הסינים נתנו לנחש מקום של כבוד בכך שנתנו לאחת השנים בלוח השנה הסיני את שנת הנחש. הצפע הישראלי כנראה שהתקנא בסינים והחליט לתפוס ביוזמתו מקום של כבוד בלוח השנה העברי.
במד"א נרשם השנה שיא בהכשות נחש - כ-113 הכשות, כשאחת מהן הסתיימה במוות. במושב שבי ציון שמדרום לנהריה הוכש למוות גבר בן 46 בחצר ביתו. חלק גדול מהנפגעים, שעיקרם מצפון הארץ, נזקק לטיפול רפואי.
הבוקר הצפע הפתיע שוב והכיש פועל כבן 40 בזמן שעבד בשדות המושב איתן. הפועל שעסק בניכוש עשבים לא הבחין בנחש שזחל בסמוך אליו ולפתע חש בכאב חד, שורף ודוקר ביד ימינו. חבריו לעבודה, ששמעו את צעקותיו, הבחינו בסימני ההכשה והבינו כי מדובר בנחש ארסי. הם מיד חילצו אותו מהשדה לחבירה והזעיקו ניידת טיפול נמרץ של מד"א שפינתה אותו במצב יציב לבית החולים סורוקה בבאר שבע.
לנתן קודינסקי, מנהל מחלקת ההדרכה, לא זכורה שנה כזו במהלך כל 42 שנות עבודתו במד"א. "בתקופה זו של השנה הנחשים אמורים להיות בתרדמת חורף עמוקה, אבל כנראה מפני שהחורף מבושש להגיע והטמפרטורות הגבוהות, הנחשים עדיין סבורים שהם בתקופת האביב ומשחרים לטרף", מנסה קודינסקי להסביר את מספר ההכשות העצום.
כללים מצילי חיים
אז איך אפשר להימנע מהכשה ומה אפשר לעשות במקרה כזה? "הכלל החשוב ביותר הוא להזעיק את מד"א בקו החירום 101 כדי להביא את האדם שהוכש במהירות האפשרית לחדר מיון קרוב להצלת חייו", מסביר קודינסקי. "אסור להרכיב חוסם עורקים, למצוץ את הארס או לקרר את מקום ההכשה. גם אין לטלטל את הנפגע, אלא להשכיבו במנוחה מוחלטת".
למי שיוצא לעבוד בשטחים פתוחים ממליץ קודינסקי להצטייד בלבוש מתאים כאשר יוצאים לעבודה וללכת עם נעלים סגורות. כמו כן הוא קורא להזהיר ילדים לא להרים אבנים או חפצים שמתחתם עלול להסתתר נחש. "יש להימנע מהכנסת ידיים או רגליים לשיחים, לכוכים ומחילות ", מסכם קודינסקי וממליץ לעבור קורס עזרה ראשונה והחייאה במד"א.