בעוד כשנה יובל קופר, בן ה-5, יעלה לכיתה א'. אביו שלמה אומנם לא יעיר אותו בבוקר, יכין לו כריך או יסיע אותו לבית הספר, אך ברכה מצולמת שהקליט האב ימים בודדים לפני פטירתו תלווה אותו בדרכו החדשה. "פרוש כנפיים חברי הטוב. תצמח ותפרח, תיתן פרי ויבול, כי בעצם בסופו של דבר יובלי לשמיים אין גבול. אוהב אותך אבא", אמר במסר אחרון שצילמה אשתו בחדר בית החולים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שלמה קופר ז"ל היה רק בן 38 כשנפרד באוקטובר 2018 ממשפחתו ומחבריו - לאחר מאבק של כשנה בסרטן המעי הגס. הוא היה אנליסט מצליח שנסע בעולם והרצה רבות, אב לשני ילדים צעירים - יובל בן ה-5 ומתן בן ה-3 ובעל לרונית קופר, שלא שיערה שתגיע לרגע בו תיאלץ להיפרד מחבר נפשה. כך, באמצע החיים.
ואולם רונית לא לבד - צעירים חולי סרטן אינם תופעה נדירה, וכך גם האלמנות והאלמנים הצעירים. על פי נתוני מרכז המחקר של הכנסת מסוף 2015, חיו בישראל 12,285 צעירים בגילאי 44-20 שקיבלו את הבשורה המרה מאז 2011, יותר מ-70% מהם נשים. בעמותת "חלאס סרטן", המקיימת בימים אלו את שבוע המודעות הראשון בישראל לצעירים חולי סרטן, מסרו כי בכל יום כ-10 צעירים מאובחנים עם המחלה.
מול אתוס הניצחון על המחלה, ובמקביל למלחמה היום יומית, לא מעט מהזוגות מבינים שעשוי להגיע היום הנורא בו ייאלצו להיפרד בטרם עת כשחיים שלמים עוד לפניהם. "לרגע לא איבדנו את התקווה ובכל זאת אנחנו היינו זוג מאוד מאוד פתוח שדיבר על מוות, על תהליכי פרידה, על סוף. זה היה שם באוויר, זה משהו שידענו שיקרה גם כשלא ידענו כמה זמן נשאר לנו".
לאחר פטירתו של שלמה נותרת רונית לגדל את ילדיהם המשותפים לבד, בימים האחרונים לחייו של שלמה היא מבקשת ממנו שיכין להם מכתבים לכיתה א', והוא מצדו מתעקש להסריט אותם. "בקשתו האחרונה של שלמה הייתה למות בבית, והוא רצה לחכות לצלם את הסרטונים כשישתחרר", שיתפה קופר. "עשיתי איתו עסקה - נצלם אותם בבית, בתנאי שקודם נעשה 'דמה' בחדר בית החולים. בבית הוא כבר לא היה מסוגל, וזה מה שנשאר לנו".
רונית ושלמה הכירו כשותפים לדירה עוד כשהייתה סטודנטית באוניברסיטת חיפה. "היינו קודם כל חברים מאוד טובים", היא משתפת. "אחרי שנה התחלנו לצאת, ואחרי שנתיים שהיינו ביחד החלטנו להתחתן". במשך שש שנים, מהחתונה בשנת 2011 ועד לאוקטובר 2017, הם חיו באושר והקימו משפחה.
בכל יום כ-10 צעירים מאובחנים כחולי סרטן
כשקופר נשענת על מעקה עץ בגן הלאומי קיסריה ומשקיפה על העתיקות, היא נזכרת בעיניים נוצצות ברגע אושר שנחרט בה - הצילומים לחתונה. "זה היה ברור שזה יהיה לנצח, זו הייתה חברות מאוד טובה וזוגיות רצינית ועמוקה", היא סיפרה. "אני זוכרת את הדק הזה שממש ככה ישבנו, יש לי תמונה מפה שאנחנו יושבים עם צילומים וצלם. עכשיו אני בעיקר חושבת עליו ומתגעגעת".
"פתאום, קצת אחרי החגים, שלמה התחיל להרגיש כאבי בטן חזקים שהולכים ומתעצמים מיום ליום", שחזרה קופר. "אחרי שבוע הוא פונה לרופאת משפחה והיא מפנה אותו לאולטראסאונד בטן". בשלב הזה עוד אף אחד לא מדבר בכלל על סרטן.
כשהאשפוז במרכז הרפואי הלל יפה מתמשך שבוע וחצי, קופר כבר שמה את חששותיה על השולחן: "אני שואלת את המתמחה - תגיד לי דוקטור מה אם זה סרטן? למה סרטן הוא בחור צעיר, למה שהוא יעשה קולונסקופיה?, הוא עונה לי ושלמה בכלל אומר 'מה פתאום, זה וירוס בטן והנה הופ אני מתגבר על זה'".
עוד באותו שבוע מתקבלת הבשורה הקשה. "זה רגע שאני לא אשכח בחיים, חמש דקות שמשנות מציאות חיים", מצהירה קופר. "לאורך כל המחלה ניהלנו רשימת חלומות שהיה לנו חשוב להגשים כל שבוע שהוא הרגיש קצת יותר טוב הוסב להגשמה של איזשהו חלום החל ממנוי לידיעות אחרונות כורסת טלוויזיה מכנס בקסטרו עד לדברים מאוד גדולים היינו במונדיאל ביחד על פסגת העולם באלפים".
עד לפטירתו של שלמה ב-11 באוקטובר אשתקד הם מספיקים להגשים 92 מתוך 100 החלומות. לאחר פטירתו מפרסמת רונית בפייסבוק את הרשימה שלהם, ואף נפגשת בעקבות זאת עם יובל אברמוביץ', כותב הספר "הרשימה", שלאורו בנו את רשימתם. כשקהילת "חלאס סרטן" מקימה אזור מיוחדת באתר שלה המוקדש לתהליך הפרידה, הם משלבים בו בין היתר את הצ'ק ליסט שרונית מכינה לפרידה.
"אחד הדברים שנוצרו בחלאס, הוא מתחם שנקרא 'אני צריך להיפרד'", מספרת רונית. "יש שם מקום שמוקדש כולו לנושאים של פרידה, ביניהם כתבות מחקרים וגם הצ'ק-ליסט שבניתי. זה נושא מהותי על מנת להיפרד מהאדם בצורה מכובדת ומאפשר לנו, למי שנשאר, להמשיך להיזכר ולנצור רגעים שאם לא הייתי מתעדת כנראה שלא היו לי".
עדי מוג'ה, מנהלת אסטרטגיה ושיווק חלאסרטן, סיפרה: "הקמנו באתר אזור מיוחד שמיועד למי שצריך להיפרד מהעולם. זה לא נושא פשוט, ובטח לא משהו שקל להקליק עליו אבל זה נושא שחייבים לדבר עליו. כי גם להיפרד, צריך לדעת. באיזור הזה אנחנו מעניקים תוכן, מידע וכלים שקשה מאוד למצוא במקומות אחרים כמו צ'ק ליסט לפני פרידה, מקום להשאיר צוואה רוחנית או מילות פרידה אישיות לצד מידע על הוספיס בית וטיפול פליאטיבי".
מוג'ה הדגישה: "את כל ההומור והציניות שמלווה את חלאסרטן ואת הקהילה בהתמודדות השארנו במקרה הזה בצד, וחיפשנו את הדרך הרגישה מחד אבל הכנה מאוד מאידך, להעביר את המידע הכל כך חשוב הזה. את ההשראה קיבלנו מבני משפחה שאיבדו את היקרים לליבם. עם כל הכאב הבלתי נסבל שמלווה את הנושא, אנחנו שמחים שאנחנו יכולים להשמיע ולשמר את קולם של אלו שעזבו אותנו, ולאפשר לנפרדים, לבני המשפחה ולחברים להיפרד בצורה הטובה והשלמה ביותר".