תיירות רפואית היא תחום המתפתח והולך בעולם בשנים האחרונות. על פי מחקר שהתפרסם בבית החולים הדסה על ידי קבוצה של חוקרים, הנושא רחוק מלהיות ממוצה ומדינת ישראל יכולה להרוויח הרבה כסף אם רק תפתח את שעריה באופן שיקל יותר על חולים מחו"ל הרוצים להגיע לארץ לאשפוז.
ההגדרה "תיירות רפואית" היא מהלך פעיל, הכרוך בנסיעה של חולה ממדינת מוצאו למדינה אחרת, לצורך קבלת טיפול רפואי. זהו טיפול רפואי משמעותי, כמו ניתוח, השתלת איברים, טיפול שיניים, ניתוח פלסטי וכיו"ב.
מחקר שנערך על ידי שלושה חוקרים בבית החולים הדסה בירושלים, בראשם הפרופ' שלמה מור יוסף מעלה נתונים מעניינים על כך שמדינות רבות משקיעות סכומים גדולים במשיכת תיירות רפואית, רואות בה מקור הכנסה משמעותי ובכך גם מביאות לקידום הרפואה בארצם. לישראל, מוסיפים החוקרים, מוניטין רב בעולם בתחום הרפואה ומדיניות נכונה יכולה להפוך את ישראל למעצמה בתחום.
ההכנסות הצפויות יכולות לחזק את הרפואה הציבורית, לסייע במתן רפואה שוויונית יותר לאזרחי המדינה, לתרום לשיפור תשתיות, לשפר את תודעת השירות ולהעלות את רמת הרפואה בישראל.
למה משתלם להביא חולים מחו"ל?
תעריפי משרד הבריאות לתייר יקרים בהרבה מהתעריפים לתושבי המדינה, ההנחות לתיירים נמוכות בדרך כלל מההנחות הניתנות בישראל לקופות החולים, לחברות הביטוח ואפילו לצרכני הרפואה הפרטית, והתשלום נעשה מראש - בניגוד לשוק המקומי המשלם באשראי לחודשים רבים.
תושבי ארצות הברית לדוגמא, הזקוקים לטיפול רפואי, יידרשו לשלם סכומי עתק עבור הטיפול במדינתם. לאלו החסרים ביטוח, לא תהיה ברירה אלא לחפש מרפא במקומות אחרים. למחיר תפקיד קריטי, אך הוא אינו גורם יחיד. המחירים בישראל אומנם גבוהים יותר מאלו שבמזרח, אך המוניטין הרפואי טוב בהרבה וניתן להניח שרבים יהיו מוכנים לשלם יותר בתמורה לאיכות.
הפוטנציאל הוא עצום. בשנה האחרונה הוציאו תושבי אסיה ואפריקה למעלה מ-20 מיליארד דולר על שירותי רפואה שנרכשו מחוץ למדינתם. תושבי ניגריה לבדם רכשו שירותים בלמעלה ממיליארד דולר. הודו צופה למחזור של 2.2 מיליארד דולר בשנת 2012 שיגיעו מתיירות רפואית.
מה החולים מחפשים?
על פי חברת מקינזי, שבדקה את הנושא המניע של חולים לחפש מרפא מחוץ למדינתם מתחלק על פי ההעדפות הבאות: 40% מעדיפים טכנולוגיה מתקדמת, 32% יחפשו טיפול רפואי טוב יותר, 15% מהנשאלים העדיפו זמן המתנה קצר, 9% ציינו עלות נמוכה יותר לטיפולים "הכרחיים" ו-4% נוספים ציינו עלות נמוכה יותר ל"טיפולי בחירה" (כמו ניתוחים פלסטיים).
ויש גם סיכונים: במקרה שהטיפול מסתבך, עשוי החולה למצוא עצמו ללא פתרון, הן מבחינה רפואית והן מבחינת ביטוח. במדינות מסוימות, כגון תאילנד והודו, עשויים החולים להידבק במחלות שאינן קיימות במדינתם.
בחמש השנים האחרונות הגדיל בית החולים הדסה את היקף הפעילות בתחום התיירות הרפואית ביותר מ- 50% לשנה. בתי חולים אחרים בישראל שחוו תהליכים דומים במחקר מציינים כי גם אם יהיה מדובר בגידול לאומי שנתי של 20% בלבד, מעריכים כי ניתן יהיה להגיע להכנסות של כ- 100 ממיליון דולר תוך חמש שנים.
ההכנסה מתייר מותירה רווח גדול וההכנסות הנוספות לכלכלה, כמו בני לוויה המצטרפים למטופל, שהייה ממושכת גם לאחר הטיפול והיכרות עם מדינת ישראל.