כבר כמה חודשים שיוסף בן ה-80 מטפל במסירות באשתו דוריס שלקתה בדימנציה. עד לפני מספר חודשים הייתה להם מטפלת סיעודית מהפיליפינים שהגיעה לארץ כחוק, אך בגלל תקנה בירוקרטית של משרד הפנים, המטפלת לא הורשתה לטפל בדוריס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כשעובד זר מגיע לישראל הוא מקבל אזור שרק בו הוא יכול לעבוד. פתח תקווה שייכת לאזור 2, ואילו תל אביב, מקום מגוריה של דוריס, היא באזור 1. "התקנה הזו הותקנה בעקבות בעיה שנוצרה כשעובדים רבים שעבדו באזור הפריפריה עזבו ועזבו גם את המטופלים שהתגוררו שם", מסבירה עו"ד ליאת שטיינברג-חרלמפ, מומחית לענייני משרד הפנים.
גם בועז עטרה מתגורר בפריפריה ומתקשה למצוא עובד סיעודי להוריו. "כל עובד זר שמגיע לא רוצה להישאר פה, אין לו חיי קהילה", הוא מתאר. "אין לו חיים כמו שהוא ציפה. יש לו חברים ומכרים שגרים בערים הגדולות ולכן הוא עובר לשם".
כשמדובר באנשים בעלי נכות קשה העניין מורכב עוד יותר. לא הרבה מטפלים סיעודיים מוכנים לטפל בהם. שלום קוטשר הצליח במאמץ רב למצוא את נ', אך בגלל שנ' שייך לאזור 3 וקוטשר גר באזור 1, בחולון, אסור לנ' לעבוד אצלו. קוטשר נבדק על ידי וועדת חריגים של משרד הפנים שהודיע לו שלמרות נכותו, נ' לא יוכל לעבוד אצלו. הוא נגרר לבית המשפט, שם בצו זמני אפשרו לו להעסיק את נ'.
מרשות האוכלוסין והגירה נמסר בתגובה: "במהלך השנים האחרונות הצטברו ברשות מאות, אם לא אלפי תלונות של מטופלים סיעודיים שנותרו לבדם, לאחר שהמטפל הזר נטש אותם והעדיף לעבוד אצל סיעודי המתגורר במרכז. כדי למצוא פתרון, חלקי לפחות, לסוגיה בעייתית זאת, הותקנו לפני כשנה תקנות שמטרתן להגביל מעבר של עובדים בין אזורים גיאוגרפיים, כשהמטרה העיקרית היא לוודא שהעדפת מרכז הארץ לא תהווה עילה לעזיבת מעסיק".