"בישראל אין תקנות בנוגע לקרינה" (צילום: רויטרס)
פגיעה בעצמות, בגידים ובשרירים | צילום: רויטרס

הטלפון חכם - אבל הגב מכופף והצוואר כואב: הם משמשים חלק בלתי נפרד מחיינו, מדי יום, בכל שעה או דקה ביממה. יש שיאמרו שמדובר למעשה בחיים כולם שמתנהלים בתוך המכשיר שמשמש כטלפון, כמצלמה, כיומן וכמחשב לכל דבר - ובעצם מרכז את כל מה שאנחנו חווים בכל רגע. אלא שלסמארטפונים ולטאבלטים שנכנסו לחייו של כמעט כל אחד מאיתנו בעשור האחרון, יש גם חסרונות רבים - אחד הבולטים שבהם הוא הנזק הבריאותי שהם גורמים לפרקים, לשרירים ולעצמות שלנו - וגם לעיניים שבוהות במסכים הבוהקים לזמן ממושך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מהן הסכנות הבריאותיות של השימוש התדיר למדי בטלפונים החכמים ובאילו פעולות ניתן לנקוט על מנת למנוע בעיות שעלולות להתפתח? מומחים מסבירים ומזהירים בשיחה עם חדשות 2 Online - וגם מחלקים טיפים להתנהלות חכמה יותר בעידן הטלפונים החכמים.

"עד שהגיעו הסמארטפונים והטאבלטים היו לנו את המחשבים, אז המסך עדיין היה מונח יחסית מולנו בהתאמה נכונה בגובה הראש ולא היינו צריכים להטות את הראש יותר מדי למטה", מסביר ד"ר דייוויד בן אלישע, פיזיותרפיסט במכבי שירותי בריאות במחוז כרמל. "מאז שהם הגיעו, אנחנו מוצאים את עצמנו בתנוחה יחסית מאוד קיצונית של הצוואר, במיוחד של הצוואר האמצעי והתחתון והגב העליון ולזמן ממושך במהלך היום. אנחנו למעשה מטים את הראש למטה - וכמה שהוא מוטה יותר למטה, זה גרוע יותר. אנחנו בעצם מעלימים את הקשת הצווארית וגורמים לכיפוף די טוטאלי של הצוואר".

צפו בכתבה ששודרה בחודש שעבר (צילום: רויטרס)
סביב הסמארטפון כמעט בכל שעות היום | צילום: רויטרס



"זה מנח סטטי שחלק גדול מהאוכלוסייה מצוי בו במשך היום", מדגישה חגית בלום-ברנס, מנהלת מכון פיזיותרפיה בקופת חולים מאוחדת. "רבים מאיתנו נמצאים מול מחשב במשך היום ואם אנחנו כבר יוצאים להפסקה מהעבודה, אז אנחנו שולפים את הסמארטפון וכשאנחנו חוזרים הביתה אנחנו מול הטלוויזיה ובעצם לא יוצאים מהמנח הזה של הכיפוף לאורך כל היום".

"כתוצאה מכך, אנחנו רואים פגיעות בעמוד השדרה, כאבי צוואר שמקרינים לידיים, כאבי ראש ממנח לקוי של הצוואר וגם דלקות בגידים", היא מספרת. "אנחנו רואים גם פריצות דיסק ודלקות בגידים בכתף ובשורש כף היד ובעיות של יציבה לא נכונה".

"כשעושים תנועה אחת מכופפת או כמה ביום זה בסדר", מסביר ד"ר בן אלישע, "אבל כששוהים במנח התחתון למשך זמן רב, יכולות להיווצר בעיות מבחינת הדיסק שבין החוליות ומבנה החוליות. גם השרירים שעוטפים את עמוד השדרה וחגורת הכתפיים מתארכים במידה לא פרופורציונלית למה שהם אמורים להיות".

הגיל יורד - הכאבים מתרחבים

על פי ההערכות, במהלך יום אחד, אנחנו מטים את הראש כלפי מטה בין 3,000 ל-4,000 פעמים - תנועה שאנחנו עושים הרבה יותר מאז נכנסו לחיינו המכשירים המשוכללים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהם. המצב הזה יכול להיות מסוכן יותר לילדים מאשר למבוגרים, כיוון שהם נמצאים בשלב בו עצמות השלד שלהם מתעצבות - ושהייה בכיפוף במשך זמן רב יכולה לגרום לבעיות גב וצוואר קשות.

"אם ילדים נכנסים מלכתחילה למנח הזה הם מייצרים א-סימטריה שיכולה להוביל לעקמת", מזהיר ד"ר בן אלישע. "יכולות להיווצר גם גיבנות בגב העליון. ב-5 השנים האחרונות לא רק שישנה עלייה גדולה במספר הפניות של אנשים שסובלים מבעיות גב וצוואר, אלא שחלה ירידה גם בגילאי הפונים. ילדים שלא אמורים לסבול מכאבי צוואר מתלוננים על כך".

"רוב המטופלים שמגיעים אלינו סובלים מבעיות של יציבה לא נכונה - הסמארטפונים תורמים לכך הרבה ופוגעים במתבגרים שלא מקפידים על יציבה זקופה", מוסיפה בלום-ברנס. "אני רואה אפילו מצב שבו בחדר ההמתנה במרפאה מטופלים שולפים את הטלפון ומכופפים מטה את הצוואר במנח שמזיק לעמוד השדרה".

מכופפים - וגורמים לבעיות צוואר וגב (צילום: theartofphoto, 123RF)
מכופפים - וגורמים לבעיות צוואר וגב | צילום: theartofphoto, 123RF



והנזקים לא נגרמים רק לגב או לצוואר - גם לידיים שאוחזות במכשירים החכמים ולאצבעות שמקלידות או מחליקות על המסך בקצב מהיר ולעיניים שבוהות במסך לזמן ממושך. "מומלץ להחזיק את הטלפון עם יד אחת ולהקליד עם היד השנייה ולא להחזיק ולהחליק עם יד אחת בלבד", מסביר ד"ר בן אלישע. "נשים נוטות להשתמש יותר ביד אחת - ועדיף לעשות זאת בשתי ידיים על מנת לא להעמיס על יד אחת וגם לקבע אותה באותה הפוזיציה במשך זמן רב. מה גם שפעולה ממושכת עם האגודל יכולה להוביל לדלקות גידים".

"אנחנו בוהים בסמארטפונים ומאמצים מאוד את העיניים. פעילות שרירי העיניים היא מאומצת וזה יכול לגרום לכאבי ראש, עייפות ובמקרים נדירים אפילו לקיבעון של פעולת השרירים הללו - מה שגורם לראייה מטושטשת", מסביר ד"ר זוהר ברכה, רופא עיניים במכבי שירותי בריאות בשכונת פסגת זאב בירושלים. "אם בהינו במסך במשך חצי שעה ברצף ואז הרמנו את הראש, יידרשו בין דקה לשתי דקות עד שכבר לא נראה מטושטש".

לבהות פחות, להזיז את הגוף יותר

אז מה צריך לעשות כדי לא להגיע למצב בו אנו גורמים לעצמנו נזקים לעצמות, לשרירים, לפרקים ולעיניים? פשוט לעשות הפסקות, להזיז את הגוף בפרקי זמן קבועים - וגם לבצע תרגילים פשוטים שיכולים לעזור.

"חייבים להעלות את הסמארטפון או הטאבלט כמה שיותר לגובה של ספר, לגובה שהוא קרוב לאזור גובה הסנטר כדי שהסריקה עם העיניים תתבצע ללא תנועת הצוואר", אומר ד"ר בן אלישע. "החזקה של הסמארטפון בגובה של ספר כשהיא מגובה בישיבה תמוכה היטב ולא בחצי ישיבה-חצי שכיבה שמאפיינת רבים מבני הנוער".

"אם הנטייה של הצוואר הגב העליון או התחתון היא באוריינטציה קדמית שבה מעגלים את הגב לפנים, חייבים לתרגל באוריינטציה אחורית. להכניס את הסנטר פנימה, למשוך את השכמות לאחור ולהטות את הגב לאחור".

"אם לפחות פעם בחצי שעה היינו משחררים את השרירים ומותחים אותם, אז רבות מבעיות השלד שאנו רואים היו נמנעות", מספרת בלום-ברנס. "צריך לשבת מלכתחילה ביציבה שהיא נכונה יותר, אלא שגם אם יציבים כל הזמן זה לא בהכרח טוב כי צריך לזוז".

"בערך כל רבע שעה צריך להסתכל למרחק, אפילו לעבר לטלוויזיה כי היא רחוקה יחסית מהעיניים - מרחק של מטר ומעלה יעשה את העבודה", אומר ד"ר ברכה. "אם הראייה מטושטשת, אפשר פשוט להזיז עיפרון במרחק של 20 סנטימטרים מול העין עד שהיא תתרגל לאט לאט למצב הזה".