שלושה ימים אחרי חתימת ההסכם בין משרד האוצר לבין הרופאים, שהביאה לסיומה את השביתה במערכת הבריאות, יקיימו הערב המתמחים מסיבת עיתונאים שבה יחשפו את מה שהגדירו כ"בלופים" בהבנות שאליהן הגיעו נציגי שני הצדדים.
לטענת המתמחים, ההסכם אינו כולל תוספות שכר כפי שהציגו הצדדים בתקשורת, ולכן הם מתנגדים ומתעקשים שאם לא יתקבלו דרישותיהם – יתפטרו רבים מהם בעוד שבוע.
בהמשך הערב צפויים הרופאים המתמחים לקבל רוח גבית ממאות סטודנטים לרפואה, שיפגינו ברחבת הסינמטק בתל אביב. חלקם מאיימים שלא יתחילו את הסטאג' בסיום לימודיהם לנוכח ההסכם שנחתם.
"ההסכם היסטרי, לא היסטורי"
בריאיון ב"שש" עם דנה ויס הסביר נציג המתמחים, ד"ר אריאל מרגוליס, את המחאה שלו ושל עמיתיו לנוכח ההסכם בין הרופאים לאוצר. "זה לא הסכם היסטורי, זה הסכם היסטרי. כשמסתכלים טוב על המספרים מבינים שמדובר בהסדר לשמונה שנים ותוספת של שקל וחצי לשעה בשנה. במקרה הטוב, מדובר באי שחיקת שכר".
ד"ר מרגוליס אמר כי חישוב הנתון שהציג נקבע על-ידי רואה החשבון וע"ד שלמה נס שסייע למתמחים. בסוגיות אחרות, הוא אמר כי "באשר ל-450 התקנים שנוספו - מדובר בתוספת שהממשלה אישרה כבר בפברואר ועד עכשיו לא קיבלנו אותה. מדובר למעשה ב-550 תקנים שהם כרגע מוגבלים: קודם כל לפריפריה - ורק בעוד שנה וחצי גם במרכז".
על ההסדר שנקבע, הסביר מרגוליס כי "נכון שצריך לחזק את הפריפריה - אבל גם במרכז יש עומס גדול מאוד". הוא גם הלין על כך ש"יש המון דברים באותיות הקטנות, למשל - שבמשך לא היה יום חופש למי שעבד בשישי ובשבת. כך יהיה גם עכשיו. אנחנו ויתרנו והסכמנו להפעלת שעון נוכחות, אבל משרד האוצר לא בא לקראתנו".
ד"ר מרגוליס המשיך וסיכם: "תוספת של 32% בעוד שמונה שנים אינה עליית שכר ולא הישג שיגרום לרופאים שעזבו לחזור. זה בעיקר בלוף אחד גדול. לא מדובר כאן בהישגים אמיתיים. האחראי למצב הוא ראש הממשלה שהוא גם שר הבריאות, ואנו קוראים לו להתערב במה שקורה ולהיכנס לנושא בעובי הקורה".
הרופאים: "ההסכם ללא ספק לא גרוע"
אחרי מרגוליס, דיבר סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר יצחק זיו-נר. הוא דחה את הטענות שהציגו המתמחים וקרא להם להתעמק בפרטי ההסכם. "יש מספר שלא אזלזל בו של רופאים, שחושבים שההסכם הוא גרוע. אני מציע שהם ילמדו את ההסכם כי ללא ספק - הוא לא גרוע. צריך להבין שרק בתנאים אוטופיים אפשר להשיג דברים יותר טובים".
על הטענות שהציג ד"ר מרגוליס אמר: "הרבה דברים אינם נכונים, כמו למשל בנוגע לתקנים - מכיוון שיש כאלה והם מעוגנים בהסכם קיבוצי ומתוקצבים. יש לכך סימוכין בתקציב המדינה. יש עוד הרבה דברים לא מדויקים, כמו הטענה שמדובר בתוספת של שקל וחצי לשעה. אני מצטט גם את אנשי האוצר וגם כלכלנים: ההסכם מיטיב באופן בסיסי ורחב עם כל הרופאים בארץ, כולל אלה שבמרכז".
כשנשאל מה יעלה בגורל מערכת הבריאות אם אכן יממשו המתמחים את איומיהם ויתפטרו בהמוניהם אמר ד"ר זיו-נר: "בתי החולים לא יתמוטטו. אני אצר על כך מכיוון שמדובר בטובי בנינו. אלו רופאים איכותיים וטובים שהם בשר מבשרינו. צריך להסתכל על התופעה באופן רחב יותר. יש כאן תסכול שלהם וקצת חוסר הבנה של הפרטים. להסכם הזה יש הרבה הישגים, כולל עבורם, ולמעשה - בראש ובראשונה להם. הושם דגש על תקופת המעבר ממומחה לרופא צעיר - שלא ירד בשכר. הסתכלות על ערך השעה אינה נכונה. ההטבה בשכר היא משמעותית".
ד"ר זיו-נר טען גם כי רבים מבין המתמחים שהצהירו על התפטרותם משכו את ההחלטה, טענה שנדחתה על-ידי ד"ר מרגוליס. הראשון הביע תקווה כי המתמחים "יבינו שאין פה מחנות של ההסדרות הרפואית מול המתמחים", וקרא למשרד הבריאות "להתעורר ולהבין שישנה בעיה וכדאי ליזום ולטפח דיאלוג בין כל המגזרים שחלוקים בדעותיהם".