היכן מצליחים בישראל לרדת במשקל? חוקרי מכון המחקר של שירותי בריאות כללית ניתחו את נתוני הירידה או עליה במשקל בקרב 3 מיליון ישראלים במשך 5 שנים. במסגרת המחקר, החוקרים הציגו פילוח של התוצאות על פי יישובים ברחבי הארץ, ממנו התקבלה תמונת מצב בנוגע ליכולתם של המטופלים לחזור למשקל תקין.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסגרת המחקר, נמדדו הנתונים של מטופלי הקופה הסובלים מהשמנת יתר. החוקרים בחנו כמה מהמטופלים הפסיקו לסבול מהתופעה במשך התקופה שבין 2011-2015, וביצעו חלוקה על פי ערים.
אז איזה יישובים בישראל מובילים בהצלחה של תושביה לרזות? במקום הראשון, מודיעין, בה 19.1% מתושבי העיר שסבלו מעודף משקל בשנת 2011, הצליחו לרזות עד שנת 2015.
במקום השני הרצליה עם 18.7% שהצליחו לרזות בשנים האלה, במקום השלישי כפר סבא (17.1%), ואחריה נס ציונה (16.9%) וקריית אונו (16.7%). תל אביב מגיעה רק למקום ה-11 (15.2%), ובמקום ה-14 - חיפה (14.6%).
על רקע הממצאים הללו, טניה לייכטמן, שמנחה את סדנת הרזייה במודיעין המובילה, מקפידה להזהיר את המטופלים שלה בנוגע לכמה קל להשמין בחזרה. "לטווח ארוך יהיה לכם מאוד קשה להגיע למשקל רצוי ואח"כ לשמור עליו", טענה. "אם לא תתחילו פעילות גופנית. לא לחכות - זה הזמן!".
הפריפריה בתחתית
בראש רשימת היישובים שתושביהן הכי פחות הצליחו לרזות, נמצאת העיר נצרת, בה רק 9.5% מהתושבים שסבלו מעודף משקל הפחיתו ממשקלם. במקום השני והלא מחמיא - נמצאת עכו עם 10.9%.
במקום השלישי בית שמש (11.6%). את המקום הרביעי חולקות יחד דימונה וטירת הכרמל (11.7%), ואחריהן אשקלון (11.9%) וירושלים (12.2%).
מהמחקר עולה כי היישובים שתושביהם לא מצליחים לרזות, כמו למשל ירושלים, מאופיינים במדד סוציו-אקונומי ממוצע נמוך של האוכלוסייה. "אני חושבת שזה שילוב של רצון לרזות, וגם של מצב כלכלי, במידה רבה", טוענת סיון, מדריכה בסדנת ההרזייה של שירותי בריאות כללית בירושלים. פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר, מסביר כי מדובר בתופעה רחבה יותר: "לצערנו, היום במדינת ישראל, אנחנו עדיין במצב שבו הבחירה הבריאה, היא לא הבחירה הקלה, הזולה והנגישה. זה נכון גם לגבי מזון בריא, שהוא יקר יותר, זה נכון גם לגבי זמינות ונגישות של אתרים לבצע בהם פעילות גופנית".
מלחמת המינים והקילוגרמים
ממד נוסף שבדק המחקר נוגע להבדלים בהשמנת יתר בין נשים וגברים. על פי המחקר, 37% מהנשים מעל גיל 55 סובלות מהשמנת יתר, לעומת 27% בלבד מהגברים בגילאים אלה.
יהודית נתן, משתתפת בסדנת הרזייה בירושלים מנסה להסביר את התוצאות, על בסיס חוויותיה האישיות: "אכלתי הרבה מתוקים, אבל אני עושה המון ספורט, וזה גורם לי כנראה להגברת התיאבון, אני כל הזמן מחפשת מתוקים, כמו התמכרות".