במשך שנים נהגו רבים בציבור לתלות את השינויים בתכונותיהם הביולוגיות ובגופם בגזירת גורל, אך בדיקה שערכנו מגלה כי לאורח חייו של אדם ישנו משקל מכריע בקביעת מצבו הבריאותי ואף בעיצוב מראהו החיצוני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האפשרות למדוד ולבחון את ההשפעות הסביבתיות וההתנהגותיות השונות על אותו אדם, התאפשרה באמצעות השוואה בין זוגות של תאומים זהים הנושאים למעשה את אותו מטען גנטי. למרות שבמשך שנותיהם הראשונות הם נראו זהים לחלוטין, עם השנים אימץ כל אחד מהם אורח חיים שונה, שהשפיע במידה רבה על שלל תכונותיהם שבעבר היו דומות.
גורם ההשפעה הסביבתי הראשון שזוהה בבדיקה הוא אור השמש. לאחר שנים שבהן נחשבה החשיפה לשמש כגורם המזיק לעור, הציגה הבדיקה פערים חד משמעיים בין איכות עורו של אחד מהאחים התאומים שנבדקו שלא נחשף לשמש, לבין אחיו שמצוי בחשיפה קבועה לקרני החמה. גם מחקר שנערך בקרב 65 זוגות של תאומים זהים באוניברסיטת אוהיו סימן את השמש כגורם המשפיע ביותר על הזדקנות העור.
מתחים ולחצים משפיעים על המראה
מעבר להרגל המגונה שבעישון סיגריות, ניתן כעת לסמן את ההתמכרות לניקוטין כגורם ההשפעה הסביבתי השני בהרס סוד הנעורים. בקהילת החוקרים השפעת התופעה על המראה הצעיר מוכרת זה שנים בשם "סמוקר ליינס", שפירושה קמטים של מעשנים. מחקרים אחרים שנעשו בתחום קבעו, כי עשור של עישון גוזל מהמעשן לפחות שנתיים וחצי של מראה צעיר.
גורם ההשפעה השלישי בחשיבותו נוגע לסוגיית התזונה והמשקל. תזונה נכונה ושתייה מרובה אומנם משפיעות על עור הפנים לטווח הארוך, אך מראה רזה אינו מבטיח בהכרח מראה צעיר יותר. אנשים רזים שנראו צעירים עד לגיל 40, החלו להיראות זקנים יותר לאחר שחצו את השלב הזה בחייהם. מי שכן שמרו על לוק רענן יחסית, היו דווקא מי שנשאו כמה קילוגרמים עודפים, וכאן בדיוק מתחילה ההתלבטות הבלתי אפשרית בין עור מתוח לישבן מוצק.
הגורם המשמעותי והאחרון שנמצא בבדיקה הוא רמת המתח, שבישראל היא לא בדיוק נמוכה. הלחץ עשוי להשפיע על מראה העור, ואף לגרום לנשירת שיער ולהיחלשות הציפורניים. לראייה, אפשר להתרשם מראשי ממשלה ונשיאי מדינות, שאחרי קדנציה אחת בלבד כבר מתהדרים ברעמה לבנה.
למרות שמדובר בבדיקה בלבד, אין ספק כי לנוכח ממצאיה מומלץ שכל אחד מאיתנו יבחן מחדש או אורחות חייו, שכן נקודת הפתיחה שלנו כיצורים חיים בעולם הזה אינה מעידה בהכרח על נקודת הסיום.