תפנית מפתיעה בפרשת הסלמונלה בטחינה: ממסמכים שהגיעו לידי חדשות 2 Online עולה כי הטחינה ממפעל "הנסיך" נשלחה למפעל סלטי שמיר עם בדיקות מעבדה תקינות. שר הבריאות ליצמן שב והאשים את החברה בהסתרת הזיהום ממשרד הבריאות, בעוד במפעל "הנסיך" טענו כי מדובר בטעות אנוש שאירעה לאחר הדגימה וטענו: "לא היה כל זדון". מנכ"ל טחינת הנסיך לא התייצב לדיון בכנסת, עורכת דין שייצגה את המפעל השיבה להאשמות במקומו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
המשלוח החשוד כנגוע בזיהום, מ-25 ביולי, נבדק על ידי מעבדה חיצונית - "מכון למיקרוביולוגיה של מזון" בנשר - שציינה כי "לא התגלה חיידק הסלמונלה". הדבר מראה שבדיקות המעבדה החמיצו חלק מהממצאים הבעייתיים: מפעל טחינת "הנסיך" גילה שיש זיהום רק כאשר מפעלי "שטראוס" ו"צבר" ערכו בדיקות נוספות בחומר הגלם וגילו ממצאים חשודים.
הטחינה החשודה בזיהום הגיעה גם לשטראוס, גם לצבר וגם לשמיר באותו היום עם בדיקות, בהן נכתב כי לא נמצא חיידק הסלמונלה בחומר הגלם. עם זאת, יש לציין כי למעבדה החיצונית אין יכולת לקחת אחריות על המוצר הסופי. מפעל "הנסיך" בעילבון נסגר לפני שבועיים ביוזמת הנהלת המפעל, וכעת הם מחכים לתוצאות בדיקות שיקבעו האם אפשר לפתוח את המפעל מחדש: משרד הבריאות הודיע השבוע על צעדים חמורים נגד המפעל בעקבות הפרשה.
ליצמן: "שיווקו ולא דיווחו"
בסלטי "שמיר" זועמים על כך שלא עודכנו על ידי טחינת "הנסיך" או משרד הבריאות לגבי חשש לזיהום בחומר הגלם: חברת סלטי שמיר למעשה הסתמכה על הבדיקות החיצוניות התקינות והסתפקה בבדיקה מדגמית נוספת בלבד - זאת לעומת שטראוס וצבר שערכו בדיקות מקיפות לחומר הגלם לאחר הגעתו למפעליהם - ובהן התגלה הזיהום, שדווח לחברת סלטי שמיר רק בשבוע שעבר. הפרשה נחשפה ביום חמישי בשבוע שעבר, כאשר סלטי שמיר הודיעו על "ריקול".
שר הבריאות יעקב ליצמן דיבר על טחינת הנסיך בוועידת הרפואה בירושלים ואמר: "שללנו להם את רשיון הייצור כי שיווקו ולא דיווחו. האשמות בגזענות לגבי טחינת הנסיך זה שטויות. אין אפשרות להאשים אותו בגזענות כי הוא עוזר למגזר הערבי יותר מכל אחד. הבריאות שלהם זה אינטרס של כולנו".
הבוקר שלחה ד"ר רותי ישי, מנהלת המחלקה למעבדות במשרד הבריאות, מכתב הבהרה ו"חידוד" המחייב את המעבדות להעביר כל חיידק שזוהה למשרד הבריאות ולדווח "בתוך שבעה ימים לכל היותר". המנהלת ציינה כי מעבדה שלא תפעל לפי הונהל תעמוד לשימוע לקראת הסרת ההכרה בה. "חלה חובה על המעבדה לבודד את החיידקים ולהעבירם במלואם, למרכזים הארציים של סלמונלה וליסטריה במעבדות המרכזיות בירושלים של משרד הבריאות", הדגישה.
דיון דחוף בכנסת: "לא נתפשר על בריאות הציבור"
וועדת הבריאות, העבודה והרווחה בכנסת התכנסה על מנת לדון באירועים האחרונים: ראש הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), פתח את הישיבה והתייחס לצעדים שננקטו. "לבי עם עובדי המפעלים, צריך לאפשר למפעלים לשוב לעבוד בהתאם". אלאלוף קרא להקים רשות לאומית לפיקוח על המזון: "יודעים שזה ייקח זמן, את התהליך התחלנו - יש בעיה כשיש יותר ממשרד אחד מעורב". אלאלוף הוסיף מסר מרגיע: "אני רוצה שנחזור לפרופורציה – חוץ משני ילדים שהגיעו לבית החולים בגלל חלב נאקות, לא היו עוד מקרים. צריך לציין את זה, אם כי מבחינת פגיעה באמון הציבור זה נורא".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הסביר כי שיקולים כלכליים וחוקיים משפיעים על רמת הפיקוח: "לדעתי לעולם לא נוכל להיות ברצפת ייצור או בשרשרת האספקה. זה שוק גדול ואנחנו חיים בעולם גלובלי. גם חוק המזון החדש שייכנס לתוקף ב-1.9 הפנים את התפיסה הזו – יש אחריות מרכזית ליצרן ואין דרך אחרת לעשות את זה". המנכ"ל הוסיף: "אנחנו לא רוצים לשתק את המערכת, אבל לא נתפשר על בריאות הציבור. לא נשנה מעכשיו לעכשיו את משטר הדיווח – אנחנו דנים בזה. כל שינוי יצריך גם תוספת משאבים".
