בית החולים לא מנע את הטרגדיה - ויפצה את ההורים האבלים בלמעלה ממיליון ש"ח: בית משפט השלום בתל-אביב חייב באחרונה את שירותי בריאות כללית לפצות בכ-1.15 מיליון שקל הורים של צעירה בת 15, ששמה קץ לחייה בזמן שהייתה מאושפזת במרכז לבריאות הנפש "גהה" בפתח-תקווה שמוחזק בידי קופת החולים. הצעירה גנבה את מפתחות המחלקה הסגורה בה אושפזה, ברחה מבית-החולים אל בניין סמוך - ושם קפצה אל מותה.
השופט מנחם קליין קבע כי הכללית ידעה כי הצעירה מחזיקה במפתח מאסטר אשר פותח את הדלתות של כל מחלקה, וכי ביכולתה לברוח בכל עת, דבר שמנטרל את תכליתו של האשפוז. מכאן, שהכללית הפרה את חובת הזהירות המוטלת עליה בכך שלא מנעה את הסיכון.
"אילו נקטה באמצעי זהירות ראויים כפי שעשתה בעקבות האירוע הטרגי, כגון החלפת מפתחות, הוספת גגון המונע גישה לגג, כריתת חלק מהעץ שהיה בסמוך לקיר כדי למנוע טיפוס ובריחה דרך הגג - הסיכוי כי הנזק היה נמנע גדול מן הסיכוי כי היה מתרחש", נכתב בהחלטה. בית המשפט פסק כי על קופת החולים "כללית" לפצות את הורי המנוחה ב-962,120 שקל, בנוסף להוצאות משפט ושכר-טרחת עורכי דין בסך 180,000 שקל.
הצעירה גנבה את המפתח - וקפצה אל מותה
הצעירה אושפזה ב-2005 בבית-החולים "גהה" בפעם הראשונה בעקבות בעיות משמעת חמורות והתבטאויות על רצונה להתאבד. היא אושפזה במחלקה סגורה לבני-נוער, שכניסה ויציאה ממנה כרוכה באישור הצוות הרפואי, מה שלא מנע ממנה לברוח מהמחלקה מספר פעמים.
שנתיי לאחר מכן, אחרי שהצוות התרשם מהשיפור במצבה, היא שוחררה מהמחלקה הסגורה ואושפזה בפנימייה טיפולית. כחצי שנה מאוחר יותר היא חזרה למחלקה הסגורה בשל "החרפה התנהגותית המלווה בתוקפנות ובסיכון לעצמה". היא עברה בהמשך למחלקה סגורה אחרת בעלת ההשגחה החמורה ביותר ב"גהה", שאינה מאפשרת כלל יציאה של המטופל.
למרות זאת, הצעירה הצליחה לגנוב מהצוות את מפתח ה"מאסטר" שפותח את כל הדלתות, ולקחה איתה שני מטופלים אחרים שגם הם מוגדרים כמסוכנים לעצמם - זאת למרות הימצאותן של מצלמות אבטחה בבית החולים.
התביעה טענה להתרשלות של צוות בית-החולים ושל קופת-חולים כללית בהשגחה על הצעירה המנוחה, מאחר שלאור בריחות קודמות שלה מהמחלקות, הם ידעו כי ברשותה מפתח מאסטר ולא השגיחו עליה כראוי, ולפיכך לא מנעו את הטרגדיה שהייתה צפויה מראש.
קופת החולים בתגובה: "בית חולים פסיכיאטרי הוא לא בית סוהר"
"מטרתו של בית-החולים לטיפול פסיכיאטרי היא ליצור למטופלים הדמיה לחיים קהילתיים, כדי שבשאיפה הם ישתלבו עם שחרורם במסגרות מתאימות בקהילה. אין זו מטרתו להוות בית סוהר עבור המטופלים ולקשור אותם או להציב להם שומרים צמודים למניעת בריחתם, מה עוד שגם בבתי סוהר ולמרות ההשגחה שם, אסירים מצליחים לברוח", נמסר מקופת החולים "כללית".
עוד טענו בקופת החולים כי "מדובר היה בבחורה שסבלה מהפרעות התנהגות עוד משחר ילדותה, וכי התנהגותה הסוטה מהנורמה המקובלת המשיכה גם לתקופת היסודי והתיכון. המטופלת ניצלה הזדמנות לברוח בעת החלפת משמרות בבית-החולים, וכי לאחר מותה נמצאה בדמה רמת אלכוהול משמעותית".