מספר המעשנים בארץ ירד לשיא שלילי: 18.7% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל עישנה באופן קבוע בשנת 2013 לעומת 20.6% בשנת 2012 - כך עולה ממחקר שהזמין משרד הבריאות לרגל היום העולמי ללא עישון שיצוין ב-31 במאי. הסיבה הבולטת לירידה: עליית המחירים של מוצרי הטבק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחקר מגלה ירידה של 10% במספר המעשנים בכל קבוצות הגיל. לראשונה, שיעור המעשנים לשעבר באוכלוסייה גבוה משיעורם של אלו שעדיין מעשנים: 19.1% דיווחו שהם מעשנים לשעבר. שיעור המדווחים שלא עישנו מעולם הוא הגבוה ביותר שנרשם אי פעם.
מדיניות המיסוי של מוצרי טבק השפיעה באופן בולט על הירידה בהוצאה החודשית על רכישת מוצרי טבק. המיסוי הנמוך המוטל על טבק לגלגול עצמי, גורם למעבר של מעשנים מצריכת סיגריות רגילות לצריכת טבק לגלגול עצמי ופוגע בהשגת מלוא הפוטנציאל של מדיניות המיסוי לכן, משרד הבריאות טוען כי יש לפעול להתאמת המיסוי גם על טבק לגלגול עצמי.
עוד נמצא כי יש ירידה בתמותה השנתית מעישון בישראל, כתוצאה מהירידה בשיעור המעשנים והעלייה בגמילה מעישון. ההערכה המעודכנת לגבי התמותה השנתית מעישון עומדת על כ-8,095 איש בשנה, הנפטרים מעישון ומחשיפה לעישון כפוי - המספר גבוה, אך מהווה ירידה של 2,000 נפטרים מדי שנה בהשוואה לעשור הקודם.
מדי שנה: 6 מיליון מתים מנזקי עישון בעולם
"התוצאות נותנות תקווה לכך שהמאבק בעישון בישראל מתחיל לשאת פרי, ולראייה, שיעור המעשנים באוכלוסייה מתחיל לרדת", אמרה שרת הבריאות יעל גרמן. "זהו מאבק סיזיפי, שמוביל משרד הבריאות, על מנת לצמצם את העישון ונזקיו".
לדברי השרה, תחילת הפעילות, של האגף החדש לפיקוח ואכיפה במשרד הבריאות, היתה הוצאתן מן החוק של מכונות הסיגריות והרחבת הפעילות של קופות החולים בתחום הגמילה מעישון, שהגיעה השנה לשיא.
היום הבינלאומי ללא עישון נקבע כיוזמת ארגון הבריאות העולמי, במטרה להעלות מודעות לעישון ולנזקיו. העישון מוגדר כגורם המוות הגדול ביותר בעולם הניתן למניעה, אשר גובה מדי שנה את חייהם של שישה מיליון בני אדם.