רמות הפחמן הדו-חמצני הגיעו לשיא מדאיג בשנת 2016, כך עולה מנתוני ארגון המטאורולוגיה העולמי. על פי הנתונים המדאיגים, הזינוק בשנה האחרונה היה גבוה ב-50% מהממוצע בעשור האחרון - ובכך הגיע לשיא של 800 אלף שנים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנתונים מתבססים על מדידות קבועות ב-51 מדינות שונות. בנוסף, הנתונים המתפרסמים הם לאחר שקלול העובדה כי כמות משמעותית של הגז המסוכן "נבלעת" על ידי האוקיינוסים והביוספירה, ולא נשארת באטמוספירה. "זהו הגידול הגדול ביותר שראינו ב-30 השנים שבהן יש לנו את המערכת הזאת", הסביר החוקר הראשי של תכנית הפיקוח.
המומחים מעריכים כי הסיבה לרמות החריגות של הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה נובע משילוב של פעולות אנוש ותופעת האקלים "אל ניניו", המובילה לעלייה בטמפרטורת מי האוקיינוס - בפעם האחרונה בה היא חלה, בסוף שנות ה-90, נרשמה גם כן עלייה משמעותית ברמות הגז המסוכן, אך במידה פחותה יותר. "אל ניניו" מובילה לבצורות, שבתורן משפיעות על העצים והצמחים, שקולטים פחות פחמן דו חמצני.
בשנים האחרונות חלה האטה של כמות הפליטות מצד הגורם האנושי - אולם הכמות הכוללת עדיין משמעותית. לדברי החוקרים, כמות הגז המסוכן באטמוספירה עלולה להוביל לשינויים בלתי-צפויים במערכות אקלימיות, שיובילו להפרעות חמורות במערכות האקולוגיות והכלכליות.
תופעה נוספת המדאיגה את החוקרים היא עלייה לא צפויה בכמות גז המתאן באטמוספירה. לדברי החוקר הראשי, יש חשש להיווצרות מעגל מסוכן, בו כמות הגז מעלה את הטמפרטורות בכדור הארץ - דבר שיוביל להיפלטות כמות רבה יותר של מתאן. "העלייה המהירה בכמות המתאן מאז 2007, במיוחד בשלוש השנים האחרונות, לא הייתה צפויה בהסכם פריז", הבהיר. "אנחנו לא מבינים למה זה קורה, אולי זו תגובה להתחממות הגלובלית. זה מאוד מדאיג".