כ-50 מיליון חולים מסביב לעולם, כ-7.7 מיליון חולים חדשים בכל שנה, ועלות שנתית של טריליון דולר: מחלת האלצהיימר מעסיקה כבר שנים חוקרים ורופאים. כעת, נראה שקבוצה של חוקרים ישראלים ובריטיים מתקרבים יותר מאי פעם למציאת התרופה המיוחלת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בכנס שנערך לאחרונה באוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון, נפגשו 150 חוקרים ישראלים ובריטים בתחום הזקנה כדי לדון בדרכים לשיתוף פעולה על מנת לנצח את מחלת האלצהיימר והדמנציה. הדוברת המרכזית בכנס הייתה פרופ' מיכל שוורץ, הנחשבת כיום לסמכות בינלאומית בחקר אלצהיימר, בזכות התאוריה החדשנית שלה על הקשר בין מערכת החיסון לבין המוח.
החוקרת ממכון וייצמן העיזה לערער על התאוריה ארוכת השנים לפיה כתוצאה מהמחלה, המוח מוותר על מערכת החיסון. פרופ' שוורץ טענה כי יש דווקא תלות בין השניים ובמשך שנים עמדה לבדה מול עמיתיה. "בהתחלה צחקו עלי, חשבו שאני הזויה" מספרת שוורץ. "התנדנדתי בין המחשבה שאני צריכה להרים ידיים, לבין הידיעה שהאחריות מוטלת עלי להוכיח שאני צודקת". ההתמדה הובילה לפריצות הדרך שהגיעו זו אחר זו, עד שהקהילה המדעית שינתה את גישתה לגבי מחקריה.
חוקרת נוספת המנסה למצוא פתרון למחלה היא ד"ר סנדין טורט, מקינגס קולג' בלונדון. כמו שוורץ, גם ד"ר טורט עוסקת בתאוריה פורצת דרך. במשך שנים המוסכמה הרפואית הייתה שדמנציה הורגת תאים ומכבה את פעילות המוח, אך טורט טוענת כי יש אזורים במוח בהם דווקא מיוצרים תאי עצב חדשים. ד"ר טורט ושותפיה מקווים לא רק לטפל בתסמיני המחלה לאחר הופעתם, אלא לגלות אותה בשלב מוקדם ואפילו להגיש טיפול מונע. "אם נוכל לחזות שאדם נמצא בקבוצת סיכון לפיתוח אלצהיימר, 10 שנים לפני פריצת המחלה, נוכל לגבש רשימה של התערבויות אפשריות והמלצות, כמו למשל הגבלת צריכת קלוריות", הסבירה טורט.
גם הישראלים הציגו בכנס בלונדון את המחקרים שלהם שיעזרו לגילוי מוקדם. המחקר של ד"ר פבלו בלינדר מאוניברסיטת תל אביב מתרכז בזרימת הדם בגוף ובמחלות בכלי הדם שיכולות להצביע על בעיות גדולת יותר. "יש לנו גישה שאומרת שאם נצליח לפתור את הבעיות האלה נוכל אולי לדחות את יום אפס בו המחלות מתחילות", סיפר ד"ר בלינדר.
דמנציה ואלצהיימר מעסיקים מדענים מסביב לעולם במשך שנים. כיום, ישנם כ-50 מיליון בני אדם החולים באלצהיימר בעולם, וכ-7.7 מיליון חולים חדשים מתווספים כל שנה. העלות השנתית של המחלה היא כטריליון דולר, כשרוב הנטל הכלכלי נופל על החולים ומשפחותיהם. בישראל ישנם היום כ-150 עד 200 אלף חולים. 10 אחוז מבני ה-65 ומעלה, ו-50 אחוז מבני ה-85 ומעלה בישראל סובלים מהמחלה. יתכן שבזכות היצירתיות, ההתמדה והחשיבה מחוץ לקופסא של החוקרים הישראלים והבריטים שנפגשו לאחרונה בלונדון, תרופה למחלה תימצא בעתיד הלא רחוק.