד הבריאות נוקט בצעדים הנדרשים ואנחנו ממשיכים לעקוב. החוכמה היא לעשות פעולה מונעת עוד לפני המקרה הראשון".
למה המליצו לחסן רק ילדים עד גיל 6?
"האוכלוסיה המבוגרת חוסנה ויש גם חיסון סביבתי. המשמעות היא שמי שחוסן אז מפריש את הנגיף דרך הצואה וזה יכול לחסן אחרים. האוכלוסיה הצעירה יותר, בסביבות גילאי ה-30, קיבלה חיסון מומת. אני מניח שלא תהיה פה מגיפה אבל אם יהיה צורך אפשר לתת חיסון חי נוסף".
האם יש תופעות לוואי לחיסון? האם יש מקום להורים לחשוש?
"כמו לכל חיסון אחר יש תופעות לוואי מקומיות, לפעמים חום. אבל באופן כללי מדובר בחיסון בטוח שמקבלים אותו עשרות שנים עשרות מיליוני אנשים".
מה לגבי האמונה באשר לסכנה לאוטיזם בשל חיסונים?
"אין סכנה לאוטיזם. הדיווח היחיד שהיה על אוטיזם בעקבות חיסון לא היה על חיסון לפוליו והנושא הזה נבדק ברמות הכי גבוהות שהמערכת יכולה לבדוק".
האם יש דרך למנוע מהידבקות שהיא מעבר לחיסון?
"אפשר להקפיד על טיפול בצואה ורחיצות ידיים, אבל גם בצורה הקיצונית ביותר שוכחים מדיי פעם לרחוץ ידיים. למשל, קורה שאמא מחליפה חיתול לילד ואחר כך היא שוכחת לרחוץ ידיים. הדרכים האלה עוזרות אבל לא מספיק טובות".
למה גורמת המחלה? האם יש תסמינים שאפשר לזהות?
"בשלב הראשון יש שלשול אבל זה לא סימן מספק. היחס בפוליו בין אנשים שרכשו את הנגיף לאלה שחלו הוא יחס גבוה. לחלק לא יהיה כלום, לחלק תהיה מחלה שלשולית שתעבור ולחלק קטן מאוד תהיה מחלה נוירולוגית. במקרים נדירים המחלה מגיעה לידי שיתוק רגליים או רגליים וידיים, אובדן נשימה ואף מוות. אם יש חשש אפשר לפנות לרופא המטפל. במידה וכבר לקית במחלה - אין מה לעשות. בכל מקרה, כל בדיקת צואה שמגיעה לבדיקת נגיפים, מבצעים עליה גם בדיקת פוליו".