מחקר רשמי של משרד הבריאות מפרסם נתונים מטרידים ביותר: יותר מאלפיים בני אדם מתים בישראל מדי שנה מזיהום אוויר, יותר מאשר מתאונות דרכים ואפילו טרור. גם העלויות למשק מהוות נטל אדיר שמוערך במיליארדי שקלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
זוהי הפעם הראשונה שמשרד הבריאות מפרסם נתונים ברמה כזו, עד היום הסתמכו במשרד על סטטיסטיקה של ה-OECD וארגון הבריאות העולמי. אך הפעם בדקו פה בארץ ומצאו: 2,235 בני אדם הרוגים בשנה כתוצאה מזיהום אוויר.
המספרים אמורים להטריד כל אזרח; יותר בני אדם מתים בכל שנה ממחלות שונות שנגרמות כתוצאה מזיהום אוויר: סרטן, מחלות לב ומחלות נשימתיות, שזה יותר מאשר קורבנות תאונות הדרכים, פיגועי טרור, מקרי הרצח וההתאבדות גם יחד. בשנת 2015 מתו מזיהום אוויר פי 6 מהרוגי תאונות הדרכים.
מלבד התמותה הגבוהה המחקר מדבר גם על הנטל הגבוה על מערכת הבריאות, שמסתכם בימי אשפוז רבים ובעלות כלכלית של אדירה למשק: 4 מיליארד מדיי שנה.
"הטיפול בזיהום עולה פחות מהטיפול בתוצאותיו"
"הנושא של איכות הסביבה נתפס כמשהו שקשור לאיכות החיים ולכן לא זוכה לטיפול ראשון בסדר העדיפויות", מספר המשנה למנכ״ל משרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, שהיה שותף למחקר, "אבל המספרים מראים שמדובר בתוחלת חיים", הדגיש.
"על מנת להפחית את נטל התחלואה והתמותה יש לטפל בהפחתת זיהום האוויר מהמקורות השונים, כאשר זיהום אוויר ממקור תחבורתי הוא התורם העיקרי לזיהום, לתחלואה ולתמותה״, אומר פרופ׳ גרוטו. ״נטל התמותה והתחלואה יוצר עלות לא מבוטלת כלל, ומחקרים אחרים בתחום זה מצביעים על כך שלרוב הטיפול בזיהום עולה פחות מאשר לטפל בתוצאות שלו״.