המקום הכי נמוך בעולם מעולם לא היה בשפל גדול יותר: משנה לשנה, מפלס ים המלח הולך ויורד - ואחד מנכסי הטבע המשמעותיים והנדירים של ישראל מתייבש ומצטמק מול עינינו. אם בשנת 1976 מפלס ים המלח היה 390 מטרים מתחת לפני הים בלבד - כיום המפלס בגובה של 431 מטרים מתחת לפני הים: 40 מטרים פחות ב-40 שנה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אובדן המים המוגבר באזור מתרחש כתוצאה מהתאדות - זאת עקב היותו של ים המלח מקווה מים טרמינלי, שמים זורמים אליו פנימה ולא זורמים ממנו החוצה. עקב אובדן המים שמתרחש בתהליך ההתאדות, ריכוז המלחים והמינרלים בים המלח גבוה.
בכל שנה נגרעים כ-150 מיליון קוב מים על ידי מפעלי ים המלח - כך התריע טובי שור, ראש אגף תשתיות ים מפעלי כי"ל ים המלח. בדיון מיוחד של השדולה לשיתוף פעולה אזורי ולהצלת ים המלח שהתכנסה בכנסת בשבוע שעבר, על מנת למצוא פתרונות לבעיית ההתייבשות, הוסיף כי "ממפעלי ירדן נגרעים כ-120 מיליון קוב בשנה. סך הכל, מפלס ים המלח יורד בכ-750 מיליון קוב בשנה".
ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף, סיפר בדיון איך הלך והפך ים המלח לשחון יותר ויותר - וקרא לפעולה מידית. "14 שנה אני בתפקיד, ובזמן הזה ים המלח ירד ב-17 מטרים", סיפר. "אין לקיחת אחריות על התושבים שנפגעים ופרנסתם נפגעת. אני קורא להקמת מטה חירום, שכל אותם רעיונות שעולים וקיימים יגיעו לאותו מטה חירום שיציג הצעת לממשלה איך להציל את הים ביחד עם הירדנים".
פתרון אפשרי למצוקה קיים: פרויקט הענק המכונה "תעלת הימים". מדובר בפרויקט התשתיתי הגדול ביותר במזרח התיכון בהובלת ישראל וירדן, בתמיכת מספר מדינות תורמות, ביניהן ארה"ב ויפן. במסגרת התכנית, נשאבים מים מים סוף שמוזרמים למתקן התפלה בעקבה, ומשם, באמצעות צינור, מוזרמים המים לים המלח כדי להעלות את מפלס המים שיורד בקצב של מטר בשנה.
"הפרויקט יחל ב-2022, בעוד חמש שנים", אמר השר לשיתוף פעולה אזורי, צחי הנגבי, שהשתתף אף הוא בדיון. "זה לא פתרון מושלם, אך זו תחילתה של מגמה הפוכה". בסוף השבוע דווח כי לאחר קיפאון של שלוש שנים במגעים בין ישראל לרשות הפלסטינית סביב פרויקט "תעלת הימים", הושג הסכם לפיו הרשות תוכל לרכוש מים מותפלים במחיר מוזל.
תמונות נוספות מים המלח בעמוד האינסטגרם של הצלם