הנתונים היבשים: ט"ו בשבט כאן ואיתו כבכל שנה הרבה מאוד פירות יבשים ואגוזים, בתפזורות או באריזות. אילו מהם כדאי לאכול, ועל אילו עדיף לוותר?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לכל פרי מיובש יש את היתרון שלו", הסבירה הדיאטנית דוקטור מאיה רוזמן. "במשמשים, למשל, יש הרבה ויטמין A והרבה מאוד ברזל, בשלושה או ארבעה משמשים מיובשים יש את אותה כמות ברזל כמו בחזה עוף. בשזיפים יש חומרים שעוזרים לעיכול וגם נוגדי חימצון שמסייעים למוח ולזיכרון, ובתמרים יש חומרים שעל פי מחקרים מסייעים למניעת סרטן".
רוזמן ציינה כי "כל עוד לא בוחרים בפירות שמיובשים בצורה טבעית אלא באלו שנמכרים ברשתות הרגילות - עדיף לבחור תאנים, תמרים וחרובים כי בהם כמעט תמיד אין חומרים משמרים ותוספים מזיקים אחרים".
לחפש באותיות הקטנות
"בפירות שנמכרים באריזות כדאי לחפש באותיות הקטנות: בחלקם יש חומרים משמרים שנקראים סולפיטים, וחלק מהאנשים רגישים אליהם. בתפזורת, כמובן, אי אפשר לדעת", הדגישה הדיאטנית. "ברוב הפירות היבשים אין תוספת סוכר - הם מתוקים יותר בגלל הסוכר שבפרי שנעשה מרוכז יותר בתהליך הייבוש".
עם זאת, קיימים פירות עם תוספת סוכר והם כמובן מומלצים פחות. "עדיף לא לאכול פפאיה מסוכרת או טבעות מנגו מסוכרות וגם פירות עם צבע המאכל טרטרזין שמזיק במיוחד לילדים", ציינה רוזמן.
רוב הפירות היבשים בריאים, אבל מה עם הקלוריות? "בניגוד לפרי טרי וגדול, פה קשה לעצור ואפשר בלי בעיה להגיע לכמות קלוריות של מנת פלאפל בלי להרגיש. בתמר ובתאנה למשל יש כ-50 קלוריות, במשמש ושזיף יש 30", אמרה הדיאטנית.
בחג פופולריים במיוחד גם השקדים והאגוזים, ורוזמן הוסיפה כי יש להם תועלת בריאותית: "שקדים מכילים הרבה סידן, אגוזי ברזיל עשירים בסלניום ובאגוזי מלך יש אומגה 3. עם זאת, שקד בודד מכיל שמונה קלוריות, אגוז פקאן כ-30, ובחצי אגוז מלך יש 25 קלוריות. הערכים הגבוהים יחסית של האגוזים נובעת מכך שהם מורכבים מ-60%-70% שומן, כ-600 קלוריות ל-100 גרם, כך שגם באכילת אגוזים כדאי לגוון".