עד היום רק מעטים זכו להכיר אותם פנים אל פנים, אלה הקופים של חוות מזור. החווה הוקמה לפני כ-20 שנה על ידי שלושה אנשי עסקים שזיהו את הפוטנציאל הכלכלי בסחר בקופים למטרות מחקר.
מאז הם מייבאים לארץ את קופי המקוק ארוך הזנב שנלכדו בטבע במאוריציוס באישור השלטונות, מרבים אותם בחווה, וכשהצאצאים מגיעים לגיל שנה וחצי הם מופרדים מאמותיהם ונשלחים למעבדות מחקר ברחבי העולם, שם הם משמשים לניסויים ובסופו של התהליך כמעט תמיד מומתים.
עשרות פעילים הפגינו השבוע בתל אביב נגד בקשתה האחרונה של החווה, להתיר לה לייצא למעבדה בארה"ב 240 קופים. "הזכות שלנו כבני אדם לומר עד כאן. סחר בקופים למטרות רווח לא יהיה במדינה שלי", זעקה אנאבל זמיר, יוזמת המאבק, במגפון בפני המפגינים.
החווה מושכת אש כמעט מאז ימיה הראשונים. פעילי זכויות בעלי החיים פועלים נגדה בכל חזית אפשרית - הפגנות, קמפיינים תקשורתיים וגם תביעות משפטיות. הפעילים מוחים על תנאי המחיה של הקופים, על תנאי ההובלה שלה, על הפרדת הגורים מאימם, ובעיקר על הסבל שיעברו כשיגיעו ליעדם.
מנגד טוענים בחווה כי הם עונים לכל הדרישות הבינלאומיות לשמירה על הקופים. "יש להם אוכל ומים הרבה מעבר למה שהם צריכים, ב-21 שנה מעולם לא מת לנו קוף בייצוא או בייבוא", מבהירים.
"כל התרופות בעולם דורשות ניסוי מוקדם בבעלי חיים"
"זאת פעילות של אנשים צבועים ממדרגה ראשונה", טוען ד"ר משה בושמיץ, המנהל המקצועי של החווה. "כשהם צריכים את הטיפול הרפואי הם רצים לקבל אותו, לא מעניין אותם אם הוא פותח על ידי קופים בארה"ב - הם רוצים את הטיפול הכי טוב והכי מהר והכי זמין שיכול להיות להם".
"כל התרופות בעולם דורשות ניסיונות בחיות כשלב חיוני שאי אפשר בלעדיו", טוען פרופ' חזי ברנהלץ מהאוניברסיטה העברית. "לא הייתי מעז להזריק תרופה לחולה אם לא הייתי מדגים שבחיות הטיפול עבר בשלום".
גם השר להגנת הסביבה התגייס למטרה
עד לא מזמן ההתנגדות לניסויים בבעלי חיים עמדה במרכז המאבק נגד חוות מזור, והעמידה לצד החווה את ראשי האוניברסיטאות והקהילה המדעית והרפואית. אבל בשנה האחרונה חל שינוי - קבוצה של אזרחים המכנים עצמם "מאבק הקופים" החליטה לפעול בנפרד מהעמותות והארגונים.
למאבק התגייס גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, שהחליט להחמיר את מדיניות הסחר בקופים ולדרוש הוכחות ברורות לכך שם מיועדים רק למחקר רפואי מציל חיים או מקל סבל, דבר שבפועל עצר את המשלוחים של חוות מזור למעבדות בחו"ל. לכולם ברור שהניסויים בבעלי חיים לא יופסקו בקרוב, אבל בקרב הפעילים יש תחושה שהקרב על חוות מזור קרוב להכרעה.
בהכנת הכתבה השתתפו גם הצלם צחי ירון ואיש הסאונד רוני ברגר.