ועדה של משרד הבריאות שחקרה את הליכי הפינוי של השחקן דורון נשר לבית החולים לאחר שלקה באירוע מוחי מצאה כי לא היה ליקוי בתפקוד של אנשי מגן דוד אדום, וכי הם פעלו על פי הוראות החוק. עם זאת, הם פונים לכנסת ואומרים כי יכול להיות שיש מקום לשנות את החוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחודש יולי השנה הזמינה נילי, רעייתו של נשר, אמבולנס לביתה לאחר שחשדה כי בעלה לקה באירוע מוחי. "מיד התקשרתי למד"א, הגיע אמבולנס והצוות פירש את העיוותים שלו עם הגוף כאילו הוא מתנגד לאשפוז. אמרתי להם שלא מדובר בהתנגדות אלא שהוא היפוכונדר, אך הצוות לא הסכים לפנות אותו. רק לאחר שעה וחצי הם הלכו ועזבו אותי לבד. הבחור ממד"א אמר לי: 'אני יודע שיש לו שבץ, ואני יודע שאין לכם הרבה זמן, אבל החוק לא מרשה לי לפנות אותו'. גלגלנו אותו בתוך שטיח, ונסענו לבית חולים, כשמצבו החמיר בזמן הזה".
ועדת משרד הבריאות הגיעה למסקנה שהצוות פעל כראוי. צוות מד"א שהה בביתו של מר נשר כשעתיים במהלכם ביצע ניסיונות רבים לקבל עזרה כדי לשכנע את החולה להתאשפז, אם באופן ישיר ואם באמצעות בני משפחה נוכחים ואם באמצעות גורמי רפואה אחרים כדי לקבל הסכמה של מר נשר או לקבל סיוע בפינויו למרות רצונו שלא להתפנות".
"לא היה דבר שהעיד כי אינו כשיר לקבל החלטות"
"פרט למצבו הבסיסי שהעיד על אפשרות סבירה של אירוע מוחי, הרי שלא היה בהתנהגותו של מר נשר דבר כדי להעיד על כך שהיה לא כשיר לקבל החלטות. נהפוך הוא, מר נשר היה רגוע ועקבי במסרים שהעביר, אם לצוות מד"א ואם לבני המשפחה ולמכרים שגרים בשכנות, בצורה שהבהירה ברמת ודאות גבוהה שהוא מבין את מצבו, כשיר לקבל החלטה, ומתנגד לקבל טיפול רפואי כלשהו, כולל פינוי לביה"ח", נכתב בדוח הוועדה.
במשרד הבריאות מבקשים להדגיש כי על פי המצב החוקי הקיים, במצב חירום מול מטופל צלול כשיר ומסרב לפינוי - אין כל יכולת לכפות טיפול, בוודאי שלא אם צריך לעשות שימוש בכוח לשם כך. חוק זכויות החולה אינו נותן מענה לנסיבות בהן אדם העשוי להיות במצב חירום רפואי והוא מודע למצבו ברמה מספיקה.
החוק אינו מעניק סמכות במקרה כזה
"המסקנה היא כי לפי הוראות החוק הנוכחי לא ניתן לכפות עליו פינוי לבית חולים בנסיבות כאלה, אין בחוק סמכות לרופא או פארמדיק להפעיל כוח כדי לכפות על מטופל טיפול במצב כזה", אומרים במשרד הבריאות וטוענים כי על הכנסת לשקול לתקן את החוק.
משפחת נשר לא לקחה חלק בתהליך הבדיקה: המשפחה באמצעות עו"ד הציגו תנאים להופעה בפני הצוות הבודק, תנאים שלא התקבלו ע"י משרד הבריאות. לבסוף, המשפחה בחרה שלא להופיע בפני הצוות וגרסתה לא נשמעה בעבודה.