המאבק בהדסה מחריף: במחאה על כך שטרם קיבלו את מלוא שכרם, עזבו היום (א') האחים והאחיות, עובדי המשק והמנהלה של בית החולים, את המחלקות והפסיקו את עבודתם למשך שלוש שעות. "מנצלים את המסירות שלנו, עד שלא ישולם הכסף במלואו לא נחזור לעבוד", קראה יו"ר הסתדרות האחים והאחיות, אילנה כהן, "אנחנו לא הכספומט של המדינה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הבוקר שלח מנכ"ל הדסה, ד"ר אביגדור קפלן, מכתב לעובדים, בו הצהיר כי "היום קיבלנו כספי סיוע חירום מהממשלה ומארגון נשות הדסה להפעלת המרכז בתקופת הקפאת ההליכים. אנו משלמים את המקדמות במסגרת המגבלות של הקפאת ההליכים". במכתבו ציין קפלן כי מדי חודש תשולם מקדמה, כאשר עבור העובדים שמרוויחים פחות מ-10,000 שקלים ברוטו לא יופחת שקל מהמקדמה.
לטבלת הקיצוץ המלאה במקדמות לעובדים
ההנהלה תפחית בהדרגה אחוזים מהמקדמות, בהתאם לגובה המשכורת של העובד. כך למשל עובד שמרוויח בין 10,000 ל-15,00 שקלים יקבל את המקדמה בקיצוץ 5%, ועובד שמרוויח מעל ל-80 אלף שקלים יקבל מקדמה ממנה הופחתו כ-20-22%.
"העובדים הפכו לבני ערובה"
עם עזיבת המחלקות התכנסו העובדים בבניין החדש של בית החולים, שם נשאו דברים נציגי העובדים ונציגי ההסתדרות. "בידי העובדים לא נותרה כל ברירה מאחר שהנהלת הדסה ומשרד האוצר הפכו את העובדים המסורים לבני ערובה", הצהירו בהסתדרות. "נזכיר כי במהלך 2013 נלקחו אלפי שקלים מכל עובד, וזאת בנוסף לכך שהנהלת הדסה עדיין לא החזירה את הכספים שנלקחו מהעובדים במסגרת תכנית ההבראה הקודמת שנערכה בין השנים 2010-2011".
במסגרת ההחלטה להקפאת הליכים, והליכה אל תכנית הבראה, הורה בית המשפט המחוזי בירושלים להנהלת הדסה לשלם 90 אחוזים ממשכורות העובדים. אמש הודיעה הסתדרות כי אם לא ישולם לעובדים מלוא שכרם - יינטשו אלה את המחלקות. במהלך השביתה היום יבצעו הרופאים רק פעולות מצילות חיים.
"אנחנו עושים את זה בלית ברירה", ציינה כהן, "זה לא רק שבאים ומקצצים ונותנים לנו 90 אחוז מהשכר. במהלך 2013 מכל עובד נלקחו אלפי שקלים, באופן חד צדדי, אם זה הבראה, דרגות, ותק, גמול השתלמות - והיד עוד היתה נטויה. עכשיו יבוא העניין של לא לתת משכורות מלאות. המו"מ הוא לא מסיבת קוקטייל זה לשבת על מה שהעובדים ייתנו בעתיד, כשההנהלות נכשלו".
"המשכורות זה לא טוטו-לוטו"
לדבריה, אם המצב יימשך עלולות עוד ועוד אחיות להתפטר מבית החולים. "כשאדם עושה חשבון שהמשכורת שלו היא טוטו לוטו אז הוא הולך למקום אחר", הוסיפה כהן, "אז יש מחסור באחיות". יו"ר הסתדרות האחים והאחיות מצרה על הפגיעה בחולים ומדגישה כי האחיות יהיו בקרבת בית החולים לטובת פעולות מצילות חיים. "אני לא חושבת שיש סקטור כל כך מסור, ומנצלים את המסירות שלנו, במקום אחר היו עושים נטישה כללית".
אמש התייחס מנכ"ל בית החולים לשעבר, פרופ' שלמה מור-יוסף, למשבר בו נמצא המוסד. בריאיון לתכנית "פגוש את העיתונות", אמר מור-יוסף כי יש לו חלק במשבר הנוכחי בהדסה. "אני מוכן לבחון מחדש את הסכם הפרישה שלי מבית החולים", ציין.
המנכ"ל לשעבר דיבר גם על המאזן הכלכלי של המוסד הרפואי הירושלמי, בעת שעזב אותו. "ב-2010 היה גירעון מצטבר של 610 מיליון שקלים והנכסים הפיזיים שניתנו למימוש היו בסך 200 מיליון שקלים. זה בדיוק כמו שיש לך אוברדרפאט בבנק, אבל יש לך גם חיסכון ודירה שאתה משכיר. מצד אחד יש משיכת יתר, אבל יש גם נכסים. הגירעון היה מינימלי, בוודאי שיש לי חלק. בתקופה שאני מנכ"ל הייתי אחראי על ההישגים ועל הבעיות".