מוות בעריסה הוא פתאומי, בלתי צפוי ובלתי מוסבר - של תינוקות מתחת לגיל שנה בזמן השינה. הדבר הזה גם מפחיד כל הורה לתינוק ואכן מירב יודקביץ', בת 50, היא אם חד הורית לילד בן 4. היא, כמו הרבה הורים, חששה ממקרה שכזה אז היא נכנסה לאתר של כללית והיא נדהמה לגלות שמצבה המשפחתי הוא אחד הסיכונים לגרימת מוות בעריסה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"נכנסתי לאתר של כללית וקראתי על מוות בעריסה, ודי נדהמתי לגלות שאחד מגורמי הסיכון הם אימהות חד הוריות", סיפרה. "זה היה די שוק". באתר של כללית, תחת הכותרת "גורמי סיכון למוות בעריסה" מופיע הסעיף אימהות חד הוריות, לצד גורמי סיכון אחרים כמו עישון במהלך ההיריון ועוד.
ד"ר עדי ניב יגודה, עו"ד מומחה למשפט רפואי ומדיניות בריאות הסביר: "כל אמירה או רמיזה שנשים חד הוריות זה גורם סיכון לתמותת תינוקות, הוא פסול וראוי לגינוי". הוא הוסיף: "מישהו איבד את שיקול הדעת, כי מעבר לחוסר הרגישות אנחנו מדברים על חוסר מקצועיות וחוסר הבנה מה ההבדל בין ממצא סטטיסטי לבין גורמי סיכון לתמותה ממוות בעריסה".
על פי מחקרים שנעשו לפני כ-15 שנה, השכיחות של מוות בעריסה אצל אימהות חד הוריות היא אכן גבוהה יחסית, אבל השאלה המתבקשת היא האם יש טעם להגיד אותן כסיכון באתר של קופת חולים. "אני יכולה להפסיק לעשן, לחמם את החדר, להחליף מזרן לבן שלי, הכל", אמרה מירב. "אבל אני לא יכולה להפסיק להיות אם חד הורית. מה אני אמורה לעשות עם המידע הזה ולמה הוא בכלל שם".
מירב פרסמה פוסט זועם בחשבון הפייסבוק שלה ולפני כמה ימים וקופת חולים כללית הסירה את הסעיף כגורם סיכון למוות בעריסה. "עצם הסרת הפרסום מאתר כללית מעידה כאלף עדים על כך שמדובר בטעות בקישור שהוא לא ראוי והוא פסול", אמר עו"ד יגודה. "הטעות היא בין ממצא סטטיסטי לבין גורם סיכון אמיתי".
מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "הפרסום באתר התבסס על מחקרים סטטיסטיים כפי שהם מופיעים בחוזר משרד הבריאות משנת 2006. צו לנו אם נגרמה עגמת נפש. הטקסט באתר נועד לספק מידע שמטרתו מניעת מוות בעריסה".