כל הנתונים על הזיהום ממאות מפעלים בארץ - בלחיצת כפתור: היום (שלישי) מתפרסמים נתוני הפליטות לסביבה של מפעלים בישראל - שמעידים על עלייה במחזור וירידה בהזרמת המזהמים לים. במשרד להגנת הסביבה העלו היום אתר אינטרנט שמציג את הנתונים של כ-560 המפעלים הגדולים בישראל: הכלי המתקדם שנקרא מפל"ס (מרשם הפליטות לסביבה) מציג את המידע באופן גיאוגרפי - וגם מאפשר לראות את הנתונים לפי מפעל, סוג חומר מזהם וגם להשוות בין נתונים משנים שונות.
למידע על המפעלים באזור מגוריכם לחצו כאן
המאגר, שמתפרסם בשנה השישית ברציפות, כולל מידע מקיף על פליטות מזהמים לאוויר, לים, לקרקע ולמקורות מים. המאגר משמש כאמצעי מסייע לקבלת החלטות וקביעת מדיניות - ומהווה כלי מרכזי לזיהוי מגמות של פליטות מזהמים והעברת פסולת בישראל.
לצפייה במצגת המלאה על נתוני הזיהום ב-2017 לחצו כאן
מהנתונים עולה שחלה הפחתה בפליטת חומרים מזהמים לאוויר בין 2012 ל-2017 - בשיעורים של 8%-62%: השינויים חלו, לדברי המשרד, כתוצאה מדרישות המשרד להגנת הסביבה בהיתרי הפליטה של המפעלים - וגם כתוצאה מהגברת השימוש בגז טבעי וצמצום השימוש בפחם לייצור חשמל.
עלייה בפליטת מזהמים בבזן, ירידה במפרץ חיפה
נתון מעודד בדוח מתייחס למפרץ חיפה, שם התרחשה הפחתה משמעותית בפליטות בשנת 2017: הפחתה של 29% בפליטת חומרים אורגניים נדיפים, ושל 61% במצטבר מאז 2012. כמו-כן התרחשה בשנת 2017 הפחתה של 7% בפליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים ו-66% במצטבר מאז 2012. מנגד, במפעל בתי זיקוק (בז"ן) חלה עלייה של כ-21% (46 טונות) בפליטת NMVOC ועלייה של 18% בפליטות חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים.
במשרד להגנת הסביבה ציינו כי גם ב-2017 נמשכה הפחתת פליטות תחמוצות חנקן לאוויר - כמו גם הפחתת פליטה של תחמוצות גופרית, חומר אורגני נדיף ללא מתאן (NMVOC) וחלקיקי PM10. עם זאת, הדגישו במשרד להגנת הסביבה, הפליטות של תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית לנפש בישראל עדיין גבוהות מהפליטות ברוב מדינות האיחוד האירופי. "המקור המרכזי לפליטות מזהמים אלו לאוויר נותר תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון, שעדיין מרבית מיחידות הייצור בהן פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת מזהמים", ציינו.
פליטת חומרים אורגניים נדיפים ללא מתאן (NMVOC) למפל"ס פחתה ב-15% בשנת 2017 ופחתה ב-8% במצטבר משנת 2012 - כך עולה מהדוח. בין השינויים הבולטים שהובילו לירידה בפליטות אלו: הפחתה של כ-110 טונות במפעל כרמל אולפינים; הפחתה של יותר מ-500 טונות בשל ההשבתות במפעלי חיפה כימיקלים במפרץ חיפה ובמישור רותם וחזרה לרמות הפליטה המופיעות בהיתר של רותם אמפרט נגב (כ-1,000 טונות).
במשרד ציינו שנתון זה אינו כולל את דיווחי אסדות הגז של נובל אנרג'י, "מאחר והן נמצאות במרחב הימי, במרחק של 22 קילומטר מהחוף, והשפעתן על הציבור ביבשה היא זניחה". הנתונים לגבי אסדת "תמר" מוצגים בנפרד, אך במשרד להגנת הסביבה ציינו שדרשו מנובל אנרג'י להפחית את הפליטות הללו, והתקנת אמצעי ההפחתה תושלם ברבעון הראשון של 2019 ותוביל להפחתת הפליטה מאסדת תמר ב-98% - כך לפי ההערכות. באסדת "לוויתן" לא צפויות פליטות מסוג זה, מכיוון שתהליך הטיפול בגז הטבעי יהיה במערכת סגורה.
פליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים המדווחים למפל"ס עלתה ב-1% בשנת 2017 ופחתה ב-44% במצטבר משנת 2012. במפעלים שנדרשים לעמוד בהיתרי פליטה לאוויר חלה הפחתה של 5% בפליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים בשנת 2017.
מבחינת פליטה של חומרים מזהמים לים, חלה הפחתה של 96% בכמות פחמן אורגני כללי המוזרם לים, בעקבות הפסקת הזרמת בוצת השפד"ן בפברואר 2017. בנוסף, בשנת 2017 חלה הפחתה של 46% בכמות המזהמים המוזרמים בקולחי מפעלים לנחלים - בעיקר לאור הפסקת הזרמת קולחי מפעל חיפה כימיקלים לקישון עם סגירתו. בתחום הפסולת חלה עלייה של 3% באחוז מיחזור פסולת עירונית מעורבת מתחנות מעבר (מ-23% ל-26%) ועלייה של 41% בכמות פסולת בניין מטופלת (מ-2.6 מיליון טונות ל-3.7 מיליון טונות).
ב-2017 דיווחו 78 מפעלים על פליטות בתקלות לכל מרכיבי הסביבה. מדובר בעלייה של 20% במספר המדווחים על פליטה בתקלה בהשוואה לשנת 2016. הפליטה הבולטת ביותר היא של 2,713 טונות חומרים שונים באירוע פריצת בריכת מי גבס חומציים של רותם אמפרט נגב לנחל אשלים ב-30 יוני 2017, מקרה שמוגדר על ידי המשרד כ"אירוע חמור הנמצא בחקירת המשטרה הירוקה".
המאגר מציג גם את התפרסות מיקום המפעלים במרחב: מנתוני המפל"ס עולה כי מאז ייסוד המפל"ס ב-2012, מספר מפעלי התעשייה במחוז דרום עלה ב-10% ובמחוז צפון ב-3%. במחוז ירושלים המספר נותר ללא שינוי; במחוזות מרכז ותל אביב חלה ירידה של 8% במספר המפעלים; ובמחוז חיפה נרשמה ירידה של 3%. השינויים נובעים מסגירה ופתיחה של מפעלים, הורדת היקף פעילות אל מתחת לסף המחייב דיווח, והעתקת מפעלים. במחוז דרום, העלייה נובעת בעיקר מהקמה של חמש תחנות כוח פרטיות, מתקן התפלה ומפעל כימיה.
השר להגנת הסביבה זאב אלקין אמר עם פרסום המידע: "מנתוני המפל"ס ניתן לראות בבירור כי הפסקנו כמעט לחלוטין את הזרמת המזהמים לים, הגדלנו משמעותית את שיעור מיחזור הפסולת, ושיפרנו את איכות האוויר על-ידי הקטנת זיהום אוויר ממקורות שונים. נמשיך לקדם את הפחתת הזיהום על-ידי מהפכת הרכב הנקי, יישום תכנית הפעולה למניעת שריפות בשטחים פתוחים, ויישום אסטרטגיית הפסולת. הבנת נתוני המפל"ס מאפשרת למשרד לקבוע מדיניות ולעדכנה על בסיס המידע הנאסף והמנותח".
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, הוסיף: "אנחנו רואים במפל"ס כלי מרכזי עבור הציבור והארגונים הסביבתיים ועבורנו, לקבלת תמונה מפורטת על הזיהום בסביבה. אנחנו מברכים על המשך השיפור בפליטות לאוויר, בהזרמות לים במיחזור הפסולת, וממשיכים לפעול בנחישות נגד כל מי שיזהם".
מטעם קבוצת בזן נמסר בתגובה: "קבוצת בזן פועלת בהתאם לנהלים המחמירים ביותר של המשרד להגנת הסביבה, לזיהוי וטיפול במקורות דליפה לא מוקדיים ממתקניה. בזן מבצעת מדי שנה כ-500,000 בדיקות לזיהוי מקורות דליפה לא מוקדיים אפשריים. הדליפות שהתגלו וטופלו בשנת 2017 מהוות כ-0.19% מסך הבדיקות השנתיות. מגמת שיפור איכות האוויר בחיפה, כפי שגם עולה מהדוח, מעודדת ובזן תמשיך לפעול למען שיפור איכות האוויר באזור".