קשר מובהק בין עישון לתחלואה בסרטן: בדוח חדש של האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות שמתפרסם לקראת מבצע ההתרמה "הקש בדלת" שייערך ב-31 באוקטובר, עולה כי קיים קשר ישיר וחזק בין עישון כבד לתחלואה בסרטן - וכי אם החשיפה לעישון הייתה נמנעת כליל, ניתן היה לצמצם דרמטית את ממדי התחלואה בסרטן הריאה. עוד עולה מהנתונים כי 1 מכל 5 ישראלים מעל גיל 21 מעשן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוח מצביע על כך שאחוז המעשנים בישראל בקרב בני 21 שנים ומעלה הוא 19.7% - משמע שאחד מכל 5 בוגרים בישראל מעשן. כרבע מכלל הגברים הישראלים מעשנים - 26%, זאת לעומת כמחצית מכך - 13.6% בלבד בקרב הנשים. באוכלוסייה היהודית שיעור העישון הוא 18.5% ואילו באוכלוסייה הערבית, 25.2%. שיעור העישון בקרב גברים יהודים הוא 22.1% ובקרב נשים יהודיות - 15%. במגזר הערבי, שיעורי העישון גבוהים מאוד - במיוחד בקרב הגברים: 44% מהגברים הערבים מעשנים ואילו רק 6.7% מהנשים הערביות מעשנות.
בהשוואה לנתוני ה-OECD, שיעורי העישון בישראל נמוכים מהממוצע. ברוב המדינות המפותחות שיעורי העישון נמצאים בעשורים האחרונים בירידה, תודות למאמצים רבים אשר מופנים להגברת המודעות, לעידוד גמילה מעישון ולמניעת התחלת עישון. בישראל נצפתה ירידה של כ-50% בשיעורי העישון בקרב גברים ונשים יהודים במהלך השנים 1980-2015. בקרב ערבים, עבורם תיעוד שיעורי העישון התחיל מאוחר יותר, לא נצפה שינוי מהותי בקרב גברים ואילו בקרב נשים נצפתה ירידה של כ-44% בשיעור העישון.
צמצום דרמטי של התחלואה בסרטן - ללא חשיפה לעישון
עוד מצביע הדוח על נתון דרמטי, לפיו אילו הייתה החשיפה לעישון נמנעת כליל, ניתן היה לצמצם את התחלואה בסרטן הריאה ב-81% בקרב גברים וב-58% בקרב נשים, ואת התחלואה בסרטן כיס השתן ב-41% בקרב גברים וב-21% בקרב נשים. עם זאת, ביחס לסרטן המעי הגס והחלחולת, למשל, התוצאות דרמטיות פחות: שם נמצא כי העישון תורם לכ-7% בלבד מכלל התחלואה בקרב גברים ונשים.
בין השנים 1990-2013, אובחנו 331,211 מקרים חדשים של סרטן הנקשר לעישון, וחלקם היחסי מכלל 551,905 המקרים החדשים שאובחנו באותה תקופה היה 40%. בשנת 1990 היה חלקם היחסי של סוגי הסרטן הנקשרים לעישון 44% מכלל האבחנות החדשות באוכלוסיית ישראל, בעוד שבשנת 2013 היה חלקם היחסי 38%. בחלוקה לקבוצות אוכלוסייה ומין, נמצא כי חלקם היחסי של סוגי הסרטן הנקשרים לעישון ירד בין השנים 1990 ל-2013 גם בגברים יהודים, נשים יהודיות ונשים ערביות, אבל עלה בקרב גברים ערבים (מ-56% ל-60%).
כשבוחנים את סרטני מערכת הנשימה, נרשמת מגמת עלייה מובהקת בהסתברות לחלות בסרטן בקרב נשים - יהודיות וערביות - לכל אורך התקופה, ובגברים ערבים עד שנת 1999, זאת לעומת מגמת ירידה מובהקת בהסתברות לסוגי סרטן אלה בקרב גברים יהודים מאז שנת 1997. מגמת החולי בסרטני מערכת העיכול והנשימה העליונה היא של ירידה מובהקת בקרב יהודים - ושל יציבות יציבה בקרב ערבים לכל אורך התקופה.
בסרטני מערכת השתן קיימת מגמת ירידה מובהקת בקרב נשים יהודיות לאורך רוב התקופה, ומגמה יציבה בקרב גברים יהודים, בעוד שבקרב ערבים נצפתה מגמת עלייה מובהקת בהסתברות לחולי: בגברים עד שנת 2006 ובנשים לכל אורך התקופה. באשר לסרטן הכבד וסרטן הלבלב, עבורם נצפתה מגמת עלייה מובהקת לאורך כל התקופה בכל קבוצות האוכלוסייה, נראה כי תרומתם של גורמי סיכון נוספים מלבד עישון משמעותית יותר.
בנוגע לסרטן המעי הגס והחלחולת, בו ההשפעה של העישון על ההסתברות לחלות קטנה - השינויים הדרמטיים שנצפו באוכלוסייה היהודית החל מ-2006-7 מונעים ככל הנראה בעיקר מהעובדה כי התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של המחלה החלה לפעול בישראל, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, משרד הבריאות וקופות החולים, מאמצע שנות ה-2000. התכנית מאפשרת לגלות ולהסיר נגעים טרום סרטניים בשלבי מחלה מוקדמים, ובכך מסייעת להפחית את מקרי ההיארעות של המחלה.
העלייה בחולי בסרטן בקרב נשים ערביות - בין היתר עקב עישון פסיבי
"הנתונים מצביעים על קשר ישיר וחזק בין עישון כבד למחלות סרטן הניתנות למניעה ומוכיחים כי שווה להפסיק לעשן", מסרה מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "ידענו כי עישון גורם לרוב מקרי סרטן הריאה, אותם ניתן למנוע אולם הנתונים מצביעים גם על קשר ישיר לסוגי סרטן, נוספים ביניהם סרטן הלוע, סרטן כיס השתן, סרטן חלל האף והפה, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן הכליה, סרטן הוושט וסרטן הדם. מדובר בתחלואה שכ 40% ממנה ניתן למנוע. יחד עם זאת על אף צמצום שיעורי העישון גברים ערבים רבים הם עדיין מעשנים כבדים והם אלו שחולים יותר במחלות סרטן הקשורות בעישון".
"אילו הייתה החשיפה לעישון נמנעת כליל, ניתן היה לצמצם את התחלואה בסרטן הריאה ב-81% בקרב גברים וב-58% בקרב נשים", מסרה פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות. "המגמות בסוגי סרטן הנקשרים לעישון אשר נאספו בישראל בין השנים 1990-2013 מאופיינות בעלייה בהיארעות סרטן בקרב גברים ערבים ובירידה בקרב נשים וגברים יהודיים ונשים ערביות. יחד עם זאת נרשמה עלייה בחלק ממחלות הסרטן בקרב נשים ערביות וזו נזקפת ככל הנראה לעובדה שהן חשופות לעישון פסיבי של הגברים במשפחה".