לא צריך להגיע מחו"ל כדי להבין שמשהו כאן השתבש: אמצע דצמבר והחורף פשוט לא הגיע לישראל. הגשם לא מגיע וככל שעוברים הימים מפלס הכינרת ממשיך לרדת, אך מה שעולה הוא רמת המליחות במים, שהגיעה לאחרונה לשיא של קרוב ל-50 שנה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אנחנו אחרי 4 שנים רצופות של כניסות מים נמוכות לכינרת, הנמוכות אי פעם, והנה שנה חמישית רצופה", מסביר ד"ר דורון מרקל, ראש תחום כינרת ברשות המים. "יש בעיה מאוד קשה בכינרת".
"דמיינו לעצמכם אמבטיה של מים מתוקים שמטפטף אליה מלח", אומרת ד"ר מאיר רום, מנהל מחלקת כינרת ואגן היקוות ב"מקורות". "בשנים האחרונות מעט מאוד מים מתוקים נכנסים ויש התאדות שבאופן טבעי היא ממליחה. אחד הפתרונות זה להוציא את המלח שמטפטף החוצה וככה נקבל כינרת יותר מתוקה. כמובן שחשוב להכניס כמה שיותר מים מתוקים".
בכמה נקודות באגם ישנן נביעות של מים מלוחים. לאחרונה הושלם פרויקט ענק של מקורות, שכיסה בכיפת בטון את אחת הנביעות שנשאבת עכשיו החוצה כדי לצמצם את הפגיעה באיכות המים.
"אנחנו מוציאים 8 מיליון קוב מים מלוחים בשנה ממי הכינרת, המשמעות היא של 17 אלף טון מלח בשנה, או במילים אחרות הרבה מלח על מעט מאוד מים", מסביר דורי בז'רנו, מנהל פרויקטים במקורות. "בחברת מקורות המטרה היא לשמור על הכינרת כמקווה מים מתוקים ולא לשנות את צביון המים המתוקים של ישראל".
למרות שפעולות השאיבה מונעות מדי יום כניסה של 50 טון מלח, כל עוד לא יתחדשו הזרימות בנחלים איכות המים לא תשתפר. בינתיים הבצורת מורגשת היטב ומקורות המים הולכים ומתייבשים. ריכוז המלח במים כבר עכשיו משפיע על הגידולים החקלאיים שניתן להשקות, אבל זאת כרגע צרה קטנה. אם לא יגיעו גשמים משמעותיים החורף, משק המים בישראל צפוי לעמוד בפני בעיות מורכבות בהרבה.