שביתת האחיות נכנסת ליומה התשיעי והאחיות מחריפות את העיצומים. החל מהשעה תשע הבוקר, החלו לנטוש אלפי אחיות את המחלקות בבתי החולים ברחבי הארץ למשך ארבע שעות, כשהן משאירות רק שתי אחיות בכל מחלקה לצורך חלוקת תרופות והצלת חיים בלבד. "זה יום עצוב למדינת ישראל, הכריחו אותנו להקשיח את המאבק", אמרה הבוקר יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן. גם באוצר מחריפים את הצעדים, ויפנו לבית הדין לעבודה בבקשה להוציא צווי מניעה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשיחה עם חדשות 2 טען גל הרשקוביץ, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, כי העיצומים מיותרים וגורמים נזק לחולים. לדבריו, בכוונת משרד האוצר לפנות לבית הדין לעבודה במטרה למנוע המשך השביתה.
לטענת הרשקוביץ, אין זה ראוי כי הממשלה הנוכחית תקבל החלטה בנוגע לשכר האחים והאחיות במועד סמוך לבחירות לכנסת. "ההחלטה צריכה להתקבל על ידי הממשלה החדשה במסגרת תקציב המדינה שיתגבש בעוד שלושה חודשים", הבהיר. "אין שום הצדקה להגיע למצב הזה עכשיו ולשיבושים מסוג זה".
"התישו אותנו במשך שבועות, התחננו שאנחנו לא רוצים לשבות"
אמש לאחר כינוס חירום שערכו האחיות הסבירה כהן :"לאחר שבועות ארוכים בהן התישו את האחיות, שבועות בהן התחננתי שאנחנו לא רוצים שביתה, לא הייתה ברירה. אחרי הדיונים של אתמול, שלא הועילו, החלטנו שעד כאן".
מהשעה 09:00 ועד השעה 13:00 יישארו במחלקות בבית החולים ברחבי הארץ אחיות רק להצלת חיים ולמתן תרופות. גם בחדרי הניתוח יחלו לראשונה העיצומים, וייערכו בהם רק ניתוחי חירום. במחלקות הטיפול הנמרץ ובמחלקות הפגים, חדרי הלידה, האונקולוגיה, הדיאליזה ויחידות הפריון יפעילו צוותים סיעודיים מינימליים בלבד.
בנוסף, מרפאות החוץ, אשפוזי היום והמכונים יושבתו לחלוטין ובתי החולים הגריאטריים, השיקומיים והפסיכיאטריים יפעלו במתכונת שבת. לאחר השעה 13:00, תימשך עבודת האחיות במתכונת מצומצמת, בהתאם לאופן שהונהג בשמונת הימים הראשונים של השביתה. נטישת המחלקות מהווה בהחרפה משמעותית של צעדי המחאה, שכן עד היום בתי החולים פעלו רק במתכונת שבת, ועכשיו מדובר כבר במתכונת חירום.
באוצר טוענים: "האחיות מרוויחות בין 15 ל-24 אלף שקל בחודש"
אמש התפוצץ המשא ומתן בין הסתדרות האחיות לנציגי האוצר בטענה שהמשרד "לא לוקח אותן ברצינות". לדברי האחיות, נשלחו לדיונים נציגים בדרגים זוטרים ולא הופיעו בעלי התפקידים החשובים והמשפיעים שניהלו את המשא ומתן בימים הקודמים כמו הממונה על השכר באוצר וסגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר. "האחיות קורסות תחת הנטל, חולים נמצאים בסכנת חיים ובאוצר החליטו למרוח את הזמן", הוסיפה כהן.
לטענת האוצר, שביתת האחיות כלל אינה מוצדקת כיוון שהיא מהווה הפרה חמורה של הסכם שכר קיבוצי שהיה אמור להבטיח שלא ישבתו עד לסוף 2012. "למרות הפרה חמורה של הסכם זה, בחר משרד האוצר בדרך ההידברות עם הסתדרות האחיות בכדי למצות את כל האפשרויות", נכתב בהודעה של המשרד.
גורמים באוצר הציעו לאחיות להעלות את שכר הבסיס שלהן, אולם לא ב-20% כפי שהן דורשות. בנוסף, וכדי לדחות את הטענות לפיהן הן מרוויחות בין 5,000 ל-7,000 ₪ בחודש, הציגו באוצר תלושי משכורת של אחיות המציגים שכר חודשי של בין 15 ל-24 אלף שקלים בחודש, כאשר תלוש משכורת של אחת מהן אף הגיע ל-28 אלף שקלים.
בהסתדרות האחיות שללו מכל וכל את טענות האוצר שהגדירו "מופרכות" וטענו שהובטח להעניק להן תוספת שכר "מעליבה" בסך של 50 שקלים בחודש בלבד. מתווה אחר כלל את העלאת שכרן ב-4% במשך ארבע שנים - בקצב של אחוז אחד לכל שנה.