היורה, שפקד אותנו בסוף השבוע, הביא עימו כמויות גשם מרשימות. עיקר הגשמים התרכזו בצפון ובמרכז. בסך הכול נמדדו מיום שישי בבוקר 36 מ"מ בגליל העליון, 18 מ"מ בעכו, 11 מ"מ באריאל ו-6 מ"מ בקצרין.
במרכז הארץ הכמויות נמוכות יותר: 3 מ"מ בבית דגן, 2 מ"מ ברמת השרון, ובאשדוד ויבנה הסתפקו במילימטר אחד. אתמול הגשם התרכז בעיקר בצפון, בחוף ובשפלה. היום לעומת זאת הגשמים ירדו בעיקר בהרי המרכז ובבקעה. במוצאי שבת הגשמים פסקו כצפוי, והלילה יהיה מעונן חלקית וקריר בכל הארץ.
איך יודעים שזהו היורה?
למרות התחושה שאין בארץ גשמים בכלל מיוני ועד אוקטובר, זה לא המצב. מדי קיץ אנו מקבלים גשמים לעיתים רחוקות, בעיקר במישור החוף. באוגוסט 2006 אף הייתה סופת רעמים באצבע הגליל. במילים אחרות, כמעט שאין חודש שלא יורד בו גשם, גם אם מדובר על כמה טיפות.
בחודש אוקטובר, בדרך כלל, כשהקיץ כבר מתרחק, מערכות חורפיות הנקראות "שקעים קפריסאיים" מצליחות לחדור לאזורנו לאחר שבמשך חודשי הקיץ הן נשארות רק באירופה. הגשם הראשון שנובע משקע "חורפי" שכזה, המתפרס על פני אזורים נרחבים למשך מספר שעות או ימים ומסתכם בכמויות מדידות של מספר מילימטרים לפחות, נקרא היורה והוא מבשר את פתיחת עונת הגשם.
האם הגשם המוקדם מבשר על חורף יבש?
הכלל הבדואי הידוע הוא, שגשמים רבים בתחילת העונה מבשרים חודשים יבשים בשיאו של החורף. בנוסף, מודלים אקלימיים החוזים חודשים קדימה משקפים תמונה של עונה ממוצעת ומטה, כשסוף החורף (פברואר ומרץ) יהיו הגשומים יותר.
עם זאת, לא ניתן בשום אופן לקבוע, כי הגשם הראשון בתחילת אוקטובר מסמן עונה יבשה. הדיוק של מודלים אלה הוא רק 70% ומטה, כך שיש גורמים לא צפויים רבים בדרך.
ומה בהמשך השבוע?
הגשם שירד ישאיר כאן רק שלוליות בימים הבאים. אמנם מחר יוסיף להיות מעונן וייתכן טפטוף, אך בהמשך השבוע הטמפרטורות יעלו ומיום חמישי יהיה חם ויבש מהרגיל עד שרבי. הים התיכון שהיה סוער בסוף השבוע יירגע וגובה הגלים יירד בהדרגה לכ30-50 סנטימטרים.