אחרי שבשבוע החולף ממוצע הטמפרטורה בישראל היה גבוה בארבע מעלות מהממוצע הרב-שנתי ההיסטורי, ניתן כבר להרגיש כי משבר האקלים כבר כאן ולפי תחזיות, ללא פעולה דרמטית, הוא עלול לסכן את המשך קיום הציוויליזציה האנושית ולגרום לשינויים בלתי נמנעים. בכמה תעלה הטמפרטורה הממוצעת העולמית, מה יהיה ההבדל בין טמפרטורת הים לזו ביבשה? על שאלות אלו מנסים חוקרים מתחומי ידע שונים להשיב באמצעות מודלים. כעת, תחזית חדשה על בסיס שני מודלים, צופה כי עליית הטמפרטורה תהיה גבוהה באופן משמעותי מהצפוי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ב-24 בנובמבר תיערך במוזיאון תל אביב לאומנות ועידת האקלים הישראלית ה-4, שתוקדש לאופנים בהם יכולה ישראל להתמודד עם המשבר. האתגר העומד בפני ישראל ומדינות העולם הולך ומתברר כקשה יותר ויותר: כך, למשל, הטמפרטורה הממוצעת הגלובלית של פני הים והיבשה בספטמבר החולף היתה החמה ביותר מאז החלו המדידות בשנת 1880.
דוח האקלים העולמי, שפרסם הארגון המטאורולוגי העולמי, קובע בבירור כי קצב פליטות גזי החממה וריכוזם באטמוספירה מוסיפים לעלות. השינויים שהם מביאים, שכוללים עליית הטמפרטורה הממוצעת בים וביבשה, עליית מפלס פני הים, היעלמות קרחונים ועוד, וקצב השינויים הללו, נעשים תכופים וחריפים יותר.
"משבר האקלים ההולך ומחריף"
כאשר משלבים את התרחישים הגרועים מכולם, במידה ויהיה פיתוח כלכלי מואץ ללא הפחתה בפליטות, הטמפרטורה הממוצעת תעלה בעוד כ-7 מעלות. אם מצב כזה אכן יתממש, המערכות האקולוגיות תומכות החיים לא יבצעו את תפקידן.
התרחיש האופטימי ביותר לפי המודלים החדשים הוא עלייה של 2 מעלות בממוצע עד סוף המאה והוא יוכל להתממש רק במידה ותוך 40 שנה נגיע למצב של אפס פליטות גזי החממה.
המשך פליטות גזי החממה לאטמוספירה תעצים את משבר האקלים. העדר תגובה מהירה של האנושות שתכלול הפחתה דרמטית בהיקף הפליטות והיערכות נרחבת לשינוי האקלים עלולה לסכן את המשך קיום הציוויליזציה האנושית כפי שאנו מכירים אותה.
פרופסור יואב יאיר, מומחה למדעי כדור הארץ ודיקן בית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי בהרצליה, מסביר כי "כל המודלים, והדוחות המסתמכים על תוצאותיהם, מתארים נרטיב עקבי וסדור של משבר האקלים ההולך ומחריף. בנוסף, אף מודל אינו חוזה התקררות, אפילו בתרחישים של הקטנת פליטות מעתה והלאה".