מחקר רחב היקף שנערך באוניברסיטת חיפה, ושפרטים ממנו פורסמו בסדרת תחקירים של חיים ריבלין במהדורה המרכזית, מצא קשר בין הזיהום במפרץ חיפה לבין תחלואה עודפת בסרטן, תחלואת ילדים ופגיעה בעוברים. הפרסומים הובילו לביקורת ציבורית נרחבת, אך כעת דוחים במשרד הבריאות ובמשרד להגנת הסביבה את הממצאים ואומרים: "שיטות המחקר אינן מבוססות".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
שר הבריאות יעקב ליצמן והשר להגנת הסביבה זאב אלקין קיבלו לידיהם חוות דעת של ועדה מדעית, שבחנה את המחקר שבוצע באוניברסיטת חיפה. למרות הנתונים המטרידים שנחשפו במחקר, בוועדה אומרים כי "לא ניתן להתייחס לממצאים שהתקבלו עד כה ולפיכך הם אינם יכולים להוות בסיס להערכת הקשר בין זיהום האוויר ומצב התחלואה באזור מפרץ חיפה".
חברי הוועדה קבעו כי המחקר האקדמי "רצוף בבעיות מתודולוגיות מהותיות והערכתם את החשיפה לזיהום אוויר הייתה לקויה". הם הוסיפו כי "הוועדה הגיעה למסקנה כי סוג הנתונים והשיטות בהן עשו החוקרים שימוש לוקים בחסר". בעקבות הממצאים ממליצה הוועדה לא לאשר את המשך מימון המחקר.
בעיריית חיפה מיהרו לאמץ את מסקנות הוועדה: "אנו מקבלים ככתבה וכלשונה את הודעת המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, השוללת את שיטת המחקר שבוצע ואת תוצאות הביניים שפורסמו עד כה. נפעל לקדם מחקר חלופי, מקיף ומקצועי".
ארגוני סביבה: "המשך השתיקה וההכחשה"
"החלטת 'הוועדה המדעית' שקוטלת את תוצאות המחקר היא המשך של הקו שהמדינה מובילה כבר הרבה שנים: שתיקה והכחשה שמאפשרים המשך עניינים כרגיל לבעלי ההון", אומרים בעמותת אזרחים למען הסביבה". "אי אפשר להפריך תוצאות של מחקרים מדעיים באמצעות וועדות והודעות לעיתונות".
"מאות אלפי תושבי מפרץ חיפה מצפים לאוויר נקי ולא לפסטיבל חלוקת ציונים על איכות מחקר זה או אחר", אומרים בגרינפיס. "הקשר בין המזהמים לבין תחלואה הוכח פעם אחר פעם במחקרים. הגידול הממאיר במפרץ חיפה זועק לטיפול מידי".
מצוות החוקרים נמסר בתגובה: "הדוח המלא בהובלת חוקרים מאוניברסיטת חיפה נכתב על ידי טובי המומחים בארץ, בהם מומחים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון. הדוח עצמו מורכב ממחקרים שונים, שבוצעו על ידי חוקרים מאוניברסיטאות שונות, ומבוסס על מאגרי נתונים חיצוניים ממספר גורמים - משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה והצבא. למרות שמדובר בחוקרים שונים, ומחקרים שונים ומאגרי נתונים שונים, כל התוצאות הן עקביות, וקיימת התאמה גבוהה בין המחקרים השונים בכל הנוגע ל'מוקדים החמים' של התחלואה שהתגלו.
"זאת ועוד, מחקר אשר מבוסס על מתודולוגיית הדוח פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Environmental Research, שמפרסם מדי שנה רק עשרות בודדות של מחקרים הנבחנים בקפידה ונבחרים מבין מאות שמוגשים לכתב העת. עובדה זו מעידה על כך שמדובר במחקר בין המובילים בתחומו, וכי המתודולוגיה שבה השתמשו החוקרים עומדת בסטנדרטים מדעיים בין-לאומיים גבוהים.
"ביקורת על הדוח או על המתודולוגיה שלו היא דבר לגיטימי ומקובל. לנגד עינינו עומדת רק האמת המדעית והמחקרית, ואין לנו אינטרסים אחרים מלבדה".