"לא נגלה שום סובלנות כלפי תקלות שלא מנוהלות ולא מדווחות כמו שצריך – זה הדבר הראשון", הוסיף בר סימן טוב. "תקלות קורות כל הזמן, כולנו עושים טעויות, השאלה היא איך מנהלים את זה". לדבריו, החוק החדש בנושא נותן למשרד כלים נוספים: "נטיל קנסות מיידים ונשתמש בהם הרבה יותר מהר. אנחנו רוצים כלים יעילים, ולא ניקח סיכונים בכל מה שקשור לבריאות הציבור". בר סימן טוב הוסיף כי המפעל פעל בתקיפות נגד מפעל הטחינה "לא בגלל זהות הבעלים ולא בגלל גודלו, אלא בגלל שיצא זיהום למפעלים אחרים. הדבר הכי חשוב הוא אמון הציבור".
"נטיל קנסות מיידיים"
"כל אירוע מתגלגל או ממצא חריג צריך להיות מדווח – זה נוסח החוק שייכנס לתוקף באוקטובר. השאלה היא האם אנחנו צריכים להיות בכל מקום במפעל? יש לזה משמעות מאוד גדולה", הוסיף. המנכ"ל הדגיש כי תחלואת הסלמונלה בישראל נמוכה יחסית לאירופה ולרוב מדינות ארצות הברית וכמות הריקולים בישראל לא גבוהה יותר מבעולם.
עמי גיא, מנכ"ל מפעל סלטי שמיר ואחד הבעלים, טען: "הוכשלנו בקטע של קבלת חומרי גלם מהמפעל, קיבלנו מהמפעל תעודה שזה תקין". המנכ"ל ציין כי במשך כשבועיים החברה השתמשה בטחינה ללא ידיעה על הסכנה: "הכנסנו את חומר הגלם הזה לפס הייצור וייצרנו, ולהפתעתנו ב-10 באוגוסט קיבלנו בערב הודעה מחברת הנסיך שהמשלוח חשוד כנגוע בסלמונלה". המנהל הוסיף כי החברה החליטה להפיק לקחים ולהרחיב את הבדיקות: "אנו מבצעים בדיקות במוצרים מן החי, כעת נשנה את המדיניות".
עו"ד דפנה פישר הגיעה לדיון מטעם חברת "הנסיך" במקום המנכ"ל עפיף טאנוס, וטענה כי טאנוס מנוע מהגעה בגלל הליך ההטמנה עליו הורה משרד הבריאות. פישר תקםה את התנהלות חברי הכנסת ואמרה: "אנחנו עסוקים במצב עצמו ולא בלוביסטים, לנו אין לוביסטים". דבריה עוררו מחאה ואף נזיפה מיו"ר הוועדה, שהבהיר כי אף לוביסט לא דיבר עם הח"כים מראש: "לא נושפע על ידי אף אחד, כבודו במקומו מונח. מבקש שתחזרי בך - מזכירים לי פה שגם את במעמד לוביסטית".
לאחר ההמולה הבהירה עו"ד פישר כי כל מוצר יוצא מהמפעל עם בדיקות מעבדה תקינות: "כך היה גם הפעם. חומר הגלם קיבל את האישור לפני האספקה למפעלים. יש צורך בבדיקות נוספות על ידי היצרן שמשתמש בחומר הגלם, לפני שזה מגיע לצרכן. לא היה כאן כל זדון". יו"ר הוועדה קטע את דברי הפרקליטה שהקריאה את התשובה מהדף: "זה לא תורם לדיון". לאחר מכן שבה והבהירה כי המוצר ששווק מטעם החברה והוצב על המדפים בסופרים לא היה מסוכן לציבור: "המנכ"ל סגר בעצמו את המפעל ופעל לעדכן את המשרד. אנחנו מברכים על הדיון".
מנהל שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, אלי גורדון, אמר כי מהבדיקה עלה ש"עובד תיקן שרשרת המחוברת לקו מילוי - הוא שינה משהו בפס הייצור אחרי שלקחו את הדגימה ויצר בטעות זיהום. נקודת הדיגום היתה לפני אותה שרשרת".
מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל, שהתייצבה בשבוע שעבר בדיון דומה בוועדה לביקורת המדינה, שבה והדגישה את הנהלים המחמירים לדבריה שנוקטת החברה: "במקרה ההוא קיבלנו דגימת מעבדה מסדרת ייצור שהייתה חשודה כמזוהמת. המוצרים היו בהסגר ולא היתה סכנה שיצאו לציבור - עשינו בדיקות, ניקינו קו ייצור ושבנו לייצר. החלטנו להעביר את המוצרים להשמדה. זה היה עבורנו שוק מוחלט שזה יצא לציבור, מבחינתינו לא היה שום סיכוי שדבר כזה ייקרה, לכן ביקשתי שחברת חקירות חיצונית תבדוק איך דבר כזה קרה".
חברת הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי) שהשתתפה בוועדה הבהירה כי עמדתה היא שהאחריות לתקלות מחולקת שווה בשווה בין משרד הבריאות למפעלים. "מי שנותן את התשובות לציבור זה משרד הבריאות, כל ניסיון להטיל את משבר האמון רק על צד אחד הוא זריית חול בעיניי הציבור". ח"כ ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת) הזהיר מסכנות הפיקוח המועט: "חייבים לחייב את היצרנים לטפל בסוגיה. חשוב שהמוצר האחרון יעבור פיקוח, ואני קורא למשרד הבריאות לטפל בנושא הזה בהחמרה יתרה גם בנושא הביצים וגם בנושא העופות".
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) קראה לאמץ באופן מיידי את דוח מבקר המדינה בנושא, שקורא להקים רשות לאומית ולהחמיר את הסטנדרטים: "כיום אין כוח אדם ותקנים ואין יכולת לטפל". ח"כ מאיר כהן ממפלגתה הוסיף: "יש להפסיק ייצור לחברה שפוגעת באמון הציבור, עצוב שעופות עם סלמונלה שאינם ראויים לייצוא משווקים בארץ".