תארו לכם מצב שבו אתם מגיעים למסיבה, מושיטים יד כדי לטעום מהסוכריות שהונחו מבעוד מועד על השולחן, ותוך כמה שעות מוצאים עצמכם בבית החולים סובלים מנפיחויות ומקשיי נשימה. התרחיש הזה נחשב למציאותי בחייהם של לא מעט בני אדם, שעבורם המושג "אלרגיה"הוא שם נרדף לסיוט. אלא שבזמן שאצל אנשים רבים הדבר מסתכם בהתעטשויות וגירוי במסגרת המאבק בקרדית האבק, ישנם כאלו שנאלצים להילחם מדי יום בגורמים נדירים בהרבה שנמצאים ממש מתחת לאף שלנו מדי יום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תופעות אלרגיות מוגדרות כרגישות חזקה ומוגזמת לגורמים סביבתיים מסוימים. הרגישות הזו גורמת למערכות שונות בגוף להיכשל ולהופעתם של תסמינים רבים. "חולים הסובלים מנזלת אלרגית, דלקת עיניים, אדמומיות וגרד יצליחו לרוב למדר אותם באמצעות טיפול מונע בעוד שבמקרים אחרים בהם החולה סובל מאלרגיה למזון כלשהו, לעקיצות ולארס חרקים ואפילו למגע בחומרים מסוימים עלולים להסתיים במוות", מסביר ד"ר ואלרי טפליצקי, מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית בבית החולים בילינסון.
האלרגנים המוכרים כמו קרדית האבק, חיות מחמד, שמיכות פוך ואבקני פרחים נמצאים באוויר הפתוח ונקלטים במערכת הנשימה. אבל לצד האלרגיות הנפוצות, לצוותים הרפואיים בבתי החולים ובמרפאות האלרגיה ידועים אלרגנים נוספים שמשבשים את חייהם של הסובלים מאלרגיות. רבים מהם נמצאים במזון שלמרביתנו נראה תמים למדי. "אלרגיה שנחשבת למוכרת בעיקר בישראל היא לשומשום", סיפר טפליצקי שנוסף לתפקידו בבית החולים, מכהן כחבר בוועד איגוד האלרגיה והאימונולוגיה הקלינית. "לא פעם מגיעים אלינו חולים המתלוננים על בחילות, נפיחות וכאבי בטן. רק אחרי סדרת בדיקות אנחנו מגלים שהכל התרחש אחרי שהם אכלו חלווה או או חומוס עם טחינה כמה שעות לפני כן".
מבשר בקר ועד סוכרייה כחולה
בזמן שהאלרגיה לשומשום ודומיו נחשבת לנפוצה יותר בציבור, לרופאים מוכרת אלרגיה אחרת נדירה בהרבה - לבשר בקר. "הסיכון שבאלרגיה מהסוג הזה קיים מעצם הופעתם של התסמינים בשלב מאוחר יותר - כשעות או אפילו ימים לאחר שהמזון נאכל ", הסביר טפליצקי.
במקרה נדיר אחר עליו סיפר ד"ר טפליצקי, התלונן אדם על נפיחות וגירוי מסיבה בלתי ברורה. רק לאחר מספר רב של בדיקות התברר כי החולה אלרגי לרכיב בצבע מאכל כחול בסוכריה שאכל זמן מה לאחר מכן. "רק אחרי שבדקנו מספר רב של אפשרויות התברר שהאיש אכל סוכריית M&M בצבע כחול, והצלחנו לאתר את הרכיב הבעייתי".
למקרים מסוג זה מצטרפות אלרגיות שכיחות יותר למזון כמו לחלב, דגים, אגוזים ופירות שונים. במצבים מסוימים, על החולים לשאת עמם מזרק אדרנלין למקרי חירום בכדי להימנע מסיבוכים.
מתגרדים אחרי האמבטיה
הרגישות האלרגית לא מסתכמת אך ורק בנשימה ובאכילה אלא גם במגע. פרט למתכות ולתכשיטים, ישנם אלרגים לתכשירים קוסמטיים. "יום אחד הגיעה למרפאה מישהי כשהפנים שלה היו אדומות והקרקפת שלה היתה נפוחה לגמרי", סיפר טפליצקי. "מהר מאוד הצלחנו לאבחן כי הדבר נגרם מאלרגיה מתכשיר לצביעת השיער בו השתמשה כמה שעות קודם לכן".
המקרים הפחות מוכרים בסוג זה של אלרגיות קשורים בסביבה ובפגעי מזג האוויר. בקרב ישראלים רבים אובחנה אלרגיה לקרני השמש, גם בחשיפה לא גבוהה מכפי שמזהירים בדרך כלל.
במצבים נדירים יותר, מתקבלות תלונות על תגובה אלרגית שנגרמת כתוצאה ממגע במים. בזמן שחלק מהחולים יכולים לחסוך לעצמם את התגובה האלרגית באמצעות הימנעות מרחצה בים, ישנם חולים האלרגים למים מתוקים הנאלצים להתמודד עם גרד וגירויים בעור לאחר כל מקלחת. הבעיה במצבים הללו, היא משך הזמן והקושי לאבחן את הגורם שמוביל לתגובה האלרגית.
"במקרה זה התסמינים מופעים למשך זמן קצר לאחר המגע עם המים, והוא מטופל באמצעות אנטי היסטמינים", טען טפליצקי. אל החולים הללו מתווספים מקרים נדירים אחרים של אלו הסובלים מאלרגיה לזיעה שמפריש גופם, שהקיץ הישראלי והלחות באזור המרכז הם לא פחות מאויב עבורם.
להתגרד בצל עצי הזית
ישנם אלרגנים שהמומחים מזהים כיחודיים לישראל בהשוואה לעולם. בין אלו ניתן למנות את אבקני עצי הברוש, הזית והפקאן הנפוצים במיוחד בישראל. זאת ועוד, האלרגולוגים מבחינים באלרגיה ייחודית לישראל לצמח כתלית יהודה, מעין עשב הגדל בעיקר באזורנו שעלול לגרום להתקפים קשים.
ככל שגדל מספרם של הסובלים מהאלרגיות השונות, כך גם מתרחב המחקר ואפשרויות הטיפול בבעיות המעיקות. "מי שסובל מהתסמינים, צריך לגשת לאבחון אצל אלרגולוג, שיבחן באמצעות שילוב של בדיקות עוֹריות ובדיקות דם את הרגישות", הסביר טפליצקי. "לאחר האבחון, תיבחר שיטת הטיפול. מלבד הימנעות מחשיפה לגורם האלרגני, תתבצע בחירה בין טיפול תרופתי שמונע את ביטויי האלרגיה, לבין טיפול חיסוני המייצר חסינות מתמשכת מפני הגורם האלרגי הבעייתי. צריך לזכור שהתחום מתפתח בקצב מסחרר וטיפולים חדשים מתווספים באופן תדיר, ורק לאחרונה משר הבריאות הוסיף טיפול חדשני בנוגדנים לסל הבריאות".