אם היו אומרים לכם שמחשבון הבנק שלכם נעלם כסף, הרבה כסף, הייתם מבקשים לפטר את מנהל הסניף. אותו דבר קורה עם המים שלנו. הם זולגים בכמויות וזה קורה ממש מתחת לאף שלנו, מתחת לאדמה.
בחרנו באקראי רחוב בשכונת רמות בירושלים. שני חיישנים שהנחנו על המדרכה מאפשרים הצצה אל מתחת לאדמה, אל 'גן העדן הנעלם', מקום שבו המונח "משבר המים" הוא לא יותר משמועה רחוקה.
בלי שנרגיש הולכות כאן לאיבוד כמויות אדירות של מים, והכול מחור קטנטן בצנרת. "החור שמצאנו בבדיקה הוא חור של 6 מ"מ, להמחיש את אובדן המים - אנחנו מאבדים בשעה 1280 בקבוקי מים של ליטר וחצי", מספר המודד עופר ששון, מחברת I&D פיתוח ויישום בע"מ.
10% מאספקת המים הולכת לאיבוד
מנכ"ל החברה קובי טרומר מספר, "אתן לך דוגמה לעיר שעבדנו בה לפני חודשיים: יש שם צנרת באורך כולל של 400 ק"מ. לקחנו 20 ק"מ בלבד, מתוכן מצאנו 19 פיצוצים שהרשות המקומית בכלל לא ידעה על קיומם".
הבדיקה המדוברת נעשתה בבאר שבע, אבל כמעט אין רשות מקומית בישראל שבה אין דליפות ממערכות ההולכה המיושנות. ההערכה היא ששיעור דליפת המים מהצנרת העירונית מגיע ל-10% מאספקת המים. בקיבוצים, במושבים ובכפרים, זה יכול להגיע אפילו לאבדן מים של כמחצית מאספקת המים.
בסך הכול הולכים לאיבוד בישראל מדי שנה יותר מ- 170 מליון קוב מים (כולל מים מושבים) , שהם חמישית מצריכת המים הביתית בישראל.
ואלה לא המים היחידים שהם כאן, נגישים, ראויים לשתיה ובכל זאת לא זוכים לשימוש. ברשותנו תמונות שצולמו באחד מימי הגשם הבודדים אך האינטנסיביים בפברואר. כמויות הגשם זורמות בצדי הרחוב, נכנסות אל פתחי הניקוז ואז מערכת מפותלת של צינורות מובילה אותם, מצינור לצינור, מתחת לרחובותיה של ת"א- לאן? לים.
גם מי הגשמים הולכים ישר לים
הבינוי הצפוף בישראל, הבטון והאספלט שמכסים כל פינה, לא מאפשרים למים לחלחל אל האדמה ומשם אל מאגרי מי התהום, מקור המים העיקרי שלנו. קחו לדוגמה את מתחם האצטדיון ביד אליהו - מיד תראו כמה מים יכולנו להפיק מ-70 הדונם הללו.
"מה שמאפיין פה זה ריצוף ואספטלטיזציה, אני קורא לזה 'מדבר עירוני'", מספר המודד. "יש פה מדבר עירוני שמשמש אף ורק לחניה. לא כל החניה חייבת להיות אספלט, את כל היתר אפשר לעשות חצץ או אבן מחלחלת. כמה מים יכולנו להרוויח ? אני מעריך שיש פה 30 דונם, היינו יכולים להרוויח 12 אלף קוב".
אז הנה הסיכום: מהמתחם הקטן של יד אליהו יכולנו לספק את הצריכה השנתית של 500 משפחות. אבל מי הגשמים מתנקזים בתעלת ניקוז, לאיילון, ומשם, כבר הבנו: לים. זה לא חייב להיות ככה: בראשון לציון, בת ים, וחולון מי הגשמים מתנקזים לאגם בחולות ראשון, ומשם מוחדרים אל מאגרי מי התהום. השקעה קטנה, חיסכון עצום.
משבר המים בישראל - סדרת כתבות מיוחדת: