האם אי הבנה בין משרד הבריאות למכונים המורשים העוסקים בהתאמת פרוטזות, מונעת מאלפי ישראלים לקבל הקלה משמעותית במצבם? במשרד טוענים להסכם, במכונים מתנערים והנזק שנגרם גדול. קוראל, קטועת הרגל, חושפת בפייסבוק את סיפורה לקבל את הרגל התותבת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפוסט שפרסמה קוראל ודר, סטודנטית לרפואה בת 23 , בעמוד הפייסבוק שלה היא חושפת את המאבק האישי שלה לקבלת אישור לפרוטזה ממוחשבת שתעזור לה להתנייד יותר בקלות. רגלה נקטע לפני כ-10 שנים לאחר שנאבקה בשנית בסרטן העצמות".
קוראל מספרת: "לפני כחצי שנה נודע לי שמשרד הבריאות החל לאשר מימון של פרוטזות ממוחשבות במקרים חריגים, בעיקר לאנשים צעירים ופעילים". אך לאחר השמחה הראשונית המציאות התבררה כיותר עגומה.
"פניתי לוועדת חריגים באחר המכונים המתאם אביזרים אורתופדיים מטעם משרד הבריאות שלאחריה קיבלתי אישור להתאמת פרוטזה שכזו", ממשיכה לגלול קוראל. "לאחר תקופה של כחודש מקבלת האישור למימון הפרוטזה התברר לי שמשרד הבריאות לא אישר למכון התותבות שלי את ביצוע הזמנת התותבת, זאת בשל 'חריגה ממחיר ההעמסה' (מחיר ההעמסה הוא העמלה שמכון התותבות מקבל על התאמת הפרוטזה)".
עוד היא מסבירה את מקור הבעיה, בעוד שמכון התותבות מעוניין לקבל עמלה של 11% כגובה העמלה שמשרד הביטחון משלם לו, משרד הבריאות מוכן לשלם עמלה של עד 5%. "בניסיון לברר מה עתה עליי לעשות ולאחר פניות מרובות למכון לואיס קיבלתי מכתב שבו נאמר לי שסכום העמלה לא אושר, שאני מוזמנת למצוא מקום אחר לעשות בו התאמות לפרוטזה החדשה, בצירוף רשימת המכונים המורשים של משרד הבריאות".
אך הבעיה לא הייתה רק עם מכון אחר, קוראל התקשרה לכל המכונים באזור מגוריה, אך מכולם התקבלה אותה התשובה, כי אינם מוכנים לעבוד עם העמלה של 5%. "כשהצעתי, בתור סטודנטית שאיננה עובדת, להשלים את הסכום בעצמי, משרד הבריאות אסר על כך", אומרת קוראל. "מסתבר שמכון תותבות שעובד באופן מורשה עם משרד הבריאות מנוע, מבחינה חוקית, מלקחת כסף באופן ישיר ממטופלים".
"נאבקתי בחיי בהרבה מאבקים", כתבה קוראל לבסוף, "המאבק על החיים כנגד הסרטן, המאבק על השירות בצה"ל, על השיקום וההשתלבות בחברה, על לימודי הרפואה ועל כל הישג בחיי, אני לא רוצה להיאבק במשרד הבריאות ובמדינה על זכויותיי, אני רוצה להיעזר ולהיתמך בהם ולקבל מהם את האפשרות לחיות חיים נורמליים כמו כל אזרח אחר".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הנושא מוכר למשרד ולאגף שיקום. עוד בטרם הפניה נקבעה לקוראל פגישה עם אגף השיקום על מנת לפתור את הסוגיה".
ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il