אירופה עוד לא הספיקה להתאושש מגל החום הנדיר והקיצוני שתקף את היבשת, ולאחר שבצרפת נמדדה טמפרטורת שיא של 44.9 מעלות ושלושה בני אדם מתו - אזרחים רבים תוהים מה צופן העתיד. בשיחה עם "החדשות Online", מומחה לאקלים הסביר היום (ראשון) כי התופעה ככל הנראה תהיה יותר שכיחה ולא ניתן לעצור את זה. אך אם בני האדם ייקחו אחריות, הוא מדגיש - אפשר למתן את ההשלכות החמורות ואת ההחרפה של המצב בעתיד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אי אפשר להתחייב שגל חום כזה יבוא עוד פעם במהלך הקיץ הקרוב", טען מנהל אגף האקלים בשירות המטאורולוגי, אבנר פורשפן. "אבל אפשר לצפות כי גלי החום הקיצוניים והנדירים האלה יהפכו להיות יותר ויותר שכיחים עם הזמן, ככל שהעולם יתחמם הסיכוי שזה יקרה שוב - הולך ועולה".
"מה שפעם היה מאוד מאוד נדיר ולא הגיע לערכים האלה - עכשיו קורה בפעם השנייה בתוך 15 שנים כמעט", הסביר פורשפן בהתייחסו לגל החום הקיצוני באוגוסט 2003, שבמהלכו 15 אלף בני אדם מתו בצרפת בשל הטמפרטורות הקיצוניות במדינה.
"אירוע כזה הוא מאוד נדיר - יש אי ודאות מאוד גדולה ואנחנו לא יודעים מה יקרה בקיץ הקרוב. אי אפשר לתת תחזית מדויקת לעוד חודשיים או עוד שנה", טען המומחה. "אבל אפשר להעריך שנראה יותר ויותר אירועים כאלה מדי מספר שנים. יכול להיות שנראה את זה בהפרש של 10 שנים, 8 שנים או 7 שנים - יש מגמה של החמרה".
"ככל שעובר הזמן עונות הקיץ תהיינה יותר חמות והטמפרטורות בלילות יהיו יותר גבוהות", הסביר פורשפן. עם זאת הוא מרגיע ואומר כי למרות העלייה הצפויה בטמפרטורות ובשכיחות גלי החום, להערכתו מעלות החום לא יגברו בצורה קיצונית: "זה יישבר בסדר גדול של מעלה או מעלה וחצי. זה לא יגיע למצב של 50 מעלות בצרפת ב-20 הקרובות, יכול להיות שבסוף המאה, אבל לא ב-20 שנים הקרובות".
בהמשך לכך, פורשפן טען כי אי אפשר לעצור את שינוי האקלים ואת ההשלכות בעקבותיהם אך הוא מדגיש כי "אפשר למתן את העלייה הזאת אם באמת בני אדם יבינו שזה קשור בעיקר, לא רק, גם בפעילות שלהם".
"שינוי האקלים מחריף בעקבות הגידול העצום באוכלוסייה"
"אם ננקוט בפעולות שתומכות בהקטנת הפליטות ובייעול המערכות - אפשר לצמצם את ההשפעה של שינויי האקלים ולהקטין את הסיכוי להמשך החמרה והחרפה של העניין", הסביר. "אבל גם אם נעשה את זה עכשיו - זה לא ישפיע בטווח זמן המיידי, אלא לטווח של עשרות שנים קדימה"
"כל אחד צריך להבין ולקחת אחריות על חייו", טען פורשפן. "חשוב לזכור - שינוי האקלים מגיע בשילוב עם שינויים מאוד משמעותיים אחרים. למשל הגידול העצום באוכלוסייה, במיוחד בישראל שבעוד 30 שנה האוכלוסייה תגיע ל-15 מיליון בני אדם. זה דבר שהולך יחד עם השינוי האקלימי וזה מחריף אותו עוד יותר - צריך להיערך גם לדברים שמחמירים את ההשפעות בעתיד".