גל החום שפקד את ישראל ביומיים האחרונים שבר שיאים חדשים. באילת הגיעו הטמפרטורות ליותר מ-47 מעלות וגם ביתר המקומות ברחבי ארץ הוסיפו הטמפרטורות לעלות עוד ועוד. במשרד הבריאות הזהירו את הציבור הרחב, קשישים וחולים במחלות כרוניות, שמא ייחשפו לחום ולשמש. החום הכבד הביא ישראלים רבים לחשוב שעונות הקיץ רק הולכות ומתחממות. ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, טוען שמיליוני ישראלים אינם טועים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הקיץ הולך ומתחמם באופן כללי", מסביר ד"ר זיו. "יש שנים יותר חמות ויש גם כאלה שפחות, אך המגמה הכללית היא של התחממות. רק בשנה שעברה היה קיץ קל יחסית, אך שנה לפניה ב-2012 הייתה עונה חמה מאוד. ב-2010 למשל היה הקיץ החם ביותר בתולדות המדינה".
ד"ר זיו מסביר כי במהלך 40 השנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בטמפרטורות. "ישנן תנודות משנה לשנה, אבל מאז שנות ה-70 יש מגמת עלייה של שתי מעלות, וזה נחשב המון", הוא אומר. "מדובר בבעיה גדולה. אנשים הרבה פעמים מתלוננים על עונות הקיץ שהולכות ומתחממות. פעמים רבות גם נדמה להם שהם אולי מגזימים, אבל הם לחלוטין לא מגזימים. יש אמת וצדק בטענות - הקיץ באמת יותר חם".
"עיקר השינוי בהרגשה שלנו במהלך ימי הקיץ נובע מירידה בכמות הימים הנעימים", מציין חוקר האקלים. "בימים שכאלה לעתים נושבת רוח קרירה במהלך שעות היום, או שיורד גשם במספר מקומות ברחבי הארץ במהלך חודשי העונה, שזה נדיר באופן כללי. מה שכן, זה הופך להיות יותר ויותר נדיר".
תושבי הערים סובלים יותר מהחום
אז מהי הסיבה להתחממות הזאת? ד"ר זיו מסביר כי ישנן שלוש סיבות עיקריות לעלייה בטמפרטורות. "הסיבה הראשונה היא שכדור הארץ כולו מתחמם", הוא מדגיש. "ההתחממות המצטברת ב-40 השנה האחרונות מבחינה גלובאלית היא של מעלה אחת, שזה נחשב הרבה וחריג. במאות השנים האחרונות לא היה שינוי אקלימי שכזה".
לדבריו, סיבה נוספת נובעת מהיחלשות הרוח העונתית הנושבת באזורנו בקיץ וגורמת לגלים. "רוח זו מקלה במשהו את מזג האוויר ומביאה לירידה במעלות", מסביר ד"ר זיו.
עוד מציין חוקר האקלים כי תושבי הערים והגושים העירוניים סובלים יותר מחום הקיץ מאשר תושבי הכפר. "רובנו חיים באזורים עירוניים, ובאזורים יש ייצור רב של אנרגיה כמו מכוניות, מזגנים ומכשירי חשמל", טוען זיו. "האנרגיה הזאת הופכת בסופו של דבר לחום ותורמת להתחממות. התופעה הזאת מכונה "אי החום העירוני". הבעיה היא שהאי הזה היה מוגבל לאזורים מצומצמים, אך ככל שהבנייה נמשכת האי הזה הופך ליותר ויותר גדול ונרחב".
הסיבה להתחממות - זיהום האוויר
ומה גורם להתחממות הזו? לדברי ד"ר זיו ברגע שהעולם מתחמם כולו, קרחוני הקוטב נמסים, מה שמגביר עוד יותר את התחממות כדור הארץ. בנוסף, הנמסותם מעלה את פני הים וגורמת לכך שיהיה לנו יותר חם. בנוגע לשאלה מי האשם העיקרי בהתחממות הזאת, מטיל ד"ר זיו את האשמה על הפחמן הדו חמצני. "בני האדם מציפים את האטמוספירה בגז הזה, שלוכד חום". הוא מסביר. "ברגע שיש התחממות ראשונית, יש יותר אדי מים באוויר שרק מגבירים אותה, ואז נמסים גם הקרחונים".
מה אנחנו יכולים לעשות כדי למנוע את עליית הטמפרטורות? לפי גישתו של החוקר, האדם צריך להפסיק את השימוש בדלקים פוסיליים, שמקורם בנפט, פחם וגז. לדבריו, הבעיה היא שהחלופות בשוק הן די דלות, ולכן אין כל כך מה לעשות. בשלב זה יש ניסיון ליצור ולהקים תחנות חשמל גרעיניות, שיהוו תחליף לדלקים המזיקים הללו.
בנוגע לתדמית הירוקה שדבקה בגז הטבעי, טוען ד"ר זיו כי הגז אמנם פחות מזיק לבריאות, אך בשריפתו נפלטת כמות זהה של פחמן דו חמצי כמו בשריפת הנפט. "הגז אולי לא פוגע בבריאות ופחות מזהם את האוויר, אבל הוא כן פוגע באטמוספירה".