הצלקות על גופו של אייל מולה ממושב מסלול מעידות כי יש לו חשבון פתוח עם זבובי החול. בחודשים האחרונים הם שוטפים את הדרום, עוקצים את התושבים ומפיצים את מחלת שושנת יריחו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הייתה מכת ארבה, אז זו המכה שבאה עלינו". אומר מולה. בקיץ נעקצו עשרות בצפון, ועתה חלה עלייה במקרי ההידבקות בדרום, באזורים כפריים בצפון הנגב, אך גם בערים כמו אופקים, באזור מרחבים ואף צפונה משם. מאות כבר לקו במחלה.
גם לילך, בעלה ושני ילדיהם נעקצו. חוץ מזריקות ומשחות על הצלקות - מענה רפואי של ממש אין. "זה זבוב קטן וזה מה שמסוכן בו, כי הוא חודר את הרשת בבית", מספרת לילך. "אי אפשר לברוח ממנו. אומרים למרוח חומר נגד יתושים אבל זה לא עוזר. הוא עוקץ בכל זאת. זה לא נעים ואלו צלקות לכל החיים".
כיצד מגיעה המחלה אל בני האדם? שפני סלע וגרבילים נושאים את הנגיף, שמועבר אחר כך על ידי הזבובים הקטנים אל בני האדם.
ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', אומר כי המצב משפיע על יכולתם של התושבים לנהל שיגרת חיים. "התושבים לא יכולים לצאת החוצה, לשבת בגינות ללכת לגן, נעקצים ברמה מחרידה והגיע הזמן שיתעוררו במשרד הבריאות ובמשרד להגנת הסביבה ויתנו פתרון", קרא חג'ג'.
הבעיה הגדולה היא כי גם מבצע הדברה ארצי כנראה לא ישנה את המצב - זאת כיוון שאין פתרון שיגרום לזבובי החול להיעלם לחלוטין. עכשיו מחכים לגשם - שיבריח אותם.
ממשרד הבריאות נמסר: "הוקמה ועדה בין-משרדית בנושא, המרכזת את המשאבים, תכניות ההתערבות בכל ההיבטים ואחראית על חלוקת של המשאבים. לאחרונה נתקבלה החלטת ממשלה להקצות משאבים בהיקף של 3.5 מיליון שקלים בשנה, לצורך סיוע ליישובים שבהם קיים שיעור התחלואה הגבוה ביותר, פעולות טיפול סביבתיות ופעולות הסברה".