התמונה הדרמטית ביותר של השבועיים האחרונים היא ללא ספק זו של ארבעה מתנדבים רוסיים שמנסים להגיע לכפר הסמוך כדי לעזור בכיבוי השריפה - וכמעט שנצלים בעצמם בלהט האש המתהפכת.
אם נראה לכם שהמצב השנה חמור במיוחד, יש לכם גם גיבוי של נאס"א. מפת החום העולמי לא משקרת והטמפרטורות בה רק עולות מדי שנה. הטמפרטורה שם בחצי השנה האחרונה, למשל, הייתה החמה ביותר ב-30 השנים האחרונות.
עד היום הייתה 1998 השנה החמה ביותר, ושנת 2010 נראית כאילו שהיא הולכת לשבור את השיא הזה. אבל שיגעון האקלים העולמי רק מתחיל בחום הקיצוני. ממש אתמול, 30 ישראלים נתקעו בשיטפונות פתאומיים בחבל לאדאק בהודו, מקום צחיח בדרך כלל. אין מקום חסין מפורענות, ובכל העולם מתחוללים שינויי אקלים מפתיעים.
האם כל זה קורה בגללנו?
וזה לא סתם שהעולם מתחמם. המדענים הגדירו עשרה פרמטרים שהשינוי בהם ביחד יקבע אם קיימת מגמה גלובלית. שבעה מהם אכן עלו, ושלושת המשתנים שאמורים היו לרדת, אכן ירדו.
למה כל זה קורה? הזרם המרכזי של החוקרים מאשים את בני האדם בשחרור לא מבוקר של גזי חממה לאוויר. אולם המיעוט טוען שזה לא בידיים שלנו, וגם אם נפסיק לנשום ולנסוע ברכב, זו השמש שהולכת ומתחממת.
הרעיון התאורטי שהאקלים משתנה בגלל מצב השמש הוא לא מופרך, ויכול להיות שהוא גם יכול להסביר
שינויי אקלים שהיו בעבר, בהיסטוריה. גם בסרט האסונות הגדול האחרון, 2012, השמש היא שהבעירה
את כדור הארץ מבפנים.
44 מעלות בכל ספרד
בינתיים, אנחנו תקועים עם החום שלנו. ברחבי אירופה, הטמפרטורות הגיעו בשבועיים האחרונים לממדים ממש מזעזעים: במוסקווה 39 מעלות, בפינלנד הקרה 37 מעלות ובכל רחבי ספרד ממוצע של 44 מעלות. בצ'כיה, לעומת זאת, גשמים חזקים במיוחד גרמו לשטפונות שלא זוכרים שם שנים. מהצד השני של הכדור, הקור שובר שיאים: בארגנטינה השלג יורד במקומות בהם מעולם לא ראו אותו.
בתחנת המחקר הבריטית באנטרקטיקה מדווחים כל הזמן שהקרחונים ממשיכים לסגת עם התחממות של הטמפרטורות. "בשנים האחרונים אנחנו רואים פחות קרח המחובר לאדמה, וזו בעיה גדולה בקרקעית הים", מספרת חזאית מתחנה בקוטב בדרומי.