במשך כל הלילה (בין ראשון לשני) נאבקו 15 צוותי כיבוי בדליקה שפרצה אתמול במתחם בתי הזיקוק, ובמהלך הלילה הושגה שליטה מלאה בשריפה - כך הודיעו בשירותי הכיבוי וההצלה. במקביל נמשכת חקירת הסיבות לבערה במיכל הדלק: כפי שפורסם לראשונה בחדשות 2, החשד העיקרי הוא שטעות אנוש (או כשל טכני) גרמו לדליקה - ובשעות האחרונות החשד רק התחזק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
דובר מחוז חוף בשירותי הכיבוי הבהיר הבוקר כי הצוותים "שימרו כוננות משך כל הלילה במתחם בתי הזיקוק: כל העת המשיכו להתבצע פעולות קירור והזרמת קצף כיבוי וזאת על מנת למנוע התלקחות חוזרת".
צוות חוקרי דליקות ממחוז חוף, בראשותו של טפסר משנה רן לוי, תשאל את עובדי המקום ואסף ממצאים גם בשעות בהן טרם הושגה שליטה בשריפה. "כעת מתחזק החשד כי כשל טכני או טעות אנוש במהלך עבודות תחזוקה אשר נערכו במיכל הן אשר גרמו לפרוץ הבעירה", נמסר בעקבות החקירה הראשונית.
"קוראים לסגור את המפעל"
אמש הפגינו אזרחים וארגוני סביבה בחיפה נגד התנהלות הרשויות והמפעלים. "התרחש אסון אפוקליפטי", אמרה דוברת ארגון מגמה ירוקה בחיפה, ד"ר רויטל גולדשמיד, לחדשות 2 Online.
"אין מקום לחומרים מסוכנים ומפעלים מזהמים במפרץ חיפה, לא בשגרת תחלואה ולא בתרחישי אסון נפיץ", המשיכה גולדשמיד. "אנו קוראים למשרד להגנת הסביבה לסגור את המפעל, שנגדו תלויים כבר 6 כתבי אישום בגין עברות סביבה, ולערוך בדק בית קפדני לגבי נהלי חירום וזיהום אוויר שבשגרה בכל המפעלים".
"בנוסף למופע האימים, חווינו היום סטירת לחי נוספת מהמשרד להגנת הסביבה", תקפה גולדשמיד. "כשהבטנו בטבלאות ניטור האוויר שהצביעו כי אין זיהום חריג ושמענו את סמנכ"לית המשרד מודיעה קבל עם ועדה כי לא נמדד זיהום, באותם רגעים, מעל 200 אלף תושבי הקריות הצטוו על ידי הרשות המקומית להסתגר בבתיהם". היא הסבירה כי "ההוראה ניתנה כי בחוץ העשן השחור והגשם השחור כיסו את הרחובות. אנו עומדים משתאים מול חוסר יכולתו של המשרד להגנת הסביבה ומערך הניטור בחיפה להציג תמונת עולם אמתית ושואלים את עצמנו האם הרגולטור מסוגל להיות שומר הסף בחיפה?".
"לבצע חקירה חיצונית"
גולדשמיד קראה למבקר המדינה "לבחון את פעילות המשרד להגנת הסביבה ואת העמידה שלהם על האינטרס הציבורי-סביבתי, מדרג המנכ"ל ועד הפקיד הזוטר ביותר במחוז חיפה, איגוד ערים חיפה וכן את מערך הניטור במפרץ חיפה". לוועדה הארצית לתכנון ובנייה קראה גולדשמיד "לצודד בחיי אדם ובריאותו ואיכות חייו של הציבור בחיפה ולא ברווחיהם של בעלי הון ותעשיות מזהמות".
ליאורה אמיתי מעמותת אזרחים למען הסביבה תקפה את מפעל בז"ן. "אנחנו דורשים שיסגרו את המתחם, לאלתר", אמרה. "יש לבצע בו חקירה חיצונית על ידי גורמים מקצועיים ולחדש עבודה בכל מתקן בהדרגה, רק לאחר שמוודאים שהוא תקין, לא דולף ופועל לפי הנהלים והחוק".
פעיל בולט נוסף בארגוני הסביבה בצפון אמר לחדשות 2 Online כי "מזה מספר שנים הפסקתי לצאת להפגנות. במקום לנצל את המומנטום ולצאת לרחובות ולהפגין, בקושי הגיעו 40 מפגינים מתוך 800 אלף תושבים באזור הזה. אם לתושב לא אכפת איך הממשלה תספור אותנו".
אבי, תושב ותיק מקריית אתא, סיפר: "אני כל יום יוצא לריצת בוקר, ממש בסמוך למיכלים האלה. הריח, הזיהום והנזק שהמפעלים האלה גורמים זה בל יתואר ולא ניתן לאמוד את זה. במקום לעשות ריצת בוקר ולנשום אוויר נקי אנחנו נושמים רעל. היום בדיוק בזמן הריצה נשמתי ונרטבתי בטיפות של נפט". אבי האשים את הממשלה, ש"הפקירה אותנו מחדרה וצפונה".
אתמול הודיע מבקר המדינה כי בימים אלו הוא ומשרדו עורכים "ביקורת מקיפה בנושא היבטים סביבתיים במפרץ חיפה". במסגרת ביקורת זו בודק משרד המבקר את צמצום זיהום האוויר והסיכונים הסביבתיים במפרץ חיפה, מיגון מיכל האמוניה, ניטור ומדידות במפרץ וגם "ביצוע מחקרים בריאותיים על הנזקים מפעילות המפעלים במפרץ חיפה והטיפול במחקרים". המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, הוסיף כי "במסגרת הביקורת אנו עוסקים גם בבדיקת הפעולות למניעת סיכונים של 'אפקט הדומינו' עקב אירוע שריפה או תאונה באחד המפעלים במפרץ.
ראש עיריית קריית ביאליק אלי דוקורסקי קרא "להכניס אנשים ומנהלים לכלא. צריך להשבית מתקנים שמסכנים את חיי התושבים פה באזור. הדיסקט צריך להשתנות". מנכ"ל בז"ן אבנר מימון, מצידו, אמר כי "הדליקה, במובן מסוים, והמהירות שבה היא כובתה, מעידה על המקצועיות הרבה שמאפיינת את המתחם הזה".