המשרד להגנת הסביבה קובע כי לא קיים באזור מפרץ חיפה סיכון לאוכלוסייה ברמה שחורגת בהשוואה למקובל במדינות מפותחות, כך עולה מסקר סיכונים שהזמין המשרד ושפורסם חלקית היום (שני) להערות הציבור, בניגוד לממצאי דוח מבקר המדינה שפורסם בחודש שעבר. לאחר קבלת הערות הציבור והגורמים הרלוונטיים, המשרד יפרסם את תוצאות הסקר הסופיות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את סקר הסיכונים המצרפי למפרץ חיפה ביצע עבור המשרד ד"ר אלי שטרן, מומחה בעל שם עולמי בתחום הערכות סיכונים מחומרים מסוכנים, נוכח הפעילות התעשייתית הענפה במפרץ שכרוכה בשימוש בחומרים מסוכנים. לאור ריכוז זה של פעילות תעשייתית, במשרד החליטו להעריך את הסיכון המצרפי שנשקף לאוכלוסייה הרבה המצויה בקרבת למעלה מ-60 מפעלים.
שלב א' של הסקר התייחס לתקריות תפעוליות חמורות במפעלים ובמתקנים העוסקים בחומרים מסוכנים ובחן למעלה מ-1,500 מקורות סיכון. לפי הסקר, ממצאי שלב א' מצביעים על כך ש"אין באזור מפרץ חיפה רצפטור ציבורי קיים הנמצא בסיכון לא קביל בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים הנהוגים במדינות מערב אירופה, דוגמת הולנד ואנגליה".
עוד נכתב בסקר כי "תוצאות אלה משקפות, בין היתר, את יישום דרישות המשרד להגנת הסביבה מהמפעלים וגורמי הסיכון השונים לאורך השנים, ובעיקר - יישום מדיניות מרחקי הפרדה ותנאים שוטפים בהיתרי הרעלים של המפעלים". השלב הבא של הסקר יתמקד בתקריות הכרוכות בשינוע חומרים מסוכנים בכבישי המפרץ ובצינורות העל והתת-קרקעיות, בתקריות חמורות העלולות להתרחש כתוצאה מרעידת אדמה וכן בתקריות העלולות להיגרם כתוצאה מפגיעה חבלנית או מלחמה.
"הגם שנמצא כי לא קיים סיכון מצרפי שאינו קביל במפרץ, בכוונת המשרד ללמוד את תוצאות הסקר ולפעול בכמה דרכים, לאחר השלמת תהליך הערות הציבור, להפחתה נוספת של סיכונים ממפעלים, שנמצא כי תרומתם לעומסי סיכון באזורים מסוימים גבוהה יחסית", נכתב בסקר. בהתאם להתחייבות המשרד בפני הממשלה, הסקר מוצג היום להערות הציבור, שאותן ניתן לשלוח עד 8 באוגוסט 2019 לכתובת המייל: seker_haifa@sviva.gov.il.
בעמותת "אדם טבע ודין" תקפו את ממצאי הסקר וטענו כי הרשויות מפקירות את תושבי האזור. "הדו"ח שפרסם היום השר להגנת הסביבה אלקין רק מוכיח שוב כי בז"ן מהווה איום על תושבי חיפה והסביבה", מסר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין. "מעבר לרמות הזיהום החריגות שנפלטות מהמתחם ישנו פוטנציאל סכנה ממשי בשעת משבר ביטחוני או תקלה במפעלים. למרבה הצער, במקום לפעול להפחתת זיהום האוויר ומזעור הסיכונים ממתחם בבז"ן, מנהל התכנון אישר את הרחבת מתחם בז"ן ומפקיר את תושבי חיפה והסביבה".
יותר חולים בסרטן ומחלות לב בחיפה
למרות הממצאים המעודדים של הסקר, רק לפני שבועיים פורסם דוח חריף של מבקר המדינה על הזיהום במפרץ חיפה שממנו עולה כי הגופים הממונים, ובהם המשרד להגנת הסביבה, לא אוכפים את העבירות שמבצעים המפעלים באזור. כמו כן, הדוח העלה כי שיעור התחלואה בחיפה גבוה מהממוצע הארצי.
ב-2015 גיבש המשרד להגנה על הסביבה את התוכנית הלאומית למפרץ חיפה ופעל לקדם אותה. עם זאת, דוח המבקר הצביע על ליקויים בגיבוש התוכנית. מבדיקת איכות האוויר ומדידת המזהמים במפרץ עלה כי עדיין יש מזהמים שערכי איכות האוויר שלהם לא השתפרו או השתפרו מעט או חורגים מהנדרש ע"פ החוק. עוד צויין בדוח כי חריגות אלו קיימות בעוד מוקדי זיהום ברחבי הארץ.
עוד עולה מהדוח ששיעור התחלואה במפרץ חיפה במחלות מסוימות גבוה מהממוצע הארצי: יותר מבוגרים חולים בסרטן, מחלות לב, נשימה וכן החמרה של אסתמה אצל ילדים. אולם, בחלוף שנים רבות מהעלאת הצורך בהעמקת המחקר ובגיבוש מסד נתונים בריאותיים מלא ומעודכן - ושלוש שנים מהחלטת הממשלה בעניין, בפועל כמעט לא השתנה דבר.
שבועיים קודם לכן פרסם המשרד דוח שמפאר את הישגיו במסגרת התכנית הלאומית להפחתת זיהום האוויר במפרץ חיפה. הדוח קבע כי לאורך השנים חל שיפור משמעותי באיכות האוויר במפרץ. לפי הדוח, משנת 2015 נרשמה הפחתה של 56% בפליטות המזהמים האורגניים הנדיפים, שכוללים חומרים מסרטנים במפרץ חיפה.
בארגון מרכז מחקר סביבתי חיפה תקפו את פרסום הדוח וטענו כי ממצאיו לא משקפים את האמת: "מדינת ישראל נופלת למקום ה-5 מהסוף במדדי איכות אוויר ומעל 2,500 מתים בשנה בישראל בגלל איכות אוויר ירודה. הדוח רווי במניפולציות על מידע וניתוחי נתונים מגמתיים".
מאיגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "דוח המשרד להגנת הסביבה, שנערך במשך שלוש שנים קובע, באופן ברור וחד משמעי כי אין שום סיכון מחוץ לשטחי המפעלים במפרץ. זו אמירה אמיצה אחרי שנים שהתעשייה ממפרץ חיפה מושמצת על ידי גורמים אינטרסנטים שזורקים סיסמאות, חלקי עובדות והפחדות.
על אף התוצאות הטובות בדוח, דוח זה מחמיר ביחס למקובל במדינות מערביות מתקדמות, כפי שקבעו שתי חברות בינ"ל שונות שמתמחות בתחום.
התוצאות יכלו להיות טובות עוד יותר אילו המשרד להגנת הסביבה היה מאמץ את הערות המומחים. תושבי מפרץ חיפה נוכחים היום לדעת שהמצב באזור טוב בהרבה וזאת תוצאה של השקעת של מאות מיליוני שקלים בתשתיות, במיגון ובמזעור הפליטות".