עשרות מיליוני דבורים מתו
עשרות מיליוני דבורים מתו | צילום:

מזג האוויר החמים אמנם הוציא בסוף השבוע האחרון מאות אלפיי מטיילים לטבע - אך נראה שלטמפרטורות הגבוהות והפריחה המוקדמת יש גם צדדים שליליים, אפילו קטלניים. בימים האחרונים מדווחים דבוראים מרחבי הארץ על תמותה חריגה של דבורים בעקבות שימוש חריג בחומרי הדברה נגד מזיקים אחרים בעונה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדבורים הוצבו לאחרונה בשטחים החקלאיים מוקדם מהרגיל בשל הפריחה שהקדימה השנה. אך בנוסף אליהן הופיעו גם מזיקים בשטחי הגידולים החקלאיים, דבר שהגביר את הצורך בשימוש בחומרי הדברה. עד מהרה הבחינו דבוראים רבים בתופעת תמותה נרחבת של הדבורים, שהעלתה חשד כי נעשה ריסוס בחומרים מסוכנים שלא על פי הנהלים המוכרים בשעה שדבורים נמצאים בסביבה.

"בשבוע האחרון חוסלו 250 מהכוורות שלנו", סיפר יריב סרוסי מהמושב יבניאל שבגליל, שכמו רבים מעמיתיו נדהם לגלות כי מרבית מהדבורים שברשותו מתו. "אני באמת לא יודע כיצד נצליח לצאת מהאסון הזה. יש לכך השלכות מאוד כבדות. עלינו להתכונן לתקופה כלכלית קשה במיוחד. עבדנו קשה כל השנה וכעת הכל ירד לטמיון".

נזקי הפריחה המוקדמת
נזקי הפריחה המוקדמת | צילום:

על פי הערכות שונות, יותר מאלף כוורות נכחדו בעקבות הריסוסים האחרונים, מה שהביא למותן של עשרות מיליוני דבורים ונזק רב לגידולים בהמשך. על פי מועצת הדבש, שווי הפגיעה בחקלאים ובדבוראים נאמד בארבעה מיליון שקלים. כמו כן, קיים חשש כי הפגיעה בדבורים תפגע גם בגידולים כיוון שלא תהייה האבקה. גם תפוקת הדבש צפויה להיפגע.

במועצת הדבש הבהירו כי קיימים נהלי ריסוס ברורים באזורים בהם מוצבות כוורות, נהלים שככל הנראה עברו עליהם. "תמותת הדבורים בכוורות, בעונה זו, הינה קריטית במיוחד ותפגע בהאבקת הגידולים החקלאיים", אמר הרצל אבידור, מנכ"ל מועצת הדבש.

לדבריו, הוא מקווה שהרשויות ייקחו אחריות על המחדל. "אני קורא לשירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות, שהינם הזרוע לאכיפת נהלי הריסוס, רישוי ופיקוח על תכשירי הדברה לשימוש חקלאי, לחקור לעומק את המקרה", אמר.