עם בוא החורף יותר ויותר אנשים נדבקים בשפעת ברחבי העולם ובתי החולים כבר מלאים. רבים לא שומרים על היגיינה או על מרחק מהחולים ובקלות רבה מדי ילדים מדביקים זה את זה ומפיצים את המחלה. כדי להילחם בתופעת ההדבקות המדאיגה, מומחים מסבירים כיצד ניתן להימנע מהידבקות, כיצד להתנהג במידה וחולים וגם – למה אי אפשר לסמוך על תכשירים מחטאי ידיים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בארגון הבריאות בבריטניה מודאגים מכמות האנשים שמגיעים למרפאות, ומכך שרבים מהם נאלצים אף להגיע גם לחדרי מיון. כדי להילחם בתופעה, הרשויות קוראות להורים להתחסן ולחסן את ילדיהם. "לילדים יש רמת היגיינה נמוכה יותר ולכן הם מעבירים את הווירוס, זו הסיבה שצריך לחסן את הילדים", אומר פרופ' ג'ון אוקספורד, ווירולוג מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון. הפרופסור מזהיר את ההורים מהדבקות בעיקר בתקופת החגים הקרובה.
הפרופסור טוען כי חיסון היא הדרך הטובה ביותר למנוע שפעת, אך יש גם דרכים נוספות. בשל העובדה כי רבים נדבקים בגלל היגיינת הידיים הוא ממליץ לשטוף אותם במים חמים ובסבון ולא בתכשירים מחטאים, כדרך יעילה מאוד למניעת העברת הווירוס. מדענים יפנים גילו כי הווירוס שורד עם ג'ל החיטוי כ-4 דקות, אך עם סבון ומים חמים - 30 שניות.
בנוסף, כאשר אדם משתעל או מתעטש ומשתמש בידיו כדי לכסות את פיו - הווירוס נשאר על הידיים ושורד שם כ-10 עד 15 דקות, אך על משטחים אחרים הוא יכול לשרוד אף 24 שעות. לכן הפרופסור מציע לשטוף ידיים אחרי נסיעה בתחבורה ציבורית, לפני האוכל וגם אחרי שנוגעים בכלים דוגמת עגלת סופר. המלצות נוספות המתייחסות למקומות העבודה הן הבאת עט אישי והימנעות משימוש משותף בטלפון ובמקלדת.
במקרה של עיטוש או שיעול הווירוס יכול להגיע למרחק של כמעט שני מטרים וככל שהאוויר קר יותר - הווירוס שורד זמן רב יותר. "במחלות מדבקות כמו שפעת, שמרו על מרחק של שני מטרים מהתעטש, נשמו מהנחיריים במשך שתי שניות בעוד אתם מתרחקים ממנו. זה יפחית את הסיכוי שלכם להדבק מפני שהאף עשוי לבלום את הווירוס", אמר הפרופסור הבריטי.
בנוסף, רצוי להתרחק ממקומות הומי אדם ואפשר לדאוג גם שאנשים מדביקים יהיו "מבודדים", למשך כיומיים. הפרופסור טוען כי שינה של יותר משבע שעות מחזקת את המערכת החיסונית. בנוסף, גם לתזונה בריאה יש חשיבות רבה בשמירה על המערכת החיסונית שלנו.