מעל ארבע שנים שהתנועה לחופש המידע מנסה לקבל מבתי החולים נתונים השוואתיים הנוגעים לשכיחותם של שלושה סוגים של לידות: לידות עם אפידורל, לידות עם זירוז, ולידות ואקום, אך בתי החולים מסרבים לנדב את המידע המדויק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתנועה ובעמותת "נשים קוראות ללדת" פנו לשר הבריאות בדרישה לפעול לפרסום המידע, ובעקבות כך פורסמו נתונים חלקיים המוצגים לראשונה. "מדובר במידע שהוא באמת מידע בריאותי שכל אישה שרוצה ללדת מבקשת לדעת אותו", אמרה עו"ד רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה. "למעשה, הפנייה הזאת התחילה מסקרנות שלי כשהתלבטתי בין שני בתי חולים כשהייתי צריכה ללדת".

הנתונים שפורסמו:

נתונים חלקיים על בתי החולים ליולדות (צילום: חדשות)
נתונים חלקיים על בתי החולים ליולדות | צילום: חדשות


הוגשה פניה לשר הבריאות בבקשה לחשיפת המיד (צילום: חדשות)
הוגשה פניה לשר הבריאות בבקשה לחשיפת המיד | צילום: חדשות

על פי התנועה לחופש הלידה, אלה בתי החולים שסירבו להעברת הנתונים:

אסף הרופא (צריפין)

ברזילי (אשקלון)

פוריה (טבריה)

רמב"ם (חיפה)

הלל יפה (חדרה)

זיו (צפת)

וולפסון (חולון)

כרמל (חיפה)

חדר יולדות (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
בתי חולים רבים לא חושפים את המידע | צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

ההשערות מדוע מסרבים בתי החולים להעביר את המידע בשלמותו מגוונות. "הציבור זכאי וראוי לקבל את הנתונים, העניין הוא - איך מנגישים את הנתונים לציבור, מאחר שבתי החולים בישראל שונים בתכלית השינוי בשיעור ההריונות היותר מורכבים", אמר פרופסור יריב יוגב, מנהל בית החולים ליולדות בבית החולים איכילוב. "לכן הנתונים האלה תמיד צריכים להיות מתוקננים בהתוויה לשיעור ההריונות בסיכון גבוה, גיל האישה, צורת הלידה, כמה פעמים היא ילדה ועוד".

גם עורכת הדין רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע מבינה כי יש הבדל בין אופי היולדות והרקע שממנו הן באות. "זו עדיין לא סיבה לא לפרסם את הנתונים", הבהירה. "יש אפשרות לפרסם את הנתונים עם הסתייגויות, עם הסברים שיתנו בתי החולים, ושוב - זאת לא סיבה שלא לפרסם את המידע".