אין תמונה
ארכיון

גל החום הכבד והחריג מגיע היום (ראשון) לשיא של חמש שנים. עומס חום כבד מורגש בכל הארץ - בחוף ובשפלה הביל, והטמפרטורות הגבוהות ימשיכו ללות אותנו גם בלילה. הבשורה המנחמת: במזרח הארץ ייתכן גשם מקומי, אבל זה יקרה רק בשעות אחר הצהריים. גם מחר צפוי עומס חום דומה, אולם משלישי תחול הקלה הדרגתית בחום שתורגש בעיקר לקראת סוף השבוע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בטבריה (30% לחות) ובעין גדי (25% לחות) יימדדו בשעות הצהריים 43 מעלות - שירגישו כמו 47. בתל אביב תגיע הטמפרטורה ל-33 מעלות, אך לחות של 60% תעשה את העבודה ותושבי המטרופולין ירגישו כאילו מדובר בשבע מעלות יותר - 43.

בירושלים (20% לחות) ובבאר שבע (35% לחות) תגיע הטמפרטורה ל-40 מעלות. בעוד שבבירה לא יורגש עומס חום חריג, בבירת הנגב תתקבל התחושה כאילו מד החום זינק ל-44 מעלות. באילת, שם יימדדו בפועל הטמפרטורות הגבוהות ביותר (45 מעלות), יורגשו 42 מעלות בשל אחוזי הלחות הנמוכים שיעמדו על 10%.

כמה חם
צילום:
התחזית: שרב (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס

מידות החום והלחות החזויות בשאר אזורי הארץ

במישור החוף ינועו אחוזי הלחות בין 50 ל-70. בצפון 20-35%, בדרום 20-30% ובמזרח הארץ 30%. הטמפרטורות הצפויות היום: 41 מעלות בקצרין, 34 בנהריה, 37 בצפת, 38 בנצרת, 33 בחיפה , 37 באריאל, 38 בבית שמש, 43 בים המלח, 37 ברחובות, 32 באשקלון, 40 בערד, 39 במצפה רמון.

במקביל לגל החום, יחדור לאזורנו גל של לחות בגובה רב - מחזה לא נפוץ בקיץ הישראלי. לעיתים שילוב של חום ולחות מביא לעננות פעילה, ברקים וגשם. ייתכן שבשבוע הבא יתפתחו עננים פעילים בסביבת ישראל – בעיקר בירדן – ולא מן הנמנע שיישמעו רעמים וגם שיירד גשם בחלקים המזרחיים של הארץ.

"זה יום קשה ביותר בשביל פירות המנגו", אמר לחדשות 2 Online סמארה סמיח, העובד במטע מנגו באזור הכנרת. "כל הפועלים הלכו לנוח, אין מה לעשות ביום כזה קשה. כל עוד הטמפרטורה גבוהה זה הולך לנו".

"אנחנו מרגישים כמו בתנור", אמר בני אלקסלסי, מנהל מטעי התמרים בקיבוץ גלגל. "אנחנו כבר רגילים לטמפרטורות האלו בקיץ, ולכן מתחילים לעבוד מוקדם ומשלימים את העבודה בערב כשיורד החום".

"המחירים הסיטונאיים ירדו, ואם הכל יהיה הוגן אז גם בסופר ובשווקים המחירים אמורים לרדת", אמר עמיר פורת, מנהל שיווק בחברת ייצוא "אדום פרוטס". "יש צפי של נזקים כבדים לרימונים. כשהייתי במטע רימונים באיילת השחר ב-12 בצהריים, היו 42 מעלות וזה יכול לפגוע מאוד בהבשלה של הרימונים".

מפקירים את החקלאים (צילום: איתן פלדש, קנט)
נזקים לחקלאות, ארכיון | צילום: איתן פלדש, קנט

המלצות: כך נשרוד את החום

מי שמבקש למצוא מפלט מהחום בים יגלה שהמים יחסית חמים, מלבד מפרץ אילת - אך עדיין כמובן נעימים בהשוואה למזג האוויר. ומה לגבי המדוזות? במכון לחקר ימים ואגמים מדווחים כי מרבית המדוזות כבר עזבו את חופי ישראל. כך שניתן יהיה להצטנן בים בלי חשש.

לקראת ההתחממות, מד"א ומשרד הבריאות ממליצים להיערך בהתאם ולנהוג בעירנות. על פי ההמלצות, יש להקפיד על שתייה מרובה (3 ליטרים של מים לאדם ביום). כמו כן מומלץ להקפיד על מנוחה מרובה ושהייה באזור ממוזג וגם על התגוננות מפני השמש בעזרת כובע, משקפי שמש וקרם הגנה.

אם מופיעים סימני התייבשות כמו כאבי ראש, סחרחורות או חולשה, יש להפסיק באופן מיידי כל פעילות גופנית, לשהות במקום מוצל וקריר ולהרבות בשתייה גם אם אין תחושת צימאון.

אם מופיעים סימני פגיעת חום (התעלפות למשל), יש להזעיק את מד"א באמצעות חיוג למוקד החירום בטלפון 101. עד הגעת צוותי מד"א, יש לבצע קירור מיידי של הנפגע תוך הפשטתו מבגדיו, התזת מי ברז והשבת רוח על גופו. דגש חשוב נוסף לגל החום: וודאו שלא השארתם אף אחד ברכב ללא השגחה.

"חשוב לתת תשומת לב מיוחדת לתינוקות, ילדים, קשישים ומוגבלים", הסבירו במד"א. "הורים לתינוקות ופעוטות צריכים לשים לב להתנהגותם ולוודא שאינם מראים כל סימן להתייבשות או מכת חום".

בעקבות עומס החום הצפוי קרא משרד הבריאות לציבור הרחב, לאוכלוסיית הקשישים ולחולים במחלות כרוניות בפרט, להקפיד על הימנעות ככל האפשר מחשיפה לחום ולשמש, להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי, להקפיד לשתות מים ולהימצא ככל האפשר במקומות ממוזגים.