לא מעט מפחידים אותנו שבעופות רגילים יש הרבה מאוד אנטיביוטיקה ודברים שצריך להיזהר מהם. אנשים מוכנים לשלם מחירים גבוהים על מזון שגדל ללא חומרי הדברה או דשנים מלאכותיים, זאת למרות העובדה שהמדע מאחורי היתרונות הבריאותיים היחסיים אינו ודאי. חלק ראשון בסדרת כתבות מיוחדת
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בכלכלה פחד מוכר ואין פחד יותר מוצלח מפחד לילדים", מסביר אלכס קומן, מרצה ליצירת ערך במכללה האקדמית תל אביב-יפו. הרעיון שאני אכין מרק עוף לילדים שלי וכתוצאה מכך הם יקבלו הורמונים וזה ישבש להם את ההתפתחות ובתוספת, מטורפת אומנם, אוכל לשמור עליהם מהדברים הללו, אנשים בכלל לא מפעילים פה שיקול דעת".
מנגד, ישנם מומחים שמזהירים מפני סכנות העוף הלא-אורגני. "זה עלול לגרום לכך שאנחנו נהיה עם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ואז כשנלקה באיזה סוג של זיהום לא נוכל להתגבר על הזיהום", אומר ד"ר דן בראל, מיקרוביולוג בחברת "מבט". "החיידקים הופכים לעמידים והחיידקים בהחלט נמצאים בתוך העופות, גם האורגניים וגם, כמובן בעיקר, הלא אורגניים".
שוק המוצרים האורגניים מגלגל יותר מ-700 מיליון שקלים בשנה והסכום הזה רק הולך וגדל. המומחים מזהירים ומחירי העוף האורגני עולים בהתאם ובכך נוצרים פערים בלתי נתפסים של פי שניים או שלושה במחיר.
כך למשל, באטליז שנבדק מכרו עוף קפוא ב-28 שקלים לק"ג ואילו עוף אורגני נמכר ב-60 שקלים לק"ג. פער דומה התקבל גם בעוף שלם טרי, שם הוא נמכר ב-20 שקלים לק"ג, לעומת עוף אורגני שעלותו 40 שקלים לק"ג.
השאלה המתבקשת אם כך היא האם בכלל שווה להשקיע עוד עשרות שקלים עבור עופות ארוגניים? במשך שבועות נערכה בדיקה נדירה ויקרה שהשתמשה בטכנולוגיה מהמתקדמות בעולם שנועדה לענות על השאלה אם אכן קיימים הבדלים בין העופות האורגניים ללא אורגניים.
"העופות שקיבלנו היו נקיים לגמרי"
על מנת לבצע את הבדיקה רכשנו מספר עופות ממגוון רשתות שיווק- אורגניים ולא אורגניים - ולקחנו אותן למעבדה כימית מיוחדת של משרד החקלאות כדי לקבל תשובה. במשך שבועות בדקו המומחים מאות פרמטרים והגיעו לתשובה חד משמעית.
"בבדיקות אנחנו אוספים כמות מאוד גדולה של חומרים: תרופות, חומרי הדברה ומאות חומרים נוספים", מסביר ד"ר סרחיו דולב, רופא ראשי למוצרים מן החי במשרד הבריאות. "מהבדיקות שקיבלנו מהעופות לא התגלה שום חומר, לא מתחת לכמות המותרת ולא מעל. העופות שקיבלנו הם נקיים לגמרי. המוצרים שמגיעים לצלחת חייבים להיות נקיים מכל חומר שעלול לסכן".
למרות הבדיקות, עדיין יש מומחים שטוענים שקיימת סכנה חיידקית בעופות - משני הסוגים - אולם מחקרים נוספים שנערכו בארץ ובעולם בעשר השנים האחרונות מראים שאין הבדל בריאותי בין השניים, על אף ההבטחות. ולמרות האזהרות, משרד החקלאות מבצע את הבדיקות הללו באופן סדיר והתוצאות דומות.
"אנחנו עושים הרבה יותר דגימות מארה"ב ומאירופה", ציין ד"ר דולב. "כל הסקר הזה זה כדי לנסות למצוא חומר מסוים שהוא מעל המותר, אז אנחנו מבצעים חקירות במשקים".
על דבר אחד אי אפשר להתווכח: העופות האורגניים גדלים בתנאים הומניים יותר אבל מבחינת הערך הבריאותי, בדיקת המעבדה המיוחדת מציגה תשובה ברורה - זה פשוט לא שווה את הכסף.