לקראת פתיחת שבוע המודעות למניעת סרטן העור, פירסמה הבוקר (שלישי) האגודה למלחמה בסרטן נתונים מעודכנים על מצב המחלה בישראל. מדי חודש מתגלים כ-154 חולים חדשים וכ-17 מתים, אך בהשוואה לעולם, נראה שהמצב בארץ טוב מאוד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בין השנים 2012-2016, השנה המעודכנת ביותר ממנה אפשר להוציא נתונים, 7,357 בני אדם אובחנו בישראל עם מלנומה של העור. ב-2016 לבדה אובחנו 1,846 חולים חדשים, ו-209 אנשים נפטרו. 91% מהחולים התגלו בשלב מוקדם מאוד, מה שמשפר את סיכויי הריפוי של המחלה. על פי ממצאי המחקר, עיקר התמותה התרחשה בגילאים מבוגרים. 93% מהמאובחנים במלנומה חודרנית היו יהודים; שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר היו בקרב ילידי אירופה ואמריקה, כמו גם ילדי ישראל.
בהשוואה לשנים קודמות ולעולם כולו, בשנים האחרונות חל בישראל שיפור משמעותי באבחון, טיפול וריפוי המחלה. במחקר הקודם הייתה ישראל ממוקמת במקום השלישי בעולם במספר החולים החדשים מדי שנה, אחרי רק אוסטרליה וניו-זילנד. כעת הצליחה להוריד את שיעור התחלואה ל-8.3 חולים ל-100 אלף תושבים, והיא ממוקמת במקום ה-24 מתוך 25 - כמעט שיעור התחלואה הנמוך בעולם, וכך גם באחוזי התמותה. ישראל מדורגת כיום במקום ה-12 מתוך 14 בעולם: רק 1.8 מכל 100 אלף אזרחים בארץ מתים מדי שנה. לשם השוואה, בקנדה, הממוקמת במקום הראשון עם שיעורי התמותה הנמוכים בעולם, מתים 1.6 חולים על כל 100 אלף תושבים במדינה.
במסגרת שבוע המודעות תפתח האגודה, בשיתוף קופות חולים השונות, מאות תחנות ברחבי הארץ בהן יוכלו אזרחים לקבל בתאריכים 17-23 ביוני בדיקה חינם לגילוי מוקדם של סרטן העור. מיקום כלל התחנות יפורסם באתר האגודה למלחמה בסרטן. זוהי השנה ה-27 למבצע זה, כשבשנים האחרונות מאמצי הגילוי המוקדם הצליחו להוריד באופן עקבי את שיעורי התמותה ולהעלות את מספר השורדים שנרפאו מסרטן העור.
"אנו קוראים לציבור להיות חכמים בשמש בכל ימות השנה על מנת להפחית את הסיכון לחלות", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "אבחון מוקדם מציל חיים, ובכל מקרה של ספק מומלץ לגשת ולהיבדק - לא רק במסגרת המבצע, אלא בכל השנה". באגודה מזכירים כי תינוקות עד גיל חצי שנה אין לחשוף לשמש כלל.