אחרי נובמבר גשום וקר, שהכניס אותנו לעונת החורף עם עודף משקעים, הגיע דצמבר והתמונה התהפכה. בחודש שבו ירד גשם רק בשתי מערכות חורפיות קצרות, ובשאר הזמן היה יבש ושמשי, הפסדנו את ה"יתרון" שהרווחנו בנובמבר.
היה זה הדצמבר היבש ביותר משנת 1993. בין גשם לגשם השמש יצאה ונדמה היה שהיא לא ממהרת לשום מקום ובהתאם - כמויות המשקעים היו נמוכות בהרבה מהממוצע, כך עומה לנתוני השירות המטאורולוגי.
בירושלים, שנהנתה מעשר שעות גשם ללא הפסקה בשבוע שעבר, נאספו 82 מ"מ והיא השיאנית החודש. אבל גם כמות מרשימה זו היא רק 79% מהממוצע לחודש. בשאר האזורים הכמויות זעומות ושוות ל 20%-60% מהממוצע החודשי: בחיפה נמדדו רק 35 מ"מ, בבית דגן 22 מ"מ, בכינרת, 26 מ"מ, בצפת 54 מ"מ, בבאר שבע 7 מ"מ ובתל אביב 14 מ"מ בלבד.
הממוצעים צנחו
את נובמבר הגשום שבו הרווחנו 8 ימי גשם ברצף אפשר להשאיר בדפי הרישום האקלימי. בתחילת דצמבר נהנינו מכמויות הגבוהות פי 1.5-2 מהממוצע לאותו תאריך. אבל היובש של החודש האחרון בשנה הפך את הקערה על פיה ונכון ל-1 בינואר, מצבנו העונתי יבש מהרגיל.
בנהריה סיימנו את נובמבר עם כמות משקעים השווה ל- 123% מהממוצע אך היום בנהרייה אנחנו רק ב- 73%. בתל אביב שקיבלה גשמי זעף בנובמבר כמות המשקעים בתחילת דצמבר הגיעה ל- 203% מהרגיל, אך 30 יום אחרי, הנתון עומד על 111%. בצפת, החודש נפתח עם 118% מהממוצע, אך כיום עומדים שם על 75% בלבד והתמונה דומה בכל האזורים בארץ.
דרוש: ינואר רטוב
בשורה התחתונה, התחלנו טוב, ואז הגיע דצמבר וחזרנו לסורנו, למצב שאנחנו רגילים אליו - יבש מהממוצע. במחלקת המחקר האקלימי בשירות המטאורולוגי מביעים פסימיות ומציינים כי בכל חודש דצמבר ב-60 השנים האחרונות שבו נרשמו כמויות דומות, העונה כולה הסתיימה כיבשה כך היה בעונות 91'-90', 82'-81', 61'-60' לדוגמא. הנחה זו תואמת את התחזית העונתית לעונה יבשה מהרגיל- השמינית ברצף.
כדי לפצות על החוסר, אנחנו צריכים לקבל מערכות מזג אוויר תדירות. אחת ל- 4 ימים צריך פה גשם, אחרת נגרור את החוסר הזה גם לעומקה של העונה והסוף ידוע - עוד שנה יבשה.
הימים היבשים הביאו לעוד מאפיין בולט - לילות קרים. טמפרטורת המינימום ברחבי הארץ הייתה נמוכה בכ-1-2 מעלות מהרגיל, הודות ללילות הבהירים והקרים. הטמפרטורות בשעות היום היו קרובות לממוצע.