אחד הנשרים שהורעלו ברמת הגולן לפני כשבוע הושב אתמול (רביעי) אל הטבע בידי רשות הטבע והגנים, אחרי שקיבל טיפול והתאושש. מדובר בבשורה חשובה עבור אוכלוסיית הנשרים המקומית שכמעט ונכחדה לחלוטין בשנים האחרונות, בעיקר בשל הרעלות אך גם בשל גורמים טבעיים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נכון להיום קיים חשש אמיתי להמשך קיום האוכלוסייה ברמת הגולן. לאחר ההרעלה ההמונית, שהביאה למותם של כמעט ממחצית מהעופות הנדירים בארץ, נשארו באזור 12 נשרים בלבד - מרביתם הובאו במיוחד מספרד בשנים האחרונות.
בתוך כך, ביום ראשון הקרוב צפוי להתקיים דיון בבג"צ על עתירה שהגישה החברה להגנת הטבע נגד הוועדה לתשתיות לאומיות שאישרה יוזמה להקמת 42 טורבינות ענק ברמת הגולן ליד האזור שבו מקננים נשרים. נוסף על כך, בימים האחרונים חתמו למעלה מ- 3,200 איש על עצומה ביוזמ החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים, הקוראת לשרי הממשלה ולחברי הכנסת, לתמוך בתיקון לחוק הגנת חיית הבר להחמרת הענישה על הרעלות ומתן כלים אפקטיביים יותר לאכיפה של פקחי רט"ג.
ביום שישי האחרון מצאו פקחי רשות הטבע והגנים פגרים של 8 נשרים ברמת הגולן, ועוד שני נשרים שנפגעו, ככל לאחר שאכלו מפגר של פרה שהתגלה בשטח והורעל. בסיורים שערכו באזור מצאו הפקחים גם פגרים של שני תנים ושל שועל.
ברשות הטבע והגנים מסרו בעקבות התקרית כי מדובר באירוע חמור וקשה מאוד שפוגע באופן משמעותי באוכלוסיית הנשרים ברמה - דווקא בתקופת הקינון הקריטית להגדלת אוכלוסיית הנשרים בטבע בישראל. הרעלות נשרים קודמות שבוצעו ברמת הגולן לפני 4 ו-5 שנים כמעט וחיסלו את כל אוכלוסיית הנשרים ברמת הגולן.
בתחילת השבוע עצרה היחידה המרכזית ארז של מג"ב את גאסן מגדורי מטובא זנגריה בחשד שהוא עומד מאחורי ההרעלה. בית המשפט קבע כי קיים "חשד סביר" נגדו, והאריך את מעצרו ביומיים. ליעד לין, ממונה חקירות ומודיעין של מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, מסר אחרי ההודעה על הארכת המעצר: "ההרעלה פגעה קשות באוכלוסיית הנשרים המידרדרת במדינה וברמת הגולן בפרט. זה אירוע קשה מאוד לטבע".
"מדובר באירוע חמור של הרעלת בעלי חיים ומרגע חשיפת המקרה פועלת משטרת ישראל בסיוע רשות הטבע והגנים עם כל האמצעים שעומדים לרשותה לפיענוח העבירה", נמסר מהמשטרה שהדגישה כי גם לאחר מעצר החשוד - חקירת ההרעלה נמשכת.