ההמלצות המתגבשות של וועדת גרמן ישימו סוף לכפל הביטוחים במערכת הבריאות וייצרו ביטוח בריאות אחיד שחברות הביטוח יידרשו לספק לכל אחד, ללא תלות במצבו הבריאותי. מה יקרה לביטוח הבריאות שלנו ולמה קופות החולים מתנגדות?
מדוע יש צורך ברפורמה בביטוחי הבריאות?
לכל אזרחי ישראל יש ביטוח בריאות ממלכתי, על פי חוק, אותו אנחנו משלמים במשכורת שלנו. אלא של-80% מהישראלים יש גם ביטוח משלים כמו "כללית מושלם" או "מכבי מגן זהב". ל-40% מאזרחי ישראל יש גם ביטוח בריאות פרטי בחברת ביטוח כמו "הראל", "מגדל" או "הפניקס" - וכאן יש חפיפה כי חלק מהדברים שמקנה הביטוח הפרטי אנחנו כבר מקבלים מהביטוח של קופת החולים. אפשר להקביל זאת למצב בו אנו משלמים במקביל בבית גם על ממיר של יס וגם על ממיר של הוט.
אם יתקבלו ההמלצות, מה יקרה לביטוח הבריאות?
השרה גרמן, בניסיון להקטין את ההוצאה על בריאות, מנסה ליצור משהו חדש ושנוי במחלוקת שמעורר התנגדות רבה. קופות החולים וחברות הביטוח יחוייבו להוציא פוליסה אחידה. על פי ההמלצה של הוועדה, כולם יתחרו ביניהם במחיר ובשירות - ואז השוק יעשה את שלו. מי שירצה יוכל לשדרג את הביטוח שלו ולשלם יותר.
מה תכלול הפוליסה האחידה החדשה?
את הביטוח המשלים עושים רוב הישראלים כדי לקבל חוות דעת שנייה מרופא או בשביל ניתוחים פרטיים. הפוליסה האחידה תכלול את שני הדברים האלה, אך לא תכלול טיפולים אסטטיים, רפואה משלימה או חיסונים לקראת נסיעה לחו"ל. מי שרוצה לעשות את זה יצטרך לשדרג את הביטוח שלו.
האם כדאי להתקשר ולבטל את ביטוח הבריאות?
לא צריך להקדים את המאוחר, מדובר כרגע בהמלצות וועדה שעדיין לא סיימה את עבודתה, והן עוד לא התקבלו. אם ההמלצות יתקבלו, הקופות יתקשרו לכל אחד מאיתנו ויודיעו לו על ביטול הביטוח שלו. לאחר מכן, הנציג יציע לנו ביטוח חדש.
כמה הביטוח החדש יעלה?
כיום, אדם כבן 40 שרוצה ביטוח משלים משלם 50 שקלים ברובד הנמוך יותר ("כללית מושלם", "מכבי מגן זהב") ו-100 שקל לרובד הגבוה יותר ("כללית פלטינום", "מכבי שלי"). יכול להיות שאחרי הרפורמה, המחיר ירד ל-20 או 30 שקלים, ורק מי שרוצה יוכל לשלם יותר.
למה קופות החולים מתנגדות למהלך?
אם ההמלצות יתקבלו, המעבר צפוי לעלות מיליוני שקלים, ובקופות מזהירים כי העלות תגלגל למבוטחים, כלומר אלינו.