חופשת הקיץ רק התחילה אבל המדוזות כבר ממש מעבר לפינה: אחרי המדוזות הבודדות שנצפו מול חופי הדרום, נחילי ענק אותרו מאות מטרים בלבד מהחופים. זה לא משמח את מי שרוצה להתרענן קצת בים, אבל עם קצת מידע אפשר לנסות להיערך ואפילו להתחמק מהן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זרם הים הטיפוסי בקיץ מול חופי ישראל הוא זרם צפוני - כלומר, כזה שמגיע מדרום וזורם צפונה. בשבוע האחרון הזרם הזה הביא עמו קרוב לחופי ישראל נחיל מדוזות באורך של כמה עשרות עד מאות קילומטרים. "בדרך כלל תאריך הכניסה הממוצע של נחילי המדוזות של הקיץ הוא באמצע-סוף יוני", אומר ד"ר דור אדליסט, אקולוג ימי וחוקר מדוזות מאוניברסיטת חיפה. "הסיבה לאיחור הזה היא ככל הנראה התחממות מאוחרת יחסית של מי הים התיכון השנה".
אדליסט מדגיש שחשוב להבין שהמדוזות שואפות להישאר בזרם שנושא אותן ושחולף במרחק של כמה מאות מטרים עד מספר קילומטרים מהחוף. רק אם המדוזות גוססות או מתות, או אם הנחיל גדול כל כך שהמדוזות שנמצאות בשוליים נפלטות ממנו, הן יגיעו עד קו החוף ממש. "ובכל מקרה, אין שום סיבה להיכנס ללחץ", הוא מרגיע. "המדוזות האלה בהחלט לא מסוכנות לאדם".
הגעתו של הנחיל הגדול לישראל בעיתוי זה לא צריכה להפתיע - נתונים רב-שנתיים מלמדים כי נחילי הקיץ מתחילים להגיע לחופים לקראת סוף חודש יוני. חודש יולי הוא בדרך כלל החודש שבו יש נוכחות גבוהה ביותר של מדוזות בסמוך לחופים. בתחילת אוגוסט טמפרטורת פני המים כבר עולה אל מעל לסף הסיבולת של המדוזות ואלו שאינן נסחפות צפונה עם הזרם מתות ומצטברות על החופים.
אז מה עושים כשנצרבים ממדוזה?
קודם כל מזהים את הסימפטומים: מרבית הצריבות הן קלות ומלוות בכאב ואדמומיות באזור הפגוע בלבד. הסימפטומים הם בדרך כלל מקומיים בלבד, אך לעתים רחוקות עלולה להיווצר מעט בצקת סביב העיניים והן הופכות לאדומות. לעיתים ייתכנו פגיעות חמורות יותר המשפיעות על כלל המערכת הגופנית ועל תפקוד הלב בפרט, אך פגיעות אלה נחשבות נדירות ולא דווחו בחופי ישראל.
אם אתם סובלים מצריבה, תחילה יש לשטוף היטב את האזור הנגוע במי ים בלבד (מים מתוקים עלולים לגרום לפיצוץ תאי ארס שנותרו על העור). אם נותרו זרועות ציד על העור יש להסירן בזהירות. אין לשפשף את העור הנגוע בחול. בניגוד לדעה הרווחת, חומציות של שתן אנושי לרוב אינה מספיקה על מנת לסתור את הארס והשטיפה במי ים עדיפה. במקרים של הופעת סימפטומים רציניים כגון הקאות, התכווצויות שרירים או קשיי נשימה יש לפנות את הנפגע לבית החולים בהקדם.
האתר והאפליקציה "מדוזות בעם" יאפשרו לכם לצפות בתפוצת המדוזות בזמן אמת לאורך חופי הים התיכון של ישראל. מפת המדוזות מתעדכנת בעזרת הדיווחים של המתרחצים. בנוסף, באתר מידע רב ושימושי על מניעה וטיפול בצריבות, מיני המדוזות ותפקידן בטבע הימי.