הפתרון למשבר ברפואה הציבורית לא נראה באופק: המדינה דחתה את הצעת המתמחים לגישור סביב המחלוקות בין הצדדים. ממשרד הבריאות נמסר כי בשלושת הימים האחרונים נעדרו 315 מתמחים מבתי החולים ברחבי הארץ.
הדיון בבג"ץ סביב התפטרות הרופאים עדיין נמשך. בניסיון להגיע לפשרה בין נציגי משרד האוצר למתמחים המתפטרים, הצדדים יצאו להפסקה כדי לדון באפשרות של מגשר חיצוני, אך באוצר סירבו בתוקף להצעה.
משרד הבריאות מסר כי במהלך שלושת הימים האחרונים לא הגיעו לעבודתם 315 מתמחים מבתי החולים ברחבי הארץ. מול בית החולים איכילוב קיימו כ-200 סטודנטים לרפואה הפגנה בעד מאבק המתמחים.
ביניש: "זאת ממש עשיית דין עצמי"
מוקדם יותר יצאו שופטי בג"ץ נגד המתמחים, המבקשים כי בית המשפט יאפשר להם להתפטר. השופט חנן מלצר אמר בדיון כי "אחרי שההידברות לא נשאה פרי לא יכולתם להמתין עם הנטישה כמה ימים? כשאתם משליכים את יהבכם על פעולה משפטית, אתם פניתם לבג"ץ, מדוע נקטתם פעולה חד צדדית?".
נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש תקפה אף היא: "זאת ממש עשיית דין עצמי. לא דחינו את העתירה מתוך ניסיון להגיע לפתרון קונקרטי".
השופט מלצר אמר כי "אי אפשר להגיע לבג"ץ ולומר שלא מקבלים את הכרעת בית המשפט הגבוה לצדק, מי שלא מאמין בבית המשפט שלא יערער". מלצר רמז כי ניתן לפתוח את ההסכם ואמר: "יש עשר דיברות ותשע שנות הסכם - תשע זה לא מספר קדוש". על כך השיבה המדינה: אנחנו לא יכולים לדבר על קיצור ההסכם".
"זה הסכם חתום, אנחנו לא יכולים לקצר אותו", אמרה הנשיאה ביניש. "ההנחה היא שכל האנשים שהשקיעו בלימוד רפואה, באמת מעוניינים לעסוק במקצוע. אז אנחנו חוזרים למתווה של יכולת הידברות במתכונות או במתווה שבתוך ההסכם נבחן את תנאיו".
72 רופאים בכירים ב"מאיר" התפטרו
בינתיים ממשיכים הרופאים המומחים לתמוך במאבק המתמחים. 72 רופאים בכירים מבית החולים מאיר בכפר סבא הגישו הבוקר מכתבי התפטרות. זה המספר הגבוה ביותר מבית חולים בודד. הם מצטרפים ל-111 שכבר התפטרו השבוע ובסך הכול עומד מספר הרופאים הבכירים שהתפטרו ל-183.
מספר המתמחים שהתפטרו והפסיקו להגיע לבתי החולים עומד על כ-350, דבר שיוצר עומס רב על בתי החולים ברחבי הארץ.
שטייניץ למתמחים: כבדו את שלטון החוק
מוקדם יותר היום התייחס שר האוצר יובל שטייניץ למשבר החמור במערכת הבריאות הציבורית ואמר כי "ההסכם הזה טוב לרפואה הציבורית".
בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני של "כלכליסט" אמר השר שטייניץ כי "בית המשפט העליון הוא שמינה בורר שהוביל לחתימת ההסכם בין הסתדרות הרופאים לבין האוצר. ההסכם הזה טוב לרפואה הציבורית. העובדה שמנענו את נושא שרותי הרפואה הפרטית בבתי החולים במרכז הארץ היא טובה".
שטייניץ התייחס לעדיפות שניתנה לפריפריה ואמר שגם היא טובה למערכת הציבורית. "גם העלאת השכר המשמעותית לרופאים טובים לרפואה הציבורית. בכל הסכם יש כאלה שתמיד קיוו ליותר, אבל יש עיקרון אחד שמחייב את כולנו - כיבוד שלטון החוק וכיבוד פסיקות של בתי המשפט. ולכן אני קורא לרופאים - כבדו את החוק ואת שלטון החוק".
בהכנת הידיעה השתתפו יוסי זילברמן, עזרי עמרם ויואב אבן