גילוי היסטורי בגליל המערבי: קנקני יין גדולים, סירי בישול עתיקים וכלי חרס נוספים בני יותר מ-2000 שנה חולצו בסוף השבוע האחרון, במבצע מורכב, ממערה שנמצאת על מצוק בשמורת טבע בצפון, בסמוך לגבול עם לבנון. במהלך המבצע, הורדו הכלים העתיקים והשבירים מגובה של 30 מטרים והועברו לחקירת ארכיאולוגים מרשות העתיקות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשנת 2017 ערך ד"ר ינון שבטיאל, חוקר מערות ומרצה בכיר ללימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית צפת, סקר לחיפוש אחר מערות ששימשו מקלט ומסתור בגליל המערבי. הסקירה, שהתקיימה בשיתוף רשות הטבע והגנים, הופתעו החוקרים לגלות מערה תלויה על צוק תלול בגובה רב, שבתוכה כלי חרס עתיקים.
בסוף השבוע האחרון חזרו החוקרים למערה בסמוך לגבול עם לבנון, על מנת לבצע בה חפירה ארכיאולוגית ולחלץ את הממצאים לצורך מחקר. במבצע החילוץ, הממצאים השבירים בני ה-2000 שנה הורדו מגובה של כ-30 מטרים.
במהלך המבצע גלשו החופרים בחבלים לתוך המערה וערכו חפירה ארכיאולוגית במהלכה חולצו מהאדמה שני קנקני יין גדולים שלמים, קערה, סיר בישול, שתי פכיות ושברים של מספר קנקנים נוספים. לאחר הוצאתם נעטפו הממצאים השבירים, והם שולשלו בתוך שקים מרופדים מגובה של כ- 30 מ', בעזרת מערך חבלים ושליטה מלמטה, עד למרגלות המצוק, עד שהגיעו אל הקרקע ללא פגע. הממצאים פונו במסע רגלי אל נקודת מפגש עם רכב, והועברו למעבדות רשות העתיקות לצורך רפאות ומחקר.
לדברי ד"ר דני שיאון מרשות העתיקות, "בבדיקה ראשונית, נראה כי הממצאים מתוארכים לתקופה ההלניסטית- בין המאה ה-3 למאה ה-1 לפני הספירה. מאחר שמדובר בכלי בישול - סירים, צלחות ועוד, נראה שמי שהביאו את הכלים למערה התכוונו לחיות בה לזמן ממושך".
ד"ר שיאון המשיך וסיפר על חשיבות הגילוי: "אנחנו מניחים שמי שהסתתרו כאן, ברחו מאירוע אלים שעבר על האזור. אנחנו נחקור את הכלים במטרה לתארך אותם, וכך נוכל, אולי, לקשר את הכלים לאירועים היסטוריים הידועים לנו. מסקרן איך הכלים הוכנסו למערה, שהגישה אליה מסובכת ומורכבת ביותר. יתכן שפעם התאפשרה לשם גישה נוחה יותר, שנעלמה עם השנים".