לבשורה שיוצאת היום ממעבדת הפיריון המתקדמת של בית החולים אסותא בראשון לציון יש משמעות גדולה עבור עשרות אלפי נשים בישראל. תושבת המרכז בשנות ה-30 לחייה נכנסה להיריון מביצית שלה עצמה שהוקפאה, הופשרה אחרי כשנה, עברה הפריה והוחדרה לרחמה.
מדובר בנקודת אור בעיקר עבור נשים רווקות וקרייריסטיות, הנמצאות באזור גיל ה-30 לחייהן. אותן נשים שעסוקות כרגע בבניית הקריירה שלהן ורוצות להביא ילדים רק עוד כמה שנים, אבל חוששות שכאשר יגיע זמנן זה יהיה מאוחר מדי.
"אנחנו יודעים שבשנים האחרונות, בכל העולם, גיל ההיריון הראשון הולך ועולה עם השנים, מסיבות חברתיות, כלכליות וקריירה", מספר ד"ר אריק כהנא, מנהל יחידת הפוריות בבית החולים אסותא ראשון לציון. "יותר ויותר נשים יוצאות לקריירה, אבל השעון הביולוגי הולך ומתקתק".
החוק מגביל את הנשים
בניגוד להקפאת זרע, הטכנולוגיה של הקפאת ביציות חדשה יחסית, אבל בישראל כמו במקומות רבים אחרים בעולם, החוק אוסר על ביצוע התהליך הזה, אלא במקרים מאוד מסוימים.
נכון לעכשיו מדובר בעיקר בנשים שחלו בסרטן ועומדות לעבור טיפולים שעלולים לפגוע בפוריות שלהן, אבל השאלה הגדולה היא למה גברים יכולים להקפיא את זרעם ואילו את הנשים החוק מגביל?
היועצת המשפטית של משרד הבריאות, מירה היבנר הראל, מנסה כבר תקופה ארוכה לקדם מהלך שיאפשר לכל אישה שתרצה להקפיא ביציות. אבל הבירוקרטיה, כרגיל, תוקעת את הסיפור. התקווה היא שההתפתחות האחרונה תאיץ את התהליך.
"אני חושב שבסופו של דבר שהרכבת יצאה מהתחנה אי אפשר לעצור אותה, ובסופו של דבר תקום האישה אשר תגיש תביעה בבג"צ ותגיד למה לגבר כן ולי לא", אומר ד"ר כהנא. "אני חושב שעדיף שאנחנו כמוסדות רפואיים ומשפטיים נאשר את התהליך הזה בכבוד מאשר לחכות לצו של בית המשפט